fbpx

A motorkerékpár „leültetése” rossz dolog? 5 dolog, amit érdemes tudni

2022-06-28T10:47:29+02:002022. július 1.|Címkék: , |

0

A motorkerékpár leültetése egy olyan megoldás, amelyet sok motoros alkalmaz a vezetési élmény fejlesztése érdekében. Egy alacsonyabb motoros számára például könnyebbé teheti az egyensúlyozást a piros lámpánál. A leengedett kétkerekű nagyobb kényelmet biztosíthat a felhasználónak, hiszen kisebb erőfeszítésbe kerül a talaj biztonságos elérése. Ez a művelet azonban nem biztos, hogy mindenki számára annyira jó választás, mint elsőre gondolnánk.

A következőkben 5 szempontot vizsgálunk a témában.

Nehezebb kezelni az akadályokat

Egy „ültetett” motorkerékpárral az úton előforduló akadályokkal nehezebb lehet megbirkózni.

Mivel közelebb vagyunk a talajhoz, előfordulhat, hogy például nehézséget okozhatnak olyan terepviszonyok, amelyeken korábban gond nélkül áthaladtunk. A problémák elkerülése érdekében gondosan monitoroznunk kell környezetünket.

Néhány akadály, amely problémát okozhat az úton:

  • Gödrök
  • Fekvőrendőrök
  • Repedések

A kétkerekűvel – egy személygépjárműköz képest – egyébként is kevésbé zökkenőmentesen vehető útviszonyok és tereptárgyak egy leültetett motorral igazi kihívássá nőhetnek.

 

Csökkenő kényelem

Bár a motorkerékpár leültetésekor bizonyos szempontból nagyobb kényelem és stabilitás érhető el, az ülés azonban veszíthet kényelméből. Az ülés rugózása merevebbé válhat, ami kisebb mozgásteret biztosít a rajta utazó számára.

A kényelem hiánya egy motorkerékpáron a következőket jelenti:

  • Bonyolultabb egyensúlyban maradni a kerékpáron
  • Csökkenhet a megtehető távolság, egy magasabb motorkerékpárhoz képest.

A kényelem kulcsfontosságú a motor ülésén.

Ha úgy érzzük, nem tudunk néhány óránál tovább ülni a járgányon, az problémákat okozhat. Kevésbé lesz vonzó nagyobb távolságok megtétele, nehezebbé válhat az egyensúlyban maradás, így csökkenhet a motorozás iránti szeretet és lelkesedés.

 

Légellenállás

A földhöz közelebb ülve növekedhet a motor és motoros aerodinamikai ellenállása.

Mivel a levegőnek kevesebb helye van a jármű és utasa körüli mozgásra, növekedhet az ellenállás, így a motornak erősebben kell dolgoznia a kívánt sebesség fenntartásához.

A légellenállás hatására a motorkerékpár több üzemanyagot fogyaszthat, illetve növekedhet az utazási idő is.

 

A kormányzás trükkösebbé válhat

Egy leültetett motorkerékpáron a kormányzás bonyolultabbá válhat. Eleinte úgy érezhetjük, a jármű nem reagál a mozgásunkra, eltarthat egy ideig míg megszokjuk a módosított kétkerekű megváltozott kontrollját.

A megváltozott kormányzás a következőkhöz vezethet:

  • Nehezebb navigáció az úton
  • Ami akár nem szándékos ütközéshez, balesethez vezethet

Ha motorunk „leültetése” mellett döntünk, tisztában kell lennünk azzal, hogy ez a módosítás megnehezítheti a navigációt, kormányzást. Először mindenképp gyakoroljunk egy általunk ismert, biztonságos környéken, mielőtt nagyobb útra indulnánk.

 

Sokba kerülhet

Amennyiben nem tudjuk, hogyan kell ilyen fajta módosítást végezni, egy jó szakember megbízása költséges lehet. A szükséges eszközök és anyagok már önmagukban is sokat húzhatnak ki a zsebünkből. Ha fel kell fogadnunk valakit, aki megcsinálja helyettünk a kívánt módosítást, az még többe kerülhet.

Bár olcsóbb lehet, ha saját magunk próbáljuk meg leengedni a motorkerékpárt, de nem garantálható, hogy a folyamat megfelelően kerül kivitelezésre. A biztonságos megoldás szakemberre bízni a feladatot.

 

Konklúzió

A motorkerékpár leültetése rossz dolog lenne?

A módosításnak természetesen vannak előnyei, de néhány hátrány is kíséri ezt a folyamatot. A trükkös kormányzástól a megnövekedett légellenállásig nagyon fontos tudni, milyen kockázatokkal kell szembenéznünk.

Az előnyök és hátrányok mérlegelését követően természetesen a motoroson múlik a választás: ő tudja leginkább, hogyan érzi legjobban magát szeretett járgányán.

 

Forrás: motofour.com

 

Iratkozz fel hírlevelünkre!


Kövess minket közösségi oldalainkon!

Go to Top