fbpx

Egyre több zöld rendszámos motor fut az utakon

2022-06-17T13:11:19+02:002022. június 28.|Címkék: , , |

0

Sokat spórolhatnak, akik zöld rendszámos motorra váltanak vagy műszakin kérik az új, környezetbarát minősítést jelölő plakettet.

Tavaly augusztus óta zöld rendszámot a tisztán elektromos motorkerékpárok, a mérföldkőnek számító, első ilyen motort, a NIU NQi GT-t anno mi is részletesen bemutattuk.

zold-rendszamos-motor-niu-2022
Az első zöld rendszámos motorkerékpár Magyarországon: egy NIU NQi GT

Akkor kiderült, hogy több előnye is van a különleges plakettnek, elvégre így (végre) a környezetbarát  kétkerekűek is közlekedhetnek szmogriadó ideje alatt, és az sem mellékes, hogy aki hangtalan motort vagy robogót választ társául, többféle adó- és illeték megfizetése alól mentesül.

Már több mint száz zöld rendszámos motor van Magyarországon

Csak az elmúlt egy hónapban kereken húsz zöld rendszámot adtak ki motorkerékpárokra, így áprilisban a számuk már elérte a 113 darabot. A ITM közleménye szerint azért fontos a járműpark fiatalítása és a környezetbarát modellek támogatása, mert hazánkban a közúti közlekedés felel az üvegházhatású gázkibocsátás közel ötödéért, ami jelentősen csökkenthető a hibrid vagy tisztán elektromos hajtású járművekkel.

zold-rendszamos-motor-niu-2022
A tiszta üzemű motorok egyik legfontosabb vonzereje a hihetetlenül csekély, 1-2 forintos kilométerköltség, emellett a remek gyorsulás és az adómentesség is fontos érv

Az is kiderült, hogy akik elektromos motorral járnak, de még fehér rendszámmal, műszaki vizsgán vagy egyszerű hatósági szemlén kérhetik az új, zöld plakettet. Miután megkapták, hivatalosan is környezetkímélőként bejegyzett lesz motorkerékpár, így nem kell utána regisztrációs adót, gépjárműadót és visszterhes vagyonátruházási illetéket fizetni, és közlekedhetnek korlátozások (pl. szmogriadó) idején, ellentétben a többi kétkerekűvel. Az elektromos motorosok tehát mentesülnek a járművek korától, valamint műszaki jellemzőitől függő adóterhek alól, és ezzel a vevők, illetve a tulajdonosok is több tízezer forintot takaríthatnak meg.

 

Forrás: sportmotor.hu

Szerző: sportmotor.hu

Dátum: 2022.06.28.

Iratkozz fel hírlevelünkre!


Kövess minket közösségi oldalainkon!

Go to Top