fbpx

Csapatban – kétkeréken

2020-08-03T09:24:13+02:002020. augusztus 3.|

0

Nyáron a motorozás szerelmesei gyakran egyedül vágnak neki a szabadságot jelentő hosszabb-rövidebb utaknak, azonban egy túra egy nagyobb csapat részeként is nagyszerű élményt nyújthat kétkeréken.

Utóbbi esetben érdemes bizonyos szabályokat betartanunk, hogy a túra semmiképp ne fájdalmas események miatt maradjon emlékezetes.

Az első és legfontosabb tudatosítanunk magunkban, hogy a csapatban motorozás nem ment fel a KRESZ alól; minden résztvevő egyéni felelőssége betartani a közlekedés mindenkori szabályait.

Azonban egy csoport tagjaként fontos, hogy egymásra is megfelelő figyelmet fordítsunk.

A csapatot rendszerint egy „túravezető” navigálja az út során. Feladata igen összetett: felméri a tagok és járműveik tudásszintjét, képességeit, figyel az útvonalra, irányítja a haladást, optimális tempót diktál.  A konvojt többnyire egy szintén tapasztalt „záró” motoros kíséri: szerepe az esetlegesen lemaradók segítése.

A csoportban jó esetben mindenkinek saját helye, pozíciója van, ennek megtartása a csapat közös érdeke.

Az ideális haladási forma egy motoros konvoj számára a „zipzár alakzat”.

Az egymás mögött haladással szemben az alakzat előnye, hogy több időt hagy az egyes motoros számára reagálni egy előtte zajló váratlan helyzetre. A menetoszlop az egy nyomvonalon haladáshoz képest lerövidül, a csapat egységként jelenik meg a többi közlekedő számára, így a meggondolatlan előzések esélye is csökken.

A követési távolság meghatározásánál fontos figyelembe vennünk nem csak a saját, de az előttünk haladó motor várható fékútját is az aktuális sebesség függvényében.

Saját és társaink biztonsága érdekében kerülendő az egymás mellett haladás, vagy épp a konvojon belüli előzgetés – pozíciónk és az alakzat megtartásával elkerülhető egy esetleges baleset kialakulása.

A csoport tagjai az út során nem csak magukért, egymásért is felelősek. Fontos, hogy mindig kiemelten figyeljünk a közvetlenül előttünk, illetve mögöttünk haladó társunkra – de természetesen a csapatra, mint koherens egészre is fordítsunk figyelmet.

Amennyiben a csoport minden tagja felelősségtudattal, józan gondolkodással és figyelemmel viseltetik a túra során, egy motoros konvoj részeként nagyszerű élményben lehet részünk.

Forrás:

Vaslovasok.hu

Hunyadirend.com

Jlemc.hu

Motorozona.hu

 

Iratkozz fel hírlevelünkre!


Kövess minket közösségi oldalainkon!

Go to Top