fbpx

Ezt kell tenni, ha megsérült a parkoló autó

2020-06-11T11:23:10+02:002020. június 12.|

0

Bosszantó, ha a parkoló autónkban épületről lehullott törmelék vagy ablakon kidobott tárgy okoz kárt. Összefoglaljuk, mit érdemes ilyenkor tenni.

Viszonylag gyakran fordul elő, hogy parkoló autókban az épületekről lehullott törmelék vagy ablakon felelőtlenül kihajított tárgyak okoznak kárt, a D.A.S. Jogszerviz ezért összefoglalta, mit érdemes ilyen helyzetben tenni.

Elsődlegesen a kárért felelős személyek körét szükséges beazonosítani, hogy a megfelelő személlyel szemben történjen meg az igényérvényesítés.

Ha a kárt az épület egyes részeinek hullása okozta, úgy a kárért az épület tulajdonosa a felelős. Társasház esetén a tulajdonostársak közösségét kell az épület tulajdonosa alatt érteni. Ebben az esetben a tulajdonos akkor mentesül a felelősség alól, azaz akkor nem köteles megtéríteni a bekövetkezett kárt, amennyiben bizonyítja, hogy az építkezésre és a karbantartásra vonatkozó szabályokat nem sértette meg.

Valamely tárgynak lakásból való kidobásával okozott kárt a lakás használója köteles megtéríteni. Ha a használó megnevezi a konkrét károkozót, akkor a károsult közvetlenül vele szemben jogosult fellépni, így a lakás használója, tulajdonosa mentesülhet a felelősség alól.

Ezt kell tenni, ha megsérült a parkoló autó 1

Az észlelést követő első és egyben legfontosabb teendő, hogy a legalaposabban rögzíteni szükséges a kárt, a helyszínt, és a közvetlen környezetet. Fényképfelvételek készítése mellett szükséges tanúkutatást végezni a helyszínen, hátha tartózkodik a sérült jármű közelében olyan személy, aki látta a károkozást.

Az alapos bizonyítás és sérülésrögzítés érdekében megoldásként mutatkozik a rendőrség értesítése és a bekövetkezett kár jegyzőkönyvbe történő rögzítése. Ezen jegyzőkönyv felvételekor érdemes már felkeresni az érintett ingatlan vagy lakás tulajdonosát, társasház esetén a közös képviseletet.

Kártérítés esetén minden esetben a károsultat terheli a bekövetkezett kár összegszerűségének megállapítása és bizonyítása, így következő lépésként javítási árkalkuláció beszerzése vagy a sérült jármű számla ellenében történő megjavíttatása szükséges.

Gyorsíthatja a kárrendezést, ha a károsult jármű rendelkezik casco biztosítással. Casco esetén a jármű gyors megjavíttatását követően az önrész összegével és az esetlegesen megemelkedett biztosítási díj összegével, mint kártérítési igénnyel lehet fordulni a károkozóval szemben.

Abban az esetben, ha a károkozó nem hajlandó megfizetni a bekövetkezett kárt, peres úton lehet érvényt szerezni a kártérítési igénynek. A parkoló autóban bekövetkezett kár a károsult terhén marad, ha kétséget kizáróan nem lehet bizonyítani, hogy a kárt az adott épületről lehullott tárgy vagy az adott lakásból kidobott valamely tárgy okozta.

Forrás: vezess.hu

Iratkozz fel hírlevelünkre!


Kövess minket közösségi oldalainkon!

Go to Top