fbpx

Intelligens akkumulátorérzékelők a Hellától

2020-07-22T09:30:34+02:002020. július 23.|Címkék: |

0

Az intelligens akkumulátorérzékelő (IBS) pontos tájékoztatást ad az energiaháztartás állapotáról, lehetővé téve ezzel a rendelkezésre álló energia optimális felhasználását. A fedélzeti akkumulátor energiájának átgondolt felhasználása érdekében ismerni kell az akkumulátor töltöttségi állapotát, teljesítőképességét és változásait, hiszen a járművek üzemzavarai az ADAC tanulmánya szerint több mint 50%-ban gyenge akkumulátorokra vezethetők vissza. A HELLA által kifejlesztett intelligens akkumulátorérzékelő (IBS) a jármű energiaháztartásának központi egysége.

Az IBS megbízhatóan és pontosan méri az akkumulátor feszültségét, áramerősségét és hőmérsékletét. Szabványosított LIN protokoll segítségével közvetlenül az elektromos fedélzeti hálózatba integrálható.

FELÉPÍTÉS ÉS MŰKÖDÉS

Az IBS-t a póluscsipesz rögzíti közvetlenül az akkumulátor negatív pólusához. Az akkumulátorérzékelő mechanikus része a csipeszen kívül egy söntből és egy testcsatlakozó csapszegből áll. A sönt a jármű terhelési útvonalán van és kiviteltől függően testkábelként vagy mérőellenállásként szolgál az indirekt áramerősség-méréshez. Az elektronika egy öntött burkolatban van, az energiaellátással egy dugós csatlakozó köti össze. A kommunikáció a fölérendelt vezérléssel a LIN protokoll segítségével történik. A feszültségmérés referenciafeszültségeként is szolgáló tápfeszültséget az akkumulátor plusz pólusához történő csatlakoztatás szolgáltatja.

ENERGIAMENEDZSMENT

Az intelligens akkumulátorérzékelő alkalmazásának köszönhetően az energiamenedzsment gyorsan tud reagálni és nem csak az energiafogyasztást, de a generátor működését is befolyásolni tudja.

BLOKKVÁZLAT

Az elektronikának a mérési értékek rögzítéséhez és további feldolgozásához szükséges legfontosabb alkotórésze az ASIC. Az intelligens akkumulátorérzékelő legfontosabb funkciója a precíziós szenzoros mérési értékek rögzítése, így ez az áram a feszültség és a hőmérséklet fizikai értékeinek felvételére szolgál.

VÁLTOZATOK ÁTTEKINTÉSE

Iratkozz fel hírlevelünkre!


Kövess minket közösségi oldalainkon!

Go to Top