fbpx

Nem minden hűtő egyforma!

2019-06-03T13:59:27+02:002019. május 7.|Címkék: , , , , |

0

Egy cikk a forrasztó és a szerelt hűtők közti különbségről

„Kiválasztani a megfelelő hűtőt nem minden esteben egyszerű feladat, mivel gyakran sok alternatíva áll rendelkezésre. Mindig tartsuk szem előtt hogy nagy különbség lehet két termék közt az anya, a gyártási technológia és a teljesítmény tekintetében. Az ideális hűtőt kiválasztva egy kiváló minőségű alkatrészt kap optimális hűtőteljesítménnyel és hosszú élettartammal.”

A piaci kínálat:

2 típusú hűtőt különböztetünk meg gyártás technológia alapján. Az egyik az összeszerelt hűtő (álltalában az olcsóbb árú) és a forrasztott radiátort.

Mind a két típust használják az autógyártók. Ha hűtőt kell cserélnünk akkor a gyárival megegyező vagy annál jobb paraméterekkel rendelkezőt kell választanunk.

Ha az eredeti hűtő szerelt volt és ehelyett egy forrasztottat teszünk beakkor észlelhetjük hogy a hűtőtest vékonyabb.

Ez azért van mert egy forrasztott hűtő akár 60%-kal jobb hűtési teljesítményre képes mint a szerelt változat.

Amennyiben gyakran vontatunk vagy teljesítmény növelést hajtottunk végre a motoron akkor érdemes lecserélni a hűtőnket egy magas teljesítményű forrasztott típusra.

A motor hűtése:

Működése során a motortérben nagy mennyiségű hő keletkezik mely befolyásolja a motor teljesítményét és élettartamát. Ezért nagyon fontos, hogy a megfelelő módon gondoskodjunk
az optimális hőmérsékletről. Az alacsony hőmérséklet fogyasztás és emissziós érték növekedést míg a túlmelegedés élettartam csökkenést okoz. Az ideális hőmérséklet megvalósításában a hűtő kulcs fontosságú alkatrész.

A legfontosabb különbség:

A hűtő testben lévő vékony csövek közt bordák találhatóak melyek biztosítják a forró hűtőfolyadék számára a hő leadást, a beáramló levegő segítségével.

A hűtőt 2 féle képen gyárthatják:

A forrasztott hűtők gyártása folyamán a csövek és a bordák közt fizikai kapcsolat jön l étre a forrasztási technológiának köszönhetően. Így ezek a hűtők „laposabbak” viszont hatékonyabb hő leadásra képesek.

Az NRF hűtők a speciális Nocolok forrasztási technológiával készülnek.

A szerelt hűtők esetében a gyártók spórolnak a gyártási technológián így olcsóbb a termék, de a hatékonysága is alacsonyabb. A hűtőtestben lévő csövek és kerekek nem kapcsolódnak fizikailag a bordákhoz így akár 6 0%-kal alacsonyabb hőleadást is produkálhatnak egy forrasztott hűtőhöz képest.

Következtetés:

Amennyiben a gépjárművet gyárilag „szerelt” hűtővel látták el akkor cserénél is nyugodtan használhatjuk ezt a típust, de ha az első szerelés forrasztott volt akkor ilyennel pótoljuk a sérült alkatrészt.

Ha a forrasztott hűtő helyére szereltet építünk be akkor kockáztatjuk azt hogy a járművünk hűtése nem lesz megfelelő és ez további meghibásodáshoz vezethet.

A forrasztott hűtők kicsit drágábbak mint szerelt társaik ,de cserébe olyan biztonságos megoldást kapunk mely hosszútávon garantálja a motor megfelelő hűtését.

Az NRF kínálatából több mint 3 000 Nocolok technológiával készült forrasztott hűtő közül választhat.

 

 

Iratkozz fel hírlevelünkre!


Kövess minket közösségi oldalainkon!

Go to Top