Főoldal - Motor és tuning - Szükséges-e speciális féktárcsa off-roadozáshoz?

Szükséges-e speciális féktárcsa off-roadozáshoz?

2021-03-25T08:28:06+01:002021. március 25.|Címkék: |

0

Mikor off-roadozásra hív a vadon, akad néhány olyan szempont, amivel foglalkoznunk kell, mielőtt egy ismert vagy épp egy még járatlan útra indulunk.

Az egyik ilyen, ami igen hamar nyilvánvalóvá válik még egy kezdő off-roados számára is, a jó fékek elengedhetetlen volta. Új féknyereg vagy fékbetét beszerzése önmagában nem feltétlenül bizonyul elégségesnek a kihívást jelentő terepen, a körülmények gyakran többet követelnek.

Jó döntésnek bizonyulhat új féktárcsák beszerzése.

Léteznek kimondottan off-road felhasználásra gyártott féktárcsák, de alapvetően bármelyik, a felhasználó igényeinek és a járműnek megfelelő termék jó választás lehet. Attól függően, hogy milyen típusú gyári fékeket kapott autónk, lehetséges, hogy már a jelenlegi beállítások is kielégítőnek bizonyulnak – de természetesen az elhasználódás is releváns faktor e téren.

A terepjátókhoz tervezett utángyártott féktárcsának választásának több előnye is lehet. Négykerék-meghajtás esetén a nagyobb általában jobb. A gyári tárcsáknál nagyobb utángyártott alternatívák nagyobb fogási felületet biztosítanak. Ez fontos tényező lehet, különösen, ha az off-road kirándulásokhoz használt járművön a gyárinál nagyobb kerekek és gumiabroncsok kerültek felszerelésre.

Négy jó féktárcsával magasabb fokú irányíthatóság biztosítható, különösen küszöbfékezéskor: a fékrendszert a nyomás finom beállításával addig a pontig hozni – a teljes blokkolás elkerülésével – hogy az a lehető legnagyobb tapadást biztosítsa. Az off-road terepet gyakran alkotó sár, kavics, por, és egyéb szennyező anyagok mellett a megfelelő tapadás kulcsfontosságú lehet.

Az extra megállító erő a nagyobb súrlódás eredménye, amely azonban hőenergiát hoz létre. A magasabb hőmérséklet hatására a fékek kopása felgyorsulhat, akár maga a féktárcsa is meggörbülhet. Az autógyártók és az utángyártott termékek beszállítói a hőelvezetés problematikáját fúrt vagy mart felületű tárcsák kidolgozásával oldják meg. Ezek nagyobb hőelvezetést tesznek lehetővé – amely egyértelmű előnyt jelent – ugyanakkor csökkentik a tárcsa felületének integritását, amely viszont repedések megjelenéséhez vezethet. Amennyiben ilyen tárcsák felszerelése mellett döntünk, mindenképp érdemes egy megbízható gyártó minőségi termékei közül választani.

 

Forrás:

https://adventure.howstuffworks.com/outdoor-activities/off-roading/brake-rotors-off-roading.htm

 

Iratkozz fel hírlevelünkre!


Kövess minket közösségi oldalainkon!

Go to Top