fbpx

Skiccek: a koronavírus hatására a Ford ülésszellőztetésből készít légzésvédőt

2020-03-31T14:02:28+02:002020. április 7.|Címkék: , , , |

0

Alig pár napja kevesen gondoltuk volna, hogy egy egyszerű kényelmi berendezés életeket mentő eszközben folytatja tovább pályafutását.

A Ford nemrégiben jelentette be, hogy a 3M-mel összefogva ki kívánja venni a részét a koronavírus elleni harcban. És ennek most az első kézzel fogható jele is napvilágot látott, még pedig néhány skicc formájában.

 

© Ford

A Ford úgynevezett PAPR (Powered Air-Purifying Respirator), vagyis motoros hajtású légzésvédő készülékek fejlesztésébe és gyártásába kezd. A szűrt nyomólevegős készülék legfontosabb alkatrészei közé tartozik a HEPA-szűrő, illetve a ventilátor. És ez utóbbi jelen esetben a Ford F-150 ülésszellőztetéséből származik.

© Ford

Az F-150 ventilátormotorja kellően kompakt ahhoz, hogy PAPR eszközben lehessen alkalmazni, valamint további előnyt jelent a 12 V-os feszültségigény. Az állítható sebességű ventilátor maximális légszállítása mintegy 14-19 CFM (köbláb/perc), ami több mint elegendő, ugyanis a Forddal társuló 3M által gyártott TR-800-as PAPR rendszer 6,7-7,8 CFM-re képes. A fél sebességen is használható Ford ventilátorral szerelt légzésvédő készülék akár 10 órán át is üzemelhet akkumulátorról.

© Ford

Egy ideje már hazánkban is kapható Ford F-150 egy hatalmas pickup, ami évtizedek óta az amerikai piac legnagyobb darabszámban értékesített modellje.

© László Ferenc

Hazánkban a Gentherm foglalkozik ülésszellőztetések és ülésfűtések fejlesztésével, mely vállalat a világ legnagyobb autógyártói számára szállít be. A cég amerikai központját egyelőre nem tudtuk elérni, az európai részlegnél azt a választ kaptuk, hogy nagy valószínűséggel ők szállítják az üléshűtést az F-150-be, melynek ventilátorát egy külső partnertől szerzik be.

A Jeep Grand Cherokeeba is a Genthermtől származó ülésszellőztetést szerelnek, melynek ventilátora nagyon hasonló az F-150-ben lévő egységhez, így könnyen lehet, hogy a későbbiekben más gyártók is követhetik a Ford példáját. A Genthermnél tett látogatásunkról készített beszámolónk itt olvasható.

A Ford azt tervezi, hogy hetente több mint 100 000 darab műanyag arcvédő pajzsot szerel össze, és rendelkezésre bocsátja saját 3D-nyomtatási kapacitását, hogy egyszer használatos légzőkészülékeket állítson elő az egészségügyi dolgozók számára.

A Ford emellett a GE Healthcare céggel is együttműködik, hogy a GE egy már létező lélegeztetőgépének egyszerűsített változatát nagyobb volumenben lehessen gyártani, a lehető legtöbb beteget mentesítve így a COVID-19 vírus okozta nehéz légzés veszélyeitől. A GE létesítményei mellett ezeket a lélegeztetőgépeket egy Ford-üzem is képes lesz gyártani.

 

Forrás: hvg.hu

Iratkozz fel hírlevelünkre!


Kövess minket közösségi oldalainkon!

Go to Top