fbpx

Delphi fékbetét teszt

2022-06-09T16:28:46+02:002020. június 5.|Címkék: , |

0

A Delphi Technologies nemrégiben tesztelte fékbetétjeit, összehasonlítva őket a VW Touareg II V6 TDI eredeti fékbetétjeivel és más versenytársak fékbetétjeivel. A VW Touareg II V6 TDI egy csúcsminőségű, a Porsche Cayenne-nel és az Audi Q7-tel megegyező platformra épült jármű.

A Delphi Technologies minden területen kiváló teljesítményt nyújtó fékbetétje jobb eredményeket ért el az értékesítés utáni piac négy másik márkájánál, ugyanis még magas hőmérséklet mellett is gyorsabb és kontrollált, halk fékezést biztosított, és kevésbé kopott. Egy korábbi teszten ugyanilyen kiváló eredmények születtek a VW Passat 2.0 TSI esetén.

A motor teljesítményének, és ezzel együtt a csúcssebesség növekedésével a fékrendszer is nagyobb igénybevételnek van kitéve. Emiatt növekszik a fékerővesztés kockázata is, ami a nagy teljesítményű fékezéshez kapcsolódó egyik legnagyobb kihívást jelenti. Ezeknek a körülményeknek a szimulálásához öt különféle hőmérsékleten végeztek vészfékezéseket, 50°C-tól 400°C-ig.
170 kilométeres óránkénti sebesség mellett (km/h) a Delphi Technologies fékbetétjével felszerelt jármű az összes teszten hamarabb megállt, mint az értékesítés utáni piac másik négy márkája. Ami még fontosabb: a megállás kontrollált módon történt, és a hőmérsékletkülönbség csak kis eltérést eredményezett a teljesítményben: 50°C-on 114 méterre volt szükség a megálláshoz, 400°C-on mindössze két méterrel többre. Ez is a Delphi Technologies fékbetétek kiváló hőstabilitását mutatja.
Ezzel éles ellentétben két versenytársunk is jelentősen lassabban állt meg, a reakcióképesség pedig a hőmérséklet növekedésével jelentősen csökkent. A Delphi Technologies fékbetétjeivel felszerelt jármű 400°C-on például három méterrel előbb állt meg, mint az értékesítés utáni piac következő legjobb márkája, 17 méterrel előzte meg a rangsorban a harmadik, és elképesztő módon 52 és 56 méterrel a rangsorban negyedik és ötödik versenytársat. Ez utóbbinál 37 méterrel hosszabb volt a féktávolság 400°C-on, mint 50°C-on. Ugyanennyire fontos az is, hogy amikor a Delphi Technologies fékbetétjeivel felszerelt jármű megállt, a két legrosszabbul teljesítő márka járműve még mindig 87 km/h sebességgel haladt, ami akár komoly következményekkel is járhat.

„Számunkra a biztonság a legfontosabb” – mondta el Neil Fryer, a Delphi Technologies Aftermarket Globális Marketing, Termék és Stratégia alelnöke – „Mindig a legkiválóbb minőségű súrlódó anyagokat választjuk ki a tervezés alatt álló alkalmazásokhoz. A nagy teljesítményű járművek esetében ez azt jelenti, hogy a fékbetétekhez magas és stabil fékezési együtthatót, valamint optimális fékezési erőt és kontrollt biztosító anyagot használunk, amely ugyanakkor a nagy sebességnél történő fékezéskor keletkező magasabb energiát is elviseli. A tesztek bebizonyították, hogy egyes márkákkal ellentétben a mi fékbetétjeink megbízhatóan biztosítják az eredeti felszereltséggel megegyező szintű fékezési erőt és kontrollt, minimális fékerővesztéssel.”

A fékbetétek beszerelésekor a halk működés is kulcsfontosságú szempont. A Delphi Technologies ismét bebizonyította, hogy fékbetétjei a piacon a leghalkabbak között vannak, és ami igazán lényeges, halkabbak, mint az eredeti alkatrész – csak nagyon ritkán produkálnak 70db-nél magasabb zajszintet.

A zajindex-szint a fékbetéteknél 9,0, ami szinte néma működést jelent – a 7 vagy az alatti szint az emberi fül számára is hallható, a 10 néma.

„Sok szerelő számára probléma, hogy az ügyfelek a zaj miatt visszajönnek. Ezért láttuk el minden fékbetétünket bizonyítottan hatékony tartozékokkal, mint pl. az OE hézagolók, hornyok, és alátét-technológia. Ezek láthatólag hatékonyak, mivel a fékbetét még az eredeti alkatrésznél is csendesebb” -folytatta Fryer.

A Delphi Technologies fékbetétjei a kopás terén is ugyanilyen kiváló eredményeket értek el. Az első tengelyen, ahol a fékezés legnagyobb része történik, különböző sebesség- és nyomásértékek mellett, 2140 fékezés után 0,1 mm-rel kevesebb kopás mutatkozott, mint az értékesítés utáni piac következő márkájánál, és 1 mm-rel kevesebb, mint a legrosszabb teljesítményű versenytársnál. A hátsó tengely esetében hasonló eredmények születtek, itt még jobbak is, mint az eredeti alkatrészeké. A Delphi Technologies fékbetétjei jelentősen kevesebb kopást mutattak mind az első, mind a hátsó féktárcsán.

„A fékbetét kiválasztása sokszor kötéltáncos-mutatványnak tűnhet.” – mondta Fryer. „Egy kiváló fékezési teljesítményt nyújtó fékbetét például előbb elhasználódhat, míg egy tartósabb fékbetét zajosabb lehet. A Delphi Technologies termékeivel nem ez a helyzet. A VW Touaregnél fékbetétjeink a zaj, a kopásnak való ellenállás és a fékezési teljesítmény optimális egyensúlyát valósították meg, miközben megfeleltek azoknak a plusz elvárásoknak is, amelyek a nagy teljesítményű járművek esetében megjelennek. Így egy olyan kiváló minőségű fékbetétet kínálhatunk, amelyről a szerelők és a sofőrök is tudják, hogy minden szempontból nagyszerű teljesítményt biztosít.”

Forrás: hhu.motofocus.eu

Iratkozz fel hírlevelünkre!


Kövess minket közösségi oldalainkon!

Go to Top