fbpx

Vezérműszíj speciális Peugeot és Citroen motorokhoz

2020-08-07T08:01:39+02:002020. augusztus 10.|Címkék: |

0

A Continental új vezérműszíjat fejlesztett ki azokhoz a motorokhoz, amelyekben a szíj közvetlenül olajban fut. Ez a Peugeot és a Citroen 1.2 literes motorjaira jellemző, amelyeket a gyártók 2013 végén kezdtek alkalmazni. CT1188 ezt a cikkszámot hivatott váltani a Contitech továbbfejlesztett változata: CT1228.

Az olajban futó vezérműszíjat a gyártók a motor súrlódásának csökkentésére és ezzel együtt a kibocsátás csökkentésére alakították ki. Mindezek felett az alacsony zajszintű működés is jellemző erre a speciális kialakításra. Ezzel szemben a vezérműszíj rendkívül magas koptató hatásnak van kitéve, mivel az olajban a legkisebb szennyeződés is okozhat kristályképződést. Amennyiben ezek a kemény kristályok bejutnak a szíj és a görgők közé, akkor a szíjat erősen koptathatják és a legrosszabb esetben bekövetkezhet a szakadás.

A Continental ezt az szélsőséges hatást szem előtt tartva fejlesztette ki új anyagösszetételét az olajban futó vezérműszíjak gyártásához. Az üvegszálas feszítőelemek olajálló bevonattal vannak ellátva és ezeket ágyazzák bele egy peroxiddal ötvözött HNBR gumiba (hidrogénezett nitrilkaucsukba). Ennek még nagyobb akrilnitril (ACN) tartalma van, mint korábban. Minél nagyobb az ACN tartalom, annál nagyobb az anyag bizonyos szénvegyületekkel szembeni ellenállása (ezek az olaj kristályos szennyeződéseinek súrlódása következtében fordulhatnak elő). A biztos védelem érdekében az vezérműszíj belső felületén található aramidszövet többrétegű kopásvédő rendszerrel van felszerelve.

A CT1228 megtalálható az Inter Cars kínálatában is:

Forrás: https://www.continental.com/en/press/press-releases/new-ct1228-timing-belt-225978

Iratkozz fel hírlevelünkre!


Kövess minket közösségi oldalainkon!

Go to Top