fbpx

Szabályellenes-e, ha nyáron téli gumit használunk?

2020-07-23T15:02:26+02:002020. július 27.|Címkék: , , , , |

0

Rengetegen döntenek úgy, hogy nyárra is fennhagyják az autójukon a téli abroncsokat, gondolván ezzel spórolni tudnak. Mivel egyes országokban a téli időszakban törvény köztelez a szezonhoz illő abroncs használatára, sokakban merülhet fel a kérdés, hogy Magyarországon szabályozzák-e, hogy az egyes időszakokban milyen autógumi legyen a kocsikon. Igazából hazánkban semmilyen törvény nincs arra vonatkozóan, hogy milyen abroncsot használjunk télen vagy nyáron. Télen is gurulhatunk nyári abronccsal, nyáron is télivel.

Persze ettől függetlenül érdemes mindig a szezonnak megfelelő abroncsot használni, attól függetlenül, hogy megbírságolnak-e minket a helytelen használat miatt vagy sem. Se a spórolás, se biztonság szempontjából nem ideális megoldás, hiszen a téli abroncsokat kifejezetten a hűvös és havas időszakra fejlesztették, mind a mintázat, mind a gumiösszetétel tekintetében. Ahogyan tudjuk azt, hogy a télen sem célszerű a nyári gumit használni, hiszen havas és jeges úton nem tapad megfelelően, ezt tartsuk szem előtt a téli abroncs nyári használatánál is.

Külföldön bírságolnak a nem megfelelő abroncs miatt?

Külföldön kicsit más a helyzet, mint hazánkban. Ott a törvények igen is foglalkoznak a megfelelő abroncsok kérdésével, bár ez egyáltalán nem egységes, és országonként eltér. Azt sokan tudják, hogy télen bizonyos országokban kötelező a megfelelő abroncs megléte, e nélkül még a határt sem tudjuk átlépni. Más helyeken csak akkor teszik kötelezővé a téli gumik használatát, ha azt az időjárási viszonyok megkövetelik, de mivel nem tudhatjuk, hogy az ott tartózkodásunk alatt lesz e havazás vagy sem, így érdemes erre felkészülni, és nem ott keresni valakit, aki felteszi a megfelelő szettet az autónkra.

Ez ugyebár a téli helyzet, de mi történik nyáron? Figyeli egyáltalán bárki, hogy milyen abroncs van az autónkon a kánikulába? Mivel a nyári abroncs télen sokkal veszélyesebb helyzeteket szülhet, mint a téli abroncs nyáron, ezért erre szinte sehol a világon nincs szabályozás, még azokban az országokban sem, ahol a téli abroncs meglétére komoly figyelmet fordítanak az adott időszakban. Nyugodtan járhatjuk nyáron is a világot az autónkon lévő téli abronccsal, mert emiatt nem fogunk szinte sehol büntetést kapni.

Miért használjunk mégis nyáron nyári abroncsot, és ne télit?

Attól, hogy senki sem fog minket megbüntetni, még mindenképp cseréljük le a téli gumikat, amikor jön a jó idő. Bár veszélyesebb nyáron hóba közlekedni, a téli gumi is sok veszélyt hordozhat magába nyáron. Egyrészt azért, mert ezeket az abroncsokat nem a nyári kánikulára fejlesztették ki. Más a mintázata és az összetétele is, épp ezért nem fog úgy tapadni, mint egy jó nyári gumi. Emiatt a kanyarodás és a fékezési is több időbe telik, ami igazán balesetveszélyes lehet.

A másik szempont, ami miatt érdemes megcsinálni mindig a szezonális cserét, az gazdaságosság. Bár sokan vélik úgy, hogy a két csere költségét így meg tudják spórolni, de azzal nem számolnak, hogy a gumi sokkal jobban fog kopni, és az élettartama a felére is csökkenhet. Emellett a fogyasztásunk is megnő, ami még jobban megdobja a költségeket. Ezeket figyelembe véve, bár a bírsággal nem kell számolnunk, de komoly összegek fognak kicsúszni a zsebünkből, ha nem figyelünk arra, hogy az adott szezonban a megfelelő abroncsot használjuk.

Forrás: automotor.hu

Iratkozz fel hírlevelünkre!


Kövess minket közösségi oldalainkon!

Go to Top