fbpx

Hogyan tudhatjuk biztonságban motorkerékpárunkat egy hosszabb túra alatt?

2022-09-08T16:17:32+02:002022. szeptember 28.|Címkék: , , |

0

Nem csak a nyári szabadság adhat okot egy hosszabb motoros kiruccanásra, a koraőszi kellemes időben sokan kerekednek fel több napos túrákra. Ha aggódunk kedvenc kétkerekűnk miatt, vagy csak szeretnénk elkerülni a kellemetlen helyzeteket az utazás során, akkor ez az útmutató mindenképpen hasznosnak bizonyulhat.

 

Első szabály – megfelelő lopásgátló biztonsági intézkedések

A modern lopásgátló motorkerékpár-biztonsági berendezések együtt fejlődtek a motorkerékpárokkal, mára a termékpaletta és a funkciók egyaránt kimondottan széleskörűnek mondhatók a szegmensben.

Lánc- és kábelzár lakattal

Egyszerű, tartós és univerzális megoldás, amely lehetővé teszi, hogy a motorkerékpárt a környezet legtöbb eleméhez rögzíthessük. Leghatékonyabban betonkampóval/horgonnyal működik, de az utakon nincs helye az ilyen luxusnak – fákat, oszlopokat és más szilárd pontokat kell használnunk, hogy megvédhessük motorunkat a lopástól. Egyes modellek akár 1,5 méter hosszúak is lehetnek, ami az edzett acél zárral együtt lehetővé teszi a motorkerékpár gyors és hatékony rögzítését éjszaka vagy hosszabb megállás során. A brit Oxford cég lánc- és kábelzárai (lakattal) jelenthetik a megoldást, ha megfizethető és hibamentes lopás elleni védelmet keresünk.

U-zár

Egyre magabiztosabban képviselteti magát a motoros piacon a megoldás, amely könnyedén belopja magát a motorosok szívébe a világ minden táján. Az edzett acélból készült szilárd szerkezet lehetetlenné teszi az eszköz kézi szerszámokkal történő, egyszerű eltávolítását. Az U-zárak nagy előnye a sokoldalúság – a motorkerékpárt egy korláthoz vagy más szilárd ponthoz rögzíthetjük, és ha esetleg nincs ilyen elem a környékünkön, a felnire rögzítve biztosíthatjuk a járművet.

Féktárcsa zár

Messze a legkényelmesebb lopásgátló eszköz, amely akár egy motoros nadrág zsebében is elfér. A féktárcsa zár hatékonyan védi a kerékpárt attól, hogy egy illetéktelen esetleg eltolhassa. Érdemes olyan riasztóval felszerelt modellt keresni, amely a lopás megkísérlésekor nagy zajt kelt, így az egész környéket tájékoztatja az esetről és hatékonyan elriasztja a tolvajokat.

 

Második szabály – a motorkerékpár álcázása

Egy hosszabb túra felszereléseinek nélkülözhetetlen eleme a motorkerékpár ponyva – nem csak az esőtől és a szennyeződéstől védi a motort, hanem lehetővé teszi a motorkerékpár álcázását is, megvédve azt a tolvajok kíváncsi tekintetétől. A ponyva alá rejtett motorkerékpár nem árulja el annak értékét, és a rögzített felszerelések (beleértve a dobozokat vagy épp a rendszámtáblát) harmadik fél számára nem láthatók – utóbbiak a leggyakrabban áldozatul esett elemek turisztikai helyeken. A motorkerékpár ponyvák felbecsülhetetlen előnye az is, hogy a jármű kevésbé látható, amikor a szabadban „pihen”. Ha szeretnénk mindenki elől elbújni az erdőben vagy a tisztáson – főleg ott, ahol a vadkempingezés csak a kijelölt helyeken megengedett, a motorkerékpár ponyva elengedhetetlen kiegészítő.

 

Harmadik szabály – átgondolt parkolóhely

Ha nagyobb túrára indulunk, különösen a kétes hírnévvel rendelkező helyek esetében, érdemes megfontoltan parkolóhelyeket választani – főleg éjszakára. A természetben töltött éjszaka előtt érdemes tájékozódni, hogy az adott hely mennyire biztonságos: lehetőség szerint fórumokon tudunk utánajárni vagy a helyi motorosoktól tájékoztatást kérni. Természetesen a legjobb, ha őrzött parkolóval rendelkező szállodákat választunk, de ez nem mindig lehetséges – akár a pénztárca, akár az elhelyezkedés miatt. Ezért nagyon fontos, hogy utazás közben mindig legyen nálunk alapvető lopásgátló védelem – a különféle záraknak jól kell működnie, függetlenül attól, hogy milyen helyzetbe kerülünk egy motoros túra során.

Forrás: imready.eu

Iratkozz fel hírlevelünkre!


Kövess minket közösségi oldalainkon!

Go to Top