fbpx

Bosch és Valeo innovációk a CES-en

2020-04-03T14:15:36+02:002020. február 14.|Címkék: , , , , , |

0

 

A CES (Customer Electronic Show) egy nemzetközi rendezvény azon gyártók részére, akik büszkén a világ elé tárnák forradalmi fejlesztéseiket a fogyasztói technológiák területén. Las Vegas szolgál helyszínül ennek a különleges eseménynek, amin több százezer érdeklődő jelenik meg minden évben, és több mint 4 ezer kiállító a gyártók közül. Természetesen a nagy autógyártó cégek is jelen vannak a rendezvényen, így nem meglepő, hogy az autóipari beszállítók itt próbálják felhívni a figyelmet magukra.

A Valeo például egy nagy pontosságú jármű-helymeghatározó rendszert mutatott be idén (2020 január 5.). Az új technológia képes meghatározni a jármű helyét az úton centiméter szintű pontossággal, így ez a rendszer tovább javíthatja a járművek korszerű aktív biztonsági technológiáit. Mondjuk egy vészfékezés esetén a jármű képes lesz információt küldeni a manőverről más járműveknek, így azok sokkal könnyebben reagálnak majd ezekben a helyzetekben. Ezen felül a jövő városai hatékonyabban tudják majd szabályozni a forgalmat, a valós idejű, pontos helyzetek alapján.

A Bosch kettő innovációs díjjal és három egyéb elismeréssel zárta a CES 2020-as eseményét. Ezt többek között a saját fejlesztésű virtuális napellenző védőablakuknak köszönhetik. Ez tulajdonképpen egy átlátszó, lehajtható LCD kijelző, amit egy megfigyelő kamerához csatlakoztattak. A kamera felismeri a vezető szemeinek helyzetét, és ezeket elemezve sötétíti a kijelző azon pontjait, melyeken keresztül a zavaróan erős fény behatol. A kijelző többi része változatlan marad, ezzel is könnyítve a kilátást.

Más érdekes technológiákat is bemutatott a Bosch, mint az utastéri ellenőrzőrendszerét, ami számtalan funkcióval rendelkezik. Észleli például, ha a sofőr álmos vagy éppen nem az utat figyeli, és ilyenkor különböző jelzésekkel hívja fel a figyelmét a kritikus helyzetekre. Figyeli továbbá, hogy hány utas van és hol ülnek. Ehhez viszonyítva képes a légzsákok működését optimalizálni, de akár képes párosítani arcokhoz személyes beállításokat is, így például, ha máshol ül egy adott utas, képes az ő ülésbeállítását tükrözni bármelyik ülésre automatikusan.

 

Iratkozz fel hírlevelünkre!


Kövess minket közösségi oldalainkon!

Go to Top