fbpx

TOGG a török villanyautó

2020-04-03T14:15:53+02:002020. február 14.|Címkék: , , , |

0

Törökországnak hamarosan saját autómárkája lesz, a TOGG, amelyről egyre konkrétabb részleteket tudni.

Tavaly év végén jelentette be a török kormányzat, hogy létrehoznak egy nemzeti autómárkát egy öttagú konzorcium részvételével, amelyeknek neve TOGG (Türkiye’nin Otomobili Girişim Grubu), vagyis Török Automobil Csoport.

Az első modelljük neve egyelőre még titok, annyit tudni lehet, hogy az ország autóipari fővárosában, Bursában gyártják majd az autót 2022-től. Törökország északnyugati városában most is komoly autóipari kapacitás van, itt van gyára a Renault-nak, Fiatnak, a beszállítók közül pedig a Boschnak.

Mára az is kiderült, hogy a kocsik tervezésében a Pininfarina cég segédkezik, és a formai jegyekben meg kell jelennie a kis-ázsiai terület – Anatólia – nemzeti jelképének, a tulipánnak.

© TOGG
© TOGG
© TOGG
© TOGG

A kocsit elektromos hajtásúra tervezik, amely egy 203 lóerős motort jelent alapból, de vélhetően készül majd egy erősebb, 406 lóerős változata is a modellnek összkerékhajtással.

A teljesítményadatok az e-SUV-k világában mondhatni átlagosnak tekinthetők, akárcsak a hatótávja, amely 300 és 500 kilométer közötti lehet. A töltési idők is a szokásosnak mondható, 30 perc/80 százalékos feltöltöttséget ígérik a leggyorsabb esetben.

A kocsi belső tere elegendő helyet kínál egy családnak, a műszerfal csak digitális kijelzőket tartalmaz, többek közt olyan virtuális valóság alkalmazásokat is futtatva, amely megkönnyíti a sofőrök navigálását. Érdekesség, hogy a török autó elhagyná a visszapillantó tükröket, amelyek funkcióját kamerák által sugárzott kép váltaná ki.

© TOGG
© TOGG
© TOGG
© TOGG
© TOGG
© TOGG

A TOGG még azt is ígéri, hogy a járműveik 5G-kapcsolat képesek lesznek, amely akár a kocsik közti kommunikációt is lehetővé teszi. A biztonsági teszteken persze a cél az öt csillag, és az önvezetésben is Level 2+ esetleg 3-as szintet ígérnek a törökök.

Erdogan elnök, aki maga indította be a projektet, már tavaly év végén azt mondta, hogy a kormánya 22 milliárd lírát, nagyjából 3,3 milliárd eurót ad a kocsik gyártásának kialakítására. A tervek szerint összesen ötféle típusa lesz majd a TOGG-nak és 175 ezer darabos éves gyártási mennyiségre terveznek felfutni pár éven belül.

 

Forrás: hvg.hu

 

Iratkozz fel hírlevelünkre!


Kövess minket közösségi oldalainkon!

Go to Top