fbpx

Alapjárati léptetőmotor – hogyan működik, mi a feladata és miért romlik el?

2020-07-22T09:32:52+02:002020. július 23.|Címkék: , |

0

Az alapjárati léptetőmotor meghibásodása a modern gépkocsiknál jelentkező egyik gyakoribb probléma. Ez egy kisméretű, nem túl drága, de annál problémásabb alkatrész.  Különösen akkor, ha az által kiváltott tünetek helytelenül kerülnek diagnosztizálásra.

Hogyan működik?

Az alapjárati léptetőmotor felel az üresjárati fordulatszám szabályozásáért. Megtalálható az üzemanyag-befecskendező rendszerrel ellátott, benzinmotorral felszerelt gépkocsikban. A motorba áramló levegő mennyiségét szabályozza, néhány, folyamatosan leolvasott paraméter alapján. Megakadályozza a fordulatszám minimális érték alá csökkenését.

Az alapjárati léptetőmotor működését az ECM, tehát az Electronic Control Module szebályozza. Impulzusoka, tehát „lépéseket“ küld a motornak, melyek alapján a változtatja fojtószelep szögét. Az ECM „tudja“, milyen információt kell küldeni a léptetőmotorba, mivel figyeli a hűtőfolyadék érzékelőt, a főtengely szöghelyzet jeladót és a szívócsőnyomás értékét (MAP).  A számára fontos aktuális adatok: a motor hőmérséklete, a fordulatszám és a nyomás.

Hullámzó üresjárati fordulatszám – alapjárati léptetőmotor meghibásodás

Ahogy a motor működésében résztvevő alegységek mind ki vannak téve a szennyeződésnek, ugyanúgy az alapjárati léptetőmotor is elszennyeződik a lerakodások által. Gyakran elegendő kiszerelni és kitisztítani, megtisztítani a fojtószelepet, majd visszaszerelni a helyére.  Az újabb gépkocsikban egyre gyakoribb eset, hogy a léptetőmotor kitisztítása és átkenése már nem hozza meg a várt eredményt. Megesik, hogy az említett műveletek elvégzése után a léptetőmotor elkezd működni, de szabályozási tartománya túl kicsi.

Az alapjárati léptetőmotor meghibásodásáért az elektromos részek is felelősek lehetnek. Például megégett az érintkező, vagy valamelyik vezérlő. Ezen alkatrészek cseréje napjainkban elenyésző megtakarítást jelent, emellett nem garantálja a sikeres javítást, ezért az autószerelők többsége nem is vállal ilyen jellegű javítást. Ebből kifolyólag a leghatékonyabb megoldás az alapjárati léptetőmotor lecserélése egy újra. Azért is, mert az utángyártott alapjárati léptetőmotorok költsége nem olyan magas.

Forrás: hu.motorfocus.eu

Iratkozz fel hírlevelünkre!


Kövess minket közösségi oldalainkon!

Go to Top