fbpx

A világ 21 legfurcsább közlekedési szabálya – 1. rész

2020-08-10T09:12:26+02:002020. augusztus 11.|

0

Van olyan ország, ahol megszabják az egyidőben szabályosan szállítható burgonya mennyiségét.

A közlekedést különféle szabályok határozzák meg a világ különböző pontjain. Ausztrália bizonyos területein korlátozzák az egyidőben szállítható burgonya mennyiségét. Vannak olyan vidékek, ahol az időjárás, az évszakok váltakozása teszi szükségessé egy-egy szabály alkalmazását, melyek vonatkozhatnak alkoholfogyasztásra, a fényszórók használatára, vagy akár a krumpliszsák méretére is. A következő összeállításban a legfurcsább közlekedési rendelkezésekről olvashatsz.

1. Ausztrália: zárd be az autód

Néhány ausztrál államban, így Új-Dél-Walesben is előírja a szabály, hogy a járművet minden esetben azonnal be kell zárni, ha a tulajdonos három méternél messzebb eltávolodik az autótól. Az előírások az ablakokra is vonatkoznak, melyek nem lehetnek fél centiméternél jobban nyitva. Kivételt jelentenek a zár illetve ablak nélküli autók, mint a Mini Moke, vagy a nyitott tetejű Jeep Wrangler.

Ausztrália: zárd be az autód

2. Ausztrália: jelentsd be, ha burgonyát szállítasz

A burgonyakereskedelemre vonatkozó törvényt 1946-ban fogadták el Ausztráliában. Ennek értelmében azok az autósok, akik nem tagjai a Burgonyakereskedelmi Szervezetnek, nem szállíthatnak 50 kilogrammnál több krumplit. A rendőröknek nem kell mérleget vinniük magukkal, elegendő, ha szemre megállapítják az áru mennyiségét. 70 évvel ezelőtt komoly büntetést szabtak ki a szabálysértőkre, napjainkban már nem nagyon alkalmazzák a szabályt.

Ausztrália: jelentsd be, ha burgonyát szállítasz

3. Bahrein: szabálysértésért börtönbe is kerülhetsz

Bahreinben majdnem minden közlekedési szabálysértésért börtönbüntetés járhat. Ha valaki áthajt a piros lámpán, akár hathónapos elzárást, valamint közel 400 ezer forintos büntetést kockáztat. Ha eközben még balesetet is okoz az illető, akkor egyéves börtönre, valamint 2,3 millió forintos pénzbírságra számíthat.

Bahrein: szabálysértésért börtönbe is kerülhetsz

4. Kína: ha kisorsolnak, közlekedhetsz

A kínai hatóságok üzemanyagtípus alapján engedélyezik az új autók eladását. Az intézkedésre a légszennyezettség és a forgalmi dugók csökkentése miatt van szükség. 2019-ben a Pekingi Közlekedési Bizottság 60 ezer alternatív energiaforrással működő (főleg elektromos), valamint 40 ezer belsőégésű motor által hajtott járművet engedett a városi utakra. Az autósok egy lottósorsoláshoz hasonló rendszerben vesznek részt, ahol 1:500 az esélyük az új járművek megvásárlására.

Kína: ha kisorsolnak, közlekedhetsz

5. Ciprus: egyél-igyál indulás előtt

Cipruson tilos ételt és italt fogyasztani vezetés közben, mivel a sofőröknek mindkét kezüket állandóan a kormányon kell tartaniuk. A skandináv országokhoz hasonlóan a szigeten is minden körülmények között kötelező a tompított fényszórók használata.

Ciprus: egyél-igyál indulás előtt

6. Franciaország: legyen nálad szonda

A francia autósok számára 2013 óta előírás, hogy legyen náluk egy használatlan alkoholszonda. A törvénytervezetben szerepelt egy 4 ezer forintnak megfelelő büntetés, ez azonban a jogszabály végső változatába nem került bele, így nem kell pénzbírságtól tartani. A francia rendőröknek tájékoztatniuk kell az autósokat a szabályokról, és saját eszközükkel ellenőrizhetik a sofőrök alkoholszintjét.

Franciaország: legyen nálad szonda

7. Franciaország: nincs jogsi, nincs probléma

Franciaországban teljesen törvényesen lehet jogosítvány nélkül vezetni. A feltételek a következők: betöltött 14. életév, és egy négykerekű moped vezetésére feljogosító engedély. A jogsi nélkül vezethető járművek maximum 8 lóerősek lehetnek, a legnagyobb megengedett sebességük pedig 45 km/h. Nagyon sok ilyen kicsi, hangos és lassú autóval lehet találkozni a francia utakon.

Franciaország: nincs jogsi, nincs probléma

8. Németország: üres tankkal ne indulj el

Törvénybe ütközik, ha kifogy az autódból az üzemanyag a németországi autópályán. A hatóságok értelmezése szerint ez ugyanis elkerülhető probléma. A német utakon gyakran egyáltalán nincs sebességkorlátozás, így különösen veszélyes félreállni a leállósávban. A kiszabható pénzbírság mértéke elérheti a 25 ezer forintot.

Németország: üres tankkal ne indulj el

9. Japán: vigyázz a gyalogosokra esős időben

A japán autósok kétszer is meggondolják, hogy nagy gázzal belehajtanak-e egy pocsolyába. A törvény előírja, hogy legyen sárvédő a járműveken, a sofőröknek le kell lassítaniuk, és figyelniük arra, nehogy beterítsék esővízzel a járókelőket.

Japán: vigyázz a gyalogosokra esős időben

10. Japán: ne ülj be részeg sofőr mellé

Az ázsiai szigetországban rendkívül komolyan veszik az ittas vezetésre vonatkozó szabályokat. Alkoholos befolyásoltság alatt nyilvánvalóan tilos a volán mögé ülni, ám a részeg sofőr utasa is 1,3 millió forintos pénzbírságot, és akár három évig terjedő börtönbüntetést kockáztat.

Japán: ne ülj be részeg sofőr mellé

 

Forrás: alapjarat.hu

Iratkozz fel hírlevelünkre!


Kövess minket közösségi oldalainkon!

Go to Top