fbpx

5 hely Magyarországon, ami mindig vár egy élményautózásra

2020-08-10T09:36:20+02:002020. augusztus 12.|

0

Nem kell feltétlenül több napos szabadságra gondolni, ha egy kellemes, élménydús kikapcsolódásra vágyunk. Autós embernek nyilván legalább olyan fontos a helyszínre vezető út, mint a célállomás. Ezért aztán összegyűjtöttünk néhány olyan helyet, amire akár egyetlen hétvégi napon, netán a munkaidő végéből egy kicsit lecsípve is van mód.

  1. Dobogókő, bónuszként tovább Esztergom felé

Ha egy jót autóznánk, pláne télen, alap a dobogókői út. Nyáron kellemes hűvös levegőt élvezhetünk, de télen, pláne hóban még izgalmasabb a helyszín. Étterem, szálloda dobogókőn is akad, de a vezetés élményéből és az étterem-lehetőségekből is még többet kapunk, ha tovább megyünk Esztergom felé, ahol akár a Bazilika előtt is megejthetünk egy szelfit, netán egy fotót autónkról, ha azt szívesebben nézegetjük. Visszafelé kellően izgalmas ismét Dobogókő érintése, de a túrába akár a második tuti tippet is bevehetjük.

  1. Lepence és Visegrád

Bár Lepencén is van egy termálhotel, a strandjáról híres település azért az autósok kedvence, mert közte és Pilisszentlászló között talán még a dobogókőinél is jobb élményút húzódik az erdőn keresztül. Még szerényebb forgalommal, izgalmas kanyarokkal és egy bónusszal: a természetvédelmi területen fekvő utat télen nem sózzák. Amint leesik a hő, ellepik az élményautózás szerelmesei, de az év többi részében is bármikor jó arra, Pilisszentlászlón keresztül menni Szentendrére, nem pedig a Duna partján cammogni. Igaz, az sem egy rossz választás, ha Esztergom után Visegrádnál teszünk egy kitérőt a Fellegvárhoz, ahonnan mesés kilátást kapunk a Dunakanyarra. Tökéletes a kör, ha felfelé a Mátyás Király úton, lefelé a Panorámán jövünk, onnan már Visegrád Dunabogdányhoz közelebbi végéhez érkezünk. Dunabogdány és Tahitótfalu között egy kicsit megereszthetjük a lovakat, utána azonban tényleg lassú menet következik Szentendre túlvégéig.

  1. Üvegtigris Lali nélkül, utána akár golfozással

Míg Dobogókő és Esztergom felé inkább a 11-es utat és még inkább a hegyi átvágások ajánlottak, a 10-es út is rejt izgalmakat, főként, ha Piliscsabánál Tinnye felé vesszük az irányt. A Garancs-tó partjánál ott áll az Üvegtigris büfé, ami az azonos című film második része óta a helyszínen üzemel. Tulajdonosa a névhasználattal együtt vette meg, s a rajongók azóta is járnak oda, már aki ismeri a helyet, s nem fut túl rajta. Nem rossz a Tinnye-Perbál-Tök-Zsámbék útvonal, ami után Herceghalom is egy jó cél, de ha még egy kanyart mennénk, érdemes a 811-es út felé kanyarodni, akár Mányon keresztül, majd Bicskétől délre. Felcsúton látható a híres Pancho Aréna, a világhíres kisvasút, Alcsútdobozon igen exkluzív Golf Klub várja a látogatókat. Vagy mehetünk simán tovább a 811-esen, akár Székesfehérvárig, netán Lovasberénynél a Velencei tó felé kanyarodva, út közben Nadap kilátóval és két darab, a tengerszint feletti magasság meghatározásában mérvadó ősalapponttal szintén érdekes.

  1. Ha a helyszín a lényeg, a Balaton is simán elérhető

Kilométerben az előzőeknél egy hajszálnyit több, időben nem a Balaton elérése. Igaz, az M7-esen végiggurulás vezetési élményből nem ad túl sokat. A kilátás, a tó hangulata azonban igen. Akár már Balatonvilágoson, a Budapesthez legközelebbi településen ott a Panoráma Kilátó, ahol elég jó háttérrel fotózhatjuk magunkat, illetve autónkat. Persze legyünk tisztában a tájolással, délután már legfeljebb szembefénnyel fogjuk tudni fotózni az autót, akarom mondani a Balatont.

  1. Ha van legalább egy teljes napunk: Káli medence

Bár Balatonvilágoson is akad étterem, Veszprémben komolyabb a kínálat, továbbá ott a hamisítatlan hangulatú, remek sétaterepnek számító vár, gyerekekkel érkezve pedig az állatkert is. De ha már Veszprém, nagyon adja, hogy onnan tovább guruljunk a Káli medence felé, a Nagvázsony-Pula-Vígántpetend-Kapolcs-Monostorapáti útvonal a Művészetek Völgyén kívül is élvezetes, illetve autóval főként akkor. Gyulakeszinél nem csak az út menti fogadó velős pirítósáért, a Salföldi tavak eléréséért is érdemes lehet lekanyarodni. De Tapolca után is tuti úti cél Szigliget az ottani várral, vagy Tapolca után északra Sümeg, szintén egy várral. A lehetőségek száma végtelen, de ha eddig eljöttünk, érdemes lehet egyet aludni, s egy a Balaton-felvidéki kiruccanásra legalább egy hétvégét szánni. Persze ha kell, azért innen is simán vissza lehet jutni a fővárosba még a tárgynapon.

Forrás: autonavigator.hu

Iratkozz fel hírlevelünkre!


Kövess minket közösségi oldalainkon!

Go to Top