fbpx

Valeo AquaBlade™ – a jövő ablaktörlője

2019-05-24T14:54:18+02:002019. május 24.|Címkék: , , , |

0

Az ablaktörlő koncepciója évtizedek óta nem változott számottevően, így sejthető volt, hogy előbb-utóbb egy forradalmi újítás hoz majd áttörést e területen. Nos, a jövőbe mutató innováció nem más, mint a prémium modellek gyártói által már jó pár éve alkalmazott Valeo AquaBlade™ ablaktörlő lapát, amit 2018 őszétől – utángyártott formában – a nagyközönség számára is elérhetővé tett a nagynevű francia alkatrészgyár.

A klasszikus ablaktörlő rendszereknél a mosófolyadék két-három – motorháztetőre vagy esőcsatorna fölé rögzített – szórófej révén jut a szélvédőre. Ez jól bevált megoldás, de a modern járművek tervezésekor egyre többször jelent megkerülhetetlen akadályt a hatékony légáramlásra és letisztult formavilág megalkotására törekvő mérnököknek, mert

• egyre nagyobb és nagyobb üvegfelületek kerülnek a vezető elé, s ezek benedvesítése korántsem egyszerű feladat;
• 160 km/óra felett a hagyományos mosófejek csak a szélvédő harminc százalékára képesek folyadékot juttatni, holott az autók egyre gyorsabbá válnak;
• a hagyományos szórófejeknél akár 50-75 métert is megtehet a vezető, mire megtisztul a szélvédő;
• a vezetést segítő rendszerek nem működnek kellő hatékonysággal, hiszen többségüknél szélvédő mögé szerelt kamera és/vagy szenzor pásztázza az utat;
• a hagyományos szórófejeknél a folyadéksugár sokszor nem elég nagy, hogy elérje a szélvédő távolabbi pontjait.

 

A fennálló problémákra és a fogyasztói igényekre reagálva a Valeo kidolgozott egy mosórendszert, amelynél a szórófejek az ablaktörlőlapát karjára kerülnek. Az újdonság roppant hatékony és üzembiztos, erről tanúskodik, hogy a Mercedes Sprinter és a Peugeot 3008 is ezzel gördül le a futószalagról. Miként a tesztek is alátámasztják, a Valeo AquaBlade™ technológia megjelenésével jelentősen csökkenhet a közlekedési balesetek száma, egyúttal a személyi sérülések kockázata is.

A German Fraunhofer Institute 5500 fő részvételével elvégzett próbái során kiderült, hogy a Valeo AquaBlade™ rendszerrel felszerelt autók vezetői 0,315 másodperccel hamarabb reagálnak a veszélyhelyzetekre, mint a hagyományos rendszerrel forgalmazott modellek sofőrjei. Ez 4 méterrel rövidebb fékutat jelent, ha 50 km/órás sebességről kénytelen lassítani a sofőr, azaz pont egy zebrányival kisebb a távolság, 130 km/óránál pedig 11 méter, tehát majdnem két autóhossz a differencia. A tesztek mellett egy kétszáz fős közvélemény-kutatást is végeztek az AquaBlade™ ablaktörlőt használó autósok körében a Fraunhofer Institute munkatársai, és bizony igen bíztató visszajelzéseket kaptak: 82 százalék a legbiztonságosabb ablaktörlőként aposztrofálta a Valeo fejlesztését, 70 százalék pedig úgy gondolja, hogy a rendszer elterjedése jelentősen mérsékelhetné a karambolok számát.

Különösképpen hatékony megoldást jelent a Valeo AquaBlade™ család csúcsmodellje, ez a változat ugyanis előmelegíti a szélvédőmosó folyadékot, így sokkal gyorsabban tünteti el a jeget és a havat, mint a régi rendszer. További előnye, hogy hatékonyabban porlasztja a folyadékot elődeinél, ezáltal kisebb mennyiség is elegendő ugyanannyi törléshez – a különbség akár az 50 százalékot is elérheti! A kisebb folyadéktartály a súly, az üzemanyag-fogyasztás és a szén-dioxid-kibocsátás csökkentéséhez is hozzájárul, egyszersmind hatékonyabb helykihasználást tesz lehetővé a motortérben.

Az innovatív Valeo-szabadalom jelentőségéről tanúskodik, hogy elnyerte az Automotive News – járműipari Oscar-díjként is emlegetett – elismerését, a PACE Awardot. Azóta további tíz prémiumkategóriás modell gyártója döntött úgy, hogy a Valeo újdonságával szereli fel autóját, így a Tesla X, a Renault Alpine A110, a Mercedes S, SL és GLE, valamint a második generációs Volvo XC60 vásárlói is tökéletes látási viszonyok közepette róhatják majd a kilométereket.

A Valeo AquaBlade™ ablaktörlő rendszerek 2018 végén csatlakoznak a Valeo Silencio termékcsaládhoz.

 

 

Iratkozz fel hírlevelünkre!


Kövess minket közösségi oldalainkon!

Go to Top