fbpx

Stabilizátor rúd szerepe

2020-08-14T10:55:53+02:002020. augusztus 24.|Címkék: |

0

A stabilizátor rúd a futómű egyik alkatrésze, amely összeköti egy tengely kerékfelfüggesztéseit az alvázzal. A legtöbb autó első tengelyénél helyezkedik el, viszont sok esetben a hátsó tengelyen is megtalálható. Számos autótulajdonos tudatában sincs a stabilizátor rúd jelenlétének, pedig ez jelentős mértékben hozzájárul a biztonságos és a kényelmes vezetéshez.

Kanyarodáskor a súlypont irányába ható centrifugális erő oldalgyorsulást okoz. A fordulás külső részén lévő kerék berugózik, a belső részén lévő kerék pedig kirugózik. Ennek hatására a külső kerekekre jóval nagyobb terhelés hat, amellyel párhuzamosan a külső kerekeken megnő, a belső kerekeken lecsökken a függőleges irányba ható leszorító erő. Így könnyen válik túlkormányzottá az autó. A túlkormányzottság kedvezőtlenebb a jármű menetstabilitására, ezért a jármű oldaldőlése és billegése sokkal nagyobb lesz. Ezeket hivatott kiküszöbölni a stabilizátor rúd.

A stabilizátor rúd egyszerű szerkezet, a futómű egy tengelyének két kereke közé egy torziós rudat szerelnek. A két kerék azonos ki- és berugózásakor a stabilizátor rúd nem csavarodik, nem fejt ki stabilizáló nyomatékot a futóműre. Oldalbillenéskor a két kerék ellentétes irányú rugózásakor már létrejön a stabilizáló nyomaték, ez akadályozza a futómű káros mozgását. A stabilizátor pálca előnye egyszerűségéből következik, pozitívan viselkedik jó minőségű útfelületen. Kanyarodáskor csökkenti a futómű oldaldőlését. Ezzel szemben egyenes haladáskor (rossz útfelületen vagy terepen), ahol jelen vannak a keresztirányú egyenetlenségek, ott billenti a karosszériát.

A stabilizátor rúd cseréje rend szerint nem egy költséges beavatkozás. Ez a viszonylag alacsony anyagköltségnek és az egyszerű telepítésnek köszönhető. Ha megsérül ez az alkatrész, érdemes azonnal cserélni, hiszen hiányával nő annak a kockázata, hogy az autó felborul. Hibájára akkor lehetünk figyelmesek, mikor kopogó hangokat hallunk az alváz irányából, ahányszor csak gödrökön és bukkanókon haladunk át autónkkal.

Forrás: https://blog.febi.com/en/underestimated-but-important-the-anti-roll-bar/

Iratkozz fel hírlevelünkre!


Kövess minket közösségi oldalainkon!

Go to Top