fbpx

Nem lehet külföldre menni azokkal az autókkal, amelyeknek a veszélyhelyzet miatt halasztották a műszaki vizsgáját

2020-07-23T14:52:31+02:002020. július 24.|Címkék: , |

0

Sok autósnak jelentett könnyebbséget, hogy meghosszabbították azt az időtartamot, ami alatt műszaki vizsgára vihetik a veszélyhelyzet alatt lejárt engedélyű járművüket, vagyis érvényes műszaki nélküli autóval is közlekedhettek. A halasztás egyik járulékos következménye azonban az, hogy csak belföldön érvényes.

A veszélyhelyzet ideje alatt lejárt gépjármű forgalmi engedélyekre a kormányzat december 15-ig meghosszabbított érvényességet biztosított egy rendelettel, de van néhány fontos dolog a jogszabályban, amire érdemes figyelni.

Az intézkedés alapvetően adminisztratív jellegű, azaz a könnyítés ellenére továbbra sem szabad a közlekedésben olyan járművel részt venni, amelynek műszaki, biztonsági és környezetvédelmi jellemzői nem felelnek meg az előírásoknak.

Azoknak, akiknek a járművük papírjai 2020. július 4-ét követően járnak le, a hagyományos rendben, tényleges időszakos műszaki vizsgálattal szükséges meghosszabbíttatniuk őket. Tehát azokra a járművekre, amelyek forgalmi engedélye azon napon, vagy azt a napot követően járt le, a kedvezmény nem vonatkozik.

Fontos az is, hogy a türelmi idő alatt lejáró okmányokat nem lehet automatikusan pótolni. Így például, ha a lejárt műszakis autónak elveszik a forgalmi engedélye vagy megváltozik a tulajdonosa, üzemeltetője, az új okmány kiállításához elengedhetetlen lesz az érvényes műszaki vizsga – írja a Kreszvaltozas.hu.

A jogszabályilag meghosszabbított érvényességi időt nem lehet bevezetni sem a hatósági nyilvántartásokba, sem az okmányokba. Ebből, illetve az előírás hazai joghatósági jellegéből is adódik, hogy

az ilyen járművekkel nem szabad külföldön közlekedni.

Forrás: hvg.hu

Iratkozz fel hírlevelünkre!


Kövess minket közösségi oldalainkon!

Go to Top