fbpx

Érdekes disznóságok, avagy mit nem tudtál a malacokról

2019-09-26T14:08:49+02:002019. szeptember 27.|Címkék: , , , , , , , , |

2

A házisertés, sertés vagy disznó (Sus scrofa domestica) a disznófélék családjába tartozó vaddisznó (Sus scrofa) háziasított formája. Eurázsiából szárma…blablabla

Nem a biológia könyvet fogjuk most ide bemásolni. Most tényleg olyan dolgokat fogsz megtudni Micimackó haverjáról, amit nem is gondoltál volna!

1.  A föld két különböző helyén háziasították csaknem egy időben a vaddisznókat

A föld két egymástól távoli szegletében csaknem egyszerre háziasították az emberek a vaddisznókat. A mai Törökország közelében közel 10000 éve kezdtek disznót tartani. További érdekesség, hogy a disznó szavunk is török jövevényszó.

A kutatások szerint a másik hely a kínai Mekong-völgyében található, ahol először kezdtek el vaddisznót tartani a háznál.

via GIPHY

 

2.A disznó az egyik jegy a kínai horoszkópban és 2019 épp a disznó éve!

Méghozzá a 12. szimbólum a kínai állatöv 12 éves ciklusában. A mitológiai versenyen utolsó helyet ért el a disznó, hogy meghatározza a helyét az állatövben. A disznó, aki éhes, majd álmos volt a verseny alatt, utolsóként érkezett a Jade császár palotájába összehívott találkozóra. A “későn érkező” hírneve ellenére a disznó évében született embereket jó tervezőknek tartják, akik keményen dolgoznak céljaik eléréséért.

via GIPHY

 

3. Megmenthetik az irhád!

Ha valaha szüksége lesz egy új szívbillentyűre, a sertés megmentheti az életét. A sertés szívbillentyűit ugyanis használják emberi billentyűk pótlására. A billentyűk körülbelül 15 évig tartanak, és általában nem igénylik a véralvadásgátló szerek használatát, mint a mechanikusak.

A sertés szerveit is jól lehet hasznosítani emberi transzplantációhoz. Annyira hasonlítanak hozzánk, hogy szerveik jól működhetnek az emberi testben, viszont különböznek is annyira, hogy kisebb legyen a fertőzés veszélye, mintha más főemlős szerveit használnák fel.

via GIPHY

 

4. Nem izzadnak

Vannak izzadságmirigyeik, de nem működnek jól. Ez a legfőbb oka annak is, hogy szeretnek a sárban hempergőzni, vagy akár a saját vizeletükben is, csak, hogy hűtsék magukat.

via GIPHY

 

5. A disznó intelligens, érzékeny állat

Egy nemzetközi folyóiratban közzétett 2015-ös cikk azt sugallja, hogy a sertéseknek összetett lelkiviláguk van, amit csak most kezdünk megérteni. A sertések következetes viselkedési és érzelmi jellemzőkkel bírnak, amit összefoglalóan akár személyiségként is értelmezhetünk.

A kutatás során azt is megállapították, hogy a sertések válaszolnak egymás érzelmeire. Hat rájuk a többi sertés viselkedése, az eseményekre vagy a változásokra adott pozitív vagy negatív érzelmi reakciók. Ez is csak azt támasztja alá, mennyire fontosak a  társas tényezők a sertéseknél is, és mennyire hasonlítanak ránk, emberekre, akár az érzelmeik megélésében is.

via GIPHY

 

6. A disznók orgazmusa 30 percig tart.

Szerintünk ehhez nem szükséges hozzáfűzni semmit…

via GIPHY

7. Nem a legbékésebb állat.

Hiába a cukiság és az őrületes orgazmus, a disznóknak vannak ám kevésbé pozitív jellemzői is. Számos emberölés vére tapad a patájukhoz. Az egyik leghíresebb a középkorból való. 1494 júniusában a Francia Királyságban egy disznót letartóztattak emberölésért, ugyanis megfojtott és megcsonkított egy újszülött gyermeket.

via GIPHY

 

Cikkünk hamarosan folytatódik!

Iratkozz fel hírlevelünkre!


Kövess minket közösségi oldalainkon!

Go to Top