fbpx
Főoldal - Motor és tuning - Motorozás télen

Motorozás télen

2021-01-21T08:33:57+01:002021. január 21.|

0

Akár praktikus indíttatásból, akár egyszerűen „elvonási tünetektől” vezérelve döntünk úgy, hogy a hideg idő ellenére szeretett kétkerekűnk nyergébe pattanunk, tudnunk kell, a téli és nyári motorozás alapvető különbségekkel bír.

A zord idő nem csupán öltözködésünk mikéntjére van hatással, az időjárás teremtette körülmények a motorkerékpár működtetését és a vezetés módját is definiálják.

A téli motorozás alapvető feltétele a megfelelő öltözet kiválasztásagondolkodjunk rétegekben.

A teljes testet fedő aláöltözet kötelezőnek tekinthető: hosszú ujjú felsőrész, hosszú alsórész, megfelelő zokni – olyan termékeket válasszunk, melyek biztosítják az optimális hőszigetelést, de anyaguknak köszönhetően „lélegeznek”, így elvezetik az esetleges izzadságot.

A következő réteget megfelelő hőérzetet biztosító, akár hétköznapi viseletként számon tartott ruházatból választhatjuk ki.

A legfelső réteg természetesen az időjárási viszonyokhoz szabott motoros ruházat:

optimális választás lehet vízálló, de „lélegezni” képes, preferáltan hosszabb állású, az ujjaknál, nyaknál jól zárható öltözet. A megfelelő motoros csizma kiválasztása szintén releváns a kielégítő hőérzet biztosítása érdekében.

Erősen ajánlott nyakmelegítő gallér, csősál használata, a kesztyűk esetében is jó ötletnek bizonyulhat két réteg viselése.

A kézfej melegen tartása nem csupán a komfortérzet miatt fontos: a motorkerékpár biztonságos kezeléséhez elengedhetetlen, hogy ujjaink ne félig hibernált állapotban görbüljenek a kormányra.

A kezek kihűlésének elkerülése érdekében jó megoldás lehet fűtött markolat, vagy fűthető kesztyű, muff alkalmazása a téli időszakban.

Nagy hőveszteséggel járhat, ha fejünk nincs megfelelően szigetelve. Egy az évszaknak megfelelő balaclava, motoros maszk viseletével sokat tehetünk e téren. Válasszunk olyan zárt sisakot, ami a lehető legszorosabban illeszkedik – így kiküszöbölhető a nem kívánatos hideg levegő beáramlása.

Az optimális testhőmérséklet biztosítása nem csupán komfortérzeti kérdés a téli motorozás során: az időjárási körülményeknek megfelelő öltözet viselése a biztonságos vezetés alapfeltétele.

Nem megfelelő öltözetben – a kihűlés elkerülése érdekében – a testhő szinten tartása plusz energiát igényel a szervezettől, így hamarabb elfáradunk. Fontos a megfelelő hidratálás is: a hideg idő ellenére sem szabad megfeledkeznünk a rendszeres folyadékpótlásról.

A kezek melegen tartása kétkerekűnk irányítása miatt elengedhetetlen, míg fejünk optimális szigetelése a mentális koncentráció alapfeltétele. A reakcióidő növekedésével az időjárási körülményeknek köszönhetően önmagában is nehezített terep könnyen veszélyessé válhat.

A hideg időre nem csak a motorosnak, a motorkerékpárnak is készen kell állni.

Ügyelnünk kell a folyadékszintek fenntartására. Rendszeresen ellenőrizzük az olajszintet, az üzemanyagtartályt tartsuk mindig félig teli állapotban – így elkerülhető a vezetékek károsodása is.

Vízhűtéses modell esetén gondoskodjunk a fagyálló frissítéséről (ezt egyébként is évente cserélnünk kell).

Amennyiben a tél folyamán gyakran tervezzük használni motorkerékpárunkat, ildomos lehet akár a gyárinál nagyobb szélvédő plexi beszerzése is.

A motor következetes tisztításával megelőzhető a só és más maró anyagok okozta károsodás, korrózió. Preventív jelleggel érdemes az adott elem anyagának megfelelő felületkezelő anyagok használata (wax, szilikon, stb.) az alapos tisztítás után.

Hideg időben a jármű beindítására a nyáron megszokottnál több időt kell szánnunk: az üzemi hőmérséklet elérése – a kenőanyag alacsonyabb kezdeti hőmérséklete miatt – nagyobb időintervallumot igényel, ám egy kis odafigyeléssel elkerülhetjük a motor korai kopását.

Sarkalatos pont az abroncsok állapota, hiszen futófelületük az, amin a jármű és az út érintkezik. Amennyiben már nyáron is gondolkoztunk a cserén, nem szabad tovább halogatni a döntést.

Kiemelten ügyelnünk kell a gumiabroncsokban uralkodó optimális nyomásra, a lehető legbiztosabb tapadási felület elérése érdekében.

A zord idő beköszöntével vezetési stílusunknak is alkalmazkodnia kell a körülményekhez.

Az időjárási körülmények ilyenkor minden szempontból megfontoltabb, higgadtabb vezetési stílust követelnek.

Minden esetben válasszunk nyugodtabb tempót: a hideg aszfalton a szintén hideg gumik tapadása jelentősen eltér a nyáron megszokottól; lassabban haladva az úton előforduló jeges, sózott és más csúszós felületeket is könnyebben észlelhetjük.

A fékezés és gáz adásának rutinját is módosítanunk kell a megváltozott körülmények tükrében: a kulcs a fokozatosság.

Kanyarodásoknál a motor döntését a nyáron megszokottnál finomabban végezzük, igyekezzünk kerülni a hirtelen mozdulatokat és ügyeljünk az optimális súlyelosztásra.

Téli motorozásnál a forgalom többi résztvevőjével szemben is fokozott figyelemmel kell lennünk.

Az abroncsok csökkent tapadása és a fékezés finomított metodikája miatt mindig tartsunk a megszokottnál nagyobb követési távolságot.

Azzal is számolnunk kell, hogy autós társaink számára szokatlan lehet jelenlétünk az utakon; ügyeljünk arra, hogy mindig időben észlelhessenek.

 

Borítókép: shutterstock

Iratkozz fel hírlevelünkre!


Kövess minket közösségi oldalainkon!

Go to Top