fbpx

ÉRZÉKELŐK A HAJTÁSLÁNCBAN

2020-08-25T13:17:18+02:002020. augusztus 27.|Címkék: |

0

A Valeo motorvezérlő rendszerekhez kínált szenzorainak választéka folyamatosan bővül. Hála az OE-szintű minőségnek, ezekkel a termékekkel hatékonyan javíthatók a különféle meghibásodások.

Általánosságban elmondható, hogy minél újabb egy modell, annál több érzékelőt találunk benne, hiszen az erőforrásoknak rendkívül szigorú környezetvédelmi előírásoknak kell megfelelniük, ugyanakkor alapvető elvárás a takarékos és csendes üzem, no meg a kimagasló teljesítmény. E feltételeknek csupán a kifinomult, szenzoradatok alapján dolgozó irányítórendszerekkel ellátott motorok képesek megfelelni, ezért előnyben vannak azok a szervizek, amelyek képesek szakszerűen vizsgálni és javítani az érzékelőket. Persze a sikeres karbantartáshoz mindez nem elegendő, a kulcs ugyanis nem más, mint a kiváló minőségű, megbízható cserealkatrész.

KÖNNYŰ CSERE, NEHÉZKES DIAGNOSZTIKA

Egynémely szenzor már réges-régen szerepel a járműgyártók repertoárjában, ilyen például a főtengely helyzetét figyelő érzékelő, vagy főtengelyjeladó. A tapasztalatok azt mutatják, hogy ez az apró jeladó viszonylag gyakran adja meg magát, a járművezetők pedig azzal a panasszal érkeznek a szervizbe, hogy a motor nem indul, vagy nem működik üzemszerűen. Ez azért van, mert a szenzor rossz értékeket küld a vezérlőelektronikának (ECU), a rendszer pedig ezek alapján határozza meg a gyújtás és/vagy a befecskendezés időzítését. A főtengely helyzetéről tájékoztató jeladót rendszerint könnyű kicserélni, a diagnosztika azonban korántsem egyszerű, pláne, ha a hiba csak néha, átmenetileg jelentkezik.

  •  A helyzetet tovább bonyolítja, hogy a vezérműtengely helyzetét figyelő érzékelő azon jeladók közé tartozik, melyek meghibásodása vészüzemmódba kapcsolhatja az ECU-t, tehát akár az út szélére is kényszerítheti az autót. Miként az elnevezés is mutatja, a főtengelyhelyzet-érzékelő a főtengely pillanatnyi pozíciójáról oszt meg információkat a vezérlőelektronikával, hogy a rendszer meg tudja határozni a gyújtásrendszer működésének mikéntjét.  A fő- és a vezérműtengely helyzetét figyelő szenzor cseréjét követően a szerelőnek biztosnak kéne lennie abban, hogy a hiba nem tér vissza, ehhez azonban OE-minőségű cserealkatrész szükségeltetik – osztotta meg gondolatait a Valeo munkatársa. Ezzel a Valeo szakemberei is tisztában vannak, ezért kimagasló minőségű szenzorokat kínálnak a járműgyártóknak, melyek a – vállalat páratlan tapasztalatának köszönhetően – pontosságukat és élettartamukat illetően is messze felülmúlják az átlagot. A Valeo-szenzorok széles választékában Hall-effektuson alapuló és indukciós érzékelők egyaránt fellelhetők, ezek közös jellemzője, hogy működésük könnyedén igazítható a különféle erőforrásokéhoz – fűzte hozzá a francia iparóriás munkatársa. Az ideális motorüzemnek alapvető feltétele a levegő-tüzelőanyag keverék arányának helyes meghatározása. Ehhez elengedhetetlen a pontos levegőmennyiség- (AFM) és szívócsőnyomás-mérő, ez a két eszköz azonban rendkívül érzékeny a szenynyeződésekre, s főként akkor adja meg magát idő előtt, ha a járműüzemeltető túl ritkán cserél levegőszűrőt. Ilyenkor csökken a leadott teljesítmény, megváltozik a kipufogógáz összetétele (pl. fekete füstöt bocsát ki az autó) és az üzemanyag-fogyasztás is a magasba szökhet.
  • A helyesen kiválasztott és beszerelt, OE-minőségű szenzor helyes működést garantál, de csak akkor, ha kifejezetten az adott modell jellemzőit figyelembe véve kalibrálják és átment a szükséges teszteken – avat be a szakma titkaiba a Valeo szakembere és egyszersmind hozzáteszi –, a Valeo az egyetlen olyan levegőmennyiség-mérőket gyártó európai vállalat, amelynek szenzorai 100 százalékban megfelelnek az OE-specifikációknak.
  • A pontos adatok a biztonságos autózáshoz is elengedhetetlenek, amit remekül példáz az olajnyomás-érzékelő. Ha helytelen értékeket szállít az ECU-nak, felvillan a műszerfali olajszint-visszajelző lámpa, extrém esetekben pedig vészüzemmódba kapcsol a motorvezérlés.
  • Legalább ennyire kockázatos lehet a sebességmérő szenzor meghibásodása. Az egység feladata, hogy forgó mozgás alapján elektronikus jelet állítson elő és elküldje a központi számítógépnek. Ha valamiért elromlik, nemcsak a műszerfali sebességmérő közöl majd rossz adatokat, hanem például a blokkolásgátló is deaktiválhatja magát.

 VALEO ÉRZÉKELŐK SZÉLES VÁLASZTÉKA

A javítási munkálat sikerében csak akkor lehetünk biztosak, ha a cserealkatrész megfelelő minőségű, ezért célszerű megbízható, tapasztalt gyártótól vásárolni minden motorvezérléshez szükséges szenzort. Ha a választott érzékelő gyenge minőségű és/vagy gyári hibás, az autó ismét megállhat, a szerviz pedig elveszítheti az ügyfél bizalmát. Ne csak az árat nézze tehát, érdemes a gyártó megítélését és OE-piacon szerzett tapasztalatát is figyelembe venni az alkatrész kiválasztásakor.

Forrás: Autotechnika, 2019. november

Iratkozz fel hírlevelünkre!


Kövess minket közösségi oldalainkon!

Go to Top