Milyen a biztonságos quadozás?

A quadozás bár igazán szórakoztató rekreációs tevékenység lehet, nem szabad elfeledkeznünk arról, hogy egy ATV nem játékszer, és még biztonságos, felelősségteljes használatának is megvan a maga kockázata. De persze nem kell minden alkalommal kezet ráznod a veszéllyel, mikor a vadonban haladsz. Ebben a cikkben bemutatjuk a biztonságos ATV-működés alapjait, amelyek segíthetnek csökkenteni terepen szerezhető sérülések kockázatát.

Az ATV-tulajdonosok változatos feladatokra használják járműveiket: a vadászattól és tereprendezéstől a szabadban való kikapcsolódásig rengeteg hasznos, vagy épp szórakoztató felhasználási módja létezhet egy quadnak.

Az ATV-k biztonságos használata során az első dolog, amit szem előtt kell tartani, az az, hogy ezen járművek tömege gyakran meghaladja a 300 kg-ot, maximális sebessége pedig megközelítheti a 100 km/h-t. Amellett, hogy ez elegendő lendületet ad ahhoz, hogy az emberi test és bármilyen természetes vagy mesterséges akadály nem kívánt találkozása fájdalmasan végződhessen, a jármű súlya potenciálisan csonttörő üggyé tehet akár egy kisebb borulást is. Más szóval: soha ne kezeljük az ATV-t játékként.

  • Ne engedd, hogy gyerekek vezessék a felnőtt quadokat: Érdemes ismét hangsúlyozni, hogy az ATV nem játék. Gyermekek számára csak a megfelelő méretű és teljesítményű quadok használatát szabad engedélyezni, a nagyobb modellek kizárólag felnőttek számára vannak tervezve.
  • ATV-vel aszfaltozott utakon: A legtöbb quadot a burkolat nélküli utakat és a durva terepet szem előtt tartva tervezték. Csakúgy, mint egy Toyota Corolla-t a homokban, az ATV-ket is nehezebb irányítani aszfalt utakon. Ha figyelembe vesszük egy autóval való esetleges ütközést is, megvan a recept egy katasztrófához.

Magyarországon csak a megfelelő EU-típusbizonyítvánnyal rendelkező quadok kaphatnak rendszámot, így vehetnek részt a közúti közlekedésben.

  • Utasok: Persze, szórakoztatónak tűnhet duplázni egy sziklás úton az erdőben, de az ATV-k többségét csak egy felhasználóra tervezték. Amennyiben a jármű típusbizonyítványa alapján utasszállításra megfelel – és ez a forgalmi engedélyben is szerepel – természetesen lehetséges.

Azonban mindig szem előtt kell tartani, hogy a quadok megfelelő irányítása magában foglalja az interaktív vezetést: azaz a járművezetőnek képesnek kell lennie bármilyen irányba eltolni súlypontját a jármű feletti uralom fenntartása érdekében.

  • Biztonsági felszerelés: A megfelelő ruházat és védőfelszerelés hiányában még a legbiztonságosabban vezető quados is könnyedén a sürgősségin találhatja magát.

A kockázat minimalizálása érdekében mindig érdemes néhány potenciálisan életmentő ruházati cikket alkalmazni.

A motorosokhoz hasonlóan az ATV-rajongóknak (L6e és L7e kategória esetén) szükséges sisak viselése. Emellett a kesztyű, hosszú nadrág, hosszú ujjú felső ruházat, csizma és védőszemüveg, esetleg arcvédő viselése is előnyös gyakorlat, hiszen védelmet nyújt a portól és felverődő kavicsoktól. Emellett protektorok, köztük térdvédő, mellkasvédő és egyéb védőruházat is kiegészítheti a szettet.

  • Soha ne vezess módosult tudatállapotban: Magától értetődik, de kábítószer vagy alkohol hatása alatt ATV-t vezetni borzasztó (és büntethető) ötlet, amely igen könnyen katasztrófába torkollhat.

Forrás: adventure.howstuffworks.com

2022.07.27.

Ezen a weboldalon sütiket használunk.
Adatvédelmi nyilatkozat