fbpx

Valóban jobbak a nehezebb motorkerékpárok? 

2022-05-05T15:28:42+02:002022. május 10.|Címkék: |

0

Amiben a motorkerékpárok kissé eltérnek más közlekedési módoktól, az az, hogy a motor súlya befolyásolhatja a biztonságos közlekedést. Olyan tényezőktől függően, mint például a motoros magassága és súlya, illetve a motorkerékpár súlya, előnyös lehet vagy épp gátolhatja a biztonságot.

A nehezebb motorkerékpárok sok szempontból jobbak, mint a könnyebbek. Rengeteg olyan hozzáadott funkcióval rendelkeznek, amelyek könnyebb társaik fölé helyezik őket. Ezek közé tartozik az úton lévő akadályokon való könnyebb áthaladás, valamint a biztonság könnyebb fenntartása ütközés esetén.

A nehezebb motorkerékpárok jobbak a tapasztalt motorosok számára. De kezdőként, az első kétkerekűt keresve sokkal több szempontot kell figyelembe vennünk, mint csupán a jármű súlya.

 

Biztonságosabbak a nehezebb motorkerékpárok?

Ha bármilyen motorkerékpárral balesetet szenvedünk, nem garantálható, hogy a motor vagy a motoros karcolás nélkül elsétál, de a motorkerékpár terjedelme javíthatja ezeket az esélyeket.

A nehezebb motorkerékpárok általában nagyobb eséllyel élik túl a balesetet, mint könnyebb társaik. Az extra súly azt jelenti, hogy nagyobb behatás szükséges a felboruláshoz: megnehezíti, hogy az ütközés másik résztvevője felborítsa a motorkerékpárt, így megelőzve a jármű és utasa súlyosabb sérüléseit.

A nagyobb tömegű motorkerékpárok jobban kezelik az út egyenetlenségeit is: a bukkanókat, repedéseket, kátyúkat és gödröket. A nehezebb motorkerékpárok általában szélesebb abroncsokkal rendelkeznek, amelyek könnyen áthaladnak ezeken. A nagyobb kontroll a jármű felett növelheti egy esetleges baleset elkerülésének esélyét.

Az oldalszél egy másik akadály, amellyel motorozás közben találkozhatunk. A motorkerékpárokat alapvetően aerodinamikusra tervezik, de a nagyobb tömeg nagyobb ellensúlyt is jelent az erős széllel szemben, így segíthet megőrizni az uralmat a motorkerékpár felett.

Ami a sebességet illeti: a motorkerékpár sebességét nem annak súlya határozza meg, a végsebesség eléréséhez szükséges időt azonban igen. A könnyebb motorok kisebb összsúlyuk miatt könnyebben gyorsulnak a nehezebb járművekhez képest, a kívánt sebesség megtartásában azonban már nincs szerepe.

 

A nehezebb motorkerékpárokat nehezebb vezetni?

Annak ellenére, hogy a nehezebb motorkerékpárok számos biztonsági előnnyel rendelkeznek könnyebb társaikhoz képest, egy kezdő motoros számára körülményesebbnek bizonyulhat vezetni őket.

A nehezebb motorkerékpárok sokkal több figyelmet és koncentrációt igényelnek. Szűk helyeken és kis sebességgel való haladás mellett arra kell összpontosítanunk, hogy hol van a kerékpár, és hogyan juttatjuk el ezt a súlyt a célig.

A nagyobb modelleket jellemzően a sok tapasztalattal rendelkező motorosok választják. Kezdőként nem biztos, hogy a legjobb megoldás egy olyan motorkerékpárral indítani, amelyik hatalmas koncentrációt igényel.

 

Hogyan kell kezelni a nehezebb motorokat?

Bár a nehezebb motorkerékpárokat alapvetően nehezebb vezetni is, szerencsére több módja van, hogy könnyebbé tegyük a tanulás folyamatát és a tényleges vezetést.

Első lépés: tanuljuk meg leparkolni a motorkerékpárt

A parkolás gyakorlásával kezdeni az összeszokást egy, a korábbinál nehezebb motorral jó módja annak, hogy megtanuljuk, hogy az pontosan hogyan is működik. Segíthet megismerni, hogyan és milyen erőkifejtések mentén tudjuk mozgatni és irányítani. Némi gyakorlás egy biztonságos helyzetben megalapozhatja, hogy később, menet közben már magabiztosabban és így biztonságosabban kezeljük a járművet.

 

A fékek, a gáz és a kuplung kezelése

A nehezebb kétkerekűek erősebb motorral bírnak. Ebből következik, hogy kezelésük nagyobb odafigyelést igényel.

A motorkerékpár fékjei pontosan ugyan azt a célt szolgálják, mint bármely más járműé: megállítják azt. Alacsony sebességnél az első fékek használatával a motor kiegyensúlyozatlanná válhat, ezzel növelve egy esetleges ütközés esélyét – a lassításhoz a hátsó fék finom használata javasolt.

Ha túl gyorsan húzzuk a gázkart, a jármű „kigyorsulhat” alólunk. Ha túl gyorsan engedjük vissza, az szintén balesetbe torkollhat.

A motorkerékpár kuplungja – a motorhoz és a sebességváltóhoz csatlakozva – az, ami a motorkerékpárt megállásra és indulásra bírja. Ha a tengelykapcsolót túl gyorsan állítják le, a motorkerékpár túl gyorsan állhat meg, így megcsúszhat, felborulhat.

A motorkerékpár ezen részeinek finom kezelése sokkal gördülékenyebbé és biztonságosabbá teszi a megállási és elindulási folyamatokat.

A lábak szerepe

Kis sebességnél lábunkat használva segítsük a kanyarodást – így elkerülhető egy esetleges borulás.

Nagyobb sebességnél ugyancsak szükségünk van lábainkra: az adott oldali kanyarodásnál a megfelelő lábbal jobban be kell dőlni a kanyarba. Ez segít nagyobb erőkifejtést elérni egy nehéz motorkerékpár kanyarodása közben, és megkönnyíti az ív bevételét.

Az éles kanyarok bevétele a legnehezebb egy nagyobb motorral. Kevesebb tér és idő áll rendelkezésre a forduláshoz, a nehéz géppel való manőverezéshez. Ennek elősegítése érdekében a kanyarhoz érve csökkentük a sebességet, és óvatosan dőljünk be.

 

Mennyi egy motorkerékpár átlagos tömege?

Minden motorkerékpár más és más súlyú, mely számos tényezőtől függ: a gyártó, a modell, a motor és a jármű stílusa, felhasználása.

Egy könnyebb motor jellemzően 140-180 kg, sok nagyobb modell inkább már 220 kg körül van.

Egy nehéz motorkerékpár standard tömege körülbelül 300-400 kg – egyes Harley Davidson modellek akár a 450 kg súlyt is elérik.

Egy motorkerékpár súlya attól is függhet, hogy mennyi extra felszerelést adunk hozzá.

 

Beruházzak egy nagy motorba?

Újoncként a motorkerékpárok világában nem biztos, hogy érdemes egy igazán nagy géppel kezdeni. Mivel önmagában már a jármű kezelése is kihívásokat rejthet magában egy „zöldfülű” számára, egy kimondottan nagy méretű (és teljesítményű) kértkerekű választása – azzal a ténnyel párosulva, hogy a megszokott autónkhoz képest jelentősen kevesebb védelmi eszköz áll rendelkezésünkre egy esetleges baleset során – nem javasolt.

Megfelelő tapasztalattal felvértezve, amennyiben ki tudjuk – és szeretnénk – használni egy nagy motor előnyeit, érdemes lehet elgondolkodnunk egy ilyen beruházáson.

A megfelelő motorkerékpár kiválasztása több lépésből áll. Meg kell győződnünk arról, hogy bármilyen motorkerékpárt választunk, az megfeleljen az igényeinknek, és kényelmesnek érzzük magunkat rajta, mert valószínűleg sokat fogjuk használni.

A számunkra leginkább megfelelő motorméret kiválasztása is fontos – a nagyobb nem feltétlenül jobb. Ha csak rövid távokra használnánk a járművet, a nagyobb motor csak felesleges súlyt jelent.

 

A nehezebb motorkerékpárok felülmúlják a könnyebbeket

Egy nehezebb motorkerékpár felülmúlhatja könnyebb társát. Nagyon sok olyan előnnyel járhat, amit egy könnyebb motorkerékpár nem tud nyújtani. De fontos minden szempontot és lehetőséget körüljárnunk, hogy igazán megérje a befektetés: legyünk tisztában képességeinkkel, tudásunkkal, és azzal, valóban ki tudjuk-e használni a választott modellt.

 

Forrás:

https://motofour.com/are-heavier-motorcycles-really-better/

 

Iratkozz fel hírlevelünkre!


Kövess minket közösségi oldalainkon!

Go to Top