fbpx

Érdekességek az autótörténelemből- Te tudtad…?

2019-09-26T16:41:57+02:002019. szeptember 27.|Címkék: , , , , |

0

Kávéval működő Autó? Naná!

A Bang Goes The Theory (BBC tudományos műsora) csapata valósította meg az elképzelést, miszerint működhet – e kávéval egy autó. Egy Volkswagen Sirocco-t alakítottak néhány éve, amit át is kereszteltek “Car-puccino” – ra. Az auto 338 kilómétert tudott megtenni, viszont ehhez 70 kilogramm kávét Kellett felhasználni ami körülbelül 140 000 Forinttal egyenértékű.  További hátrány, hogy egyhuzamban csak 18-28 km-t lehetett megtenni, ezután már újabb adag kávéra volt szükség.

Tisztán látni, minden körülmények között!

Egészen 1913 – ig kell visszamennünk az időben, hogy megleljük az első ablaktörlő szerkezetet. Egészen eddig hagymával és répával oldották meg ezt a problémát, Mary Anderson találmánya viszont gyorsan megváltoztatta a körülményeket. Bármilyen meglepő nem csak ez női találmány az autóiparban, a hangtompító, irányjelző és a fűtés is nők nevéhez fűződik, legalábbis részben.

 

A sebességtartás még vakon is megy…

1945-ben védette le Ralph Teetor amerikai feltaláló a tempomat ötletét, aki 1948-ban készült el első ilyen fejlesztésének prototípusával. Teetor találmányát elsőként az 1958-as Chrysler Imperialba szerelték be Auto-pilot néven, a 60-as években pedig villámgyorsan elterjedt a Cadillac különböző típusaiban. A feltaláló eredetileg a Controlmatic, Touchomatic, Pressomatic és Speedostat elnevezések között vacillált, melyek közül a Speedostat lett a befutó, de végül az Egyesült Államokban a Cruise Control elnevezés került be a köztudatba. Érdekesség, hogy az 1890-ben született mérnök öt éves korában egy balesetben elvesztette szeme világát, és elmondása szerint azért fejlesztette ki a tempomatot, mert zavarta, hogy az őt fuvarozó sofőr képtelen volt vezetés közben egy adott sebességet tartani.

Iratkozz fel hírlevelünkre!


Kövess minket közösségi oldalainkon!

Go to Top