fbpx

Folytatódnak a JAF ellenőrzései

2019-06-03T14:17:58+02:002019. május 7.|Címkék: , , , |

0

Az elmúlt év ellenőrzései bebizonyították, hogy továbbra is indokoltak a nemzeti adó- és vámhivatal (NAV) és a járműipari forgalmazók szellemi tulajdon-védelmi szakmai egyesülete (JAF) közös ellenőrzései. 2018-ban 25 alkalommal jelentek a két szervezet munkatársai az ország különféle pontjain szervizekben vagy autóalkatrész kereskedelemmel foglalkozó üzletekben, ahol összesen megközelítőleg 126 millió forint értékű vagyoni hátrányra derítettek fényt.

2018 a piac tisztulásának az éve volt, azonban egyetlen szervezet sem dőlhet még hátra, hiszen az ellenőrzési tapasztalatok azt mutatják, hogy van még mit keresni az ellenőröknek a műhelyekben, üzletekben. Az illegális autódiagnosztikai szoftverek jellemzően Ázsiából érkeznek légi forgalomban, míg a hamis alkatrészek tartozékok a légi forgalom mellett közúton a környező országokból, elsősorban Romániából és Szerbiából érkeznek hazánkba.

Kiemelkedő felderítés volt tavaly egy győri autóalkatrész üzletben, ahol négy darab asztali számítógépen összesen 14 illegális szoftvert találtak az ellenőrzést végzők összesen több mint 10 millió forint értékben. Egy egyéni vállalkozó négy állásos autószerelő műhelyében és a hozzá tartozó autósboltban két illegális diagnosztikai eszközt és egy laptopot találtak a JAF munkatársai, amelyre illegális szoftverek voltak telepítve,illetve feltört telepítő fájlokat tároltak CD és a számítógép meghajtóján is. A szerviz tulajdonosa először két volt munkatársára próbálta terelni a gyanút, de miután figyelmeztették a hamis vád következményeire, magáénak ismerte el az eszközöket és a szoftvereket, amelyekkel együttesen 9,5 millió forint vagyoni hátrányt okozott.

Egy szintén nyugat-magyarországi szerviz vezetője a nehéz gazdasági körülményekkel indokolta azt, hogy miért használja a műhelye az összesen több mint 10 millió forint értékű hamis szoftvereket. Természetesen az eljáró hatóság ezeket az indokokat sem vehette figyelembe, mint ahogy nem veszik figyelembe a bíróságok sem, hiszen konkrét eset kapcsán több mint 6 millió forint jóvátétel fizetésére kötelezték a gyanúsítottat az általa használt programok jogosulatlan használata miatt.

Az autóalkatrészek területén is a piac további tisztulására van szükség, amelyet a rendszeres ellenőrzések mellett tájékoztatással is segíteni szükséges. Ebben élen jár az Inter Cars, amely a hazai autóalkatrész kereskedő multik közül elsőként csatlakozott a JAF-hoz és elkötelezetten támogatja a tisztességes piaci magatartást. Az autóalkatrészek esetében a hamis alkatrészek a gépjárművekben okozott károk mellett az emberéletre is veszélyesek lehetnek, ezért minden autószerelőnek felelősséggel kell dönteni, hogy milyen alkatrészt használ ügyfelei autóinak javításához.

Iratkozz fel hírlevelünkre!


Kövess minket közösségi oldalainkon!

Go to Top