fbpx

Tuninglehetőségek 2020-ban Audi tulajok számára

2020-06-25T11:23:19+02:002020. június 26.|Címkék: , , |

0

Az Audi egyike azoknak a német autógyártóknak, akik felsőkategóriás modelljeikkel is kifejezetten nagy népszerűségnek örvendenek Magyarországon.

A négykarikás logó mögött jellemzően nemcsak látványos megjelenés és magas színvonal, hanem kiemelkedően erős motorok húzódnak meg, azonban tévedés azt hinni, hogy ezeket a járműveket nem lehet még tovább tökéletesíteni. A legtöbb típushoz rengeteg különböző tuningelem közül válogathatnak már a magyar Audi-tulajdonosok is, mielőtt azonban áttekintenénk az aktuális trendeket, szenteljünk néhány gondolatot a prémium tuning fontosságának.

Az olcsó tuning rontja az autó értékét és veszélyes is lehet

A tuning megítélése a magyar közéletben kifejezetten vegyes összképet fest, ha az Egyesült Államokat vesszük példaként, ahol egy elfogadott szubkultúrává nőtte ki magát ez a szegmens az évtizedek során. Jól példázza mindezt, hogy rengeteg odakint a kapcsolódó rendezvény, sőt nagy sikerrel futó televíziós műsorok is foglalkoznak a témával, vagyis az emberekbe már a születésüktől bele van nevelve, hogy a tuning nem játék, az vagy professzionális keretek között alkalmazandó, vagy sehogyan sem. Különösen fontos ez abban az esetben, ha valaki egy felsőkategóriás személyautót vásárol magának, tehát kiad érte súlyos milliókat, hogy utána valamilyen olcsó tuninggal elcsúfítsa azt.

Merthogy az olcsó tuningalkatrészek sem a teljesítményükben, sem a megjelenésükben nem közelítik meg a prémium kategóriás típusok, illetve a gyári megoldások szintjét, ami könnyedén lerontja az autó értékét – mind az esztétika, mind az anyagi oldal tekintetében –, és még veszélyes is lehet. Vegyünk példának egy olcsó replikafelnit! Az Audi legtöbb modelljére nagyon látványos felnikínálattal rendelkezik például az Ispiri. A gyártó gondosan odafigyel arra, hogy a speciális kialakítást és formavilágot drága, minőségi alapanyagokból valósítsa meg, mert közönséges alumínium használatával bizonyos dizájnelemek – különösen a vékonyküllős megoldások – súlyos problémákat idézhetnek elő.

A piacon azonban sajnos százával vannak különféle, lényegesen olcsóbb replikafelnik, melyek ránézésre talán egészen ügyesen leutánozzák például éppen az Ispiri megoldásait, csakhogy sem technológia, sem megfelelő alapanyag nincs mögöttük. Ez egy nagyteljesítményű Audi esetén azt eredményezi majd, hogy bizonyos tempó felett elegendő lehet egy úthiba ahhoz, hogy a felni azonnal deformálódjon, defektet okozzon, mely balesetveszélyes helyzetet idézhet elő. Nem érdemes tehát kockáztatni, pláne abban az esetben, ha felsőkategóriás autót vásároltunk magunknak!

Mivel tuningoljuk Audinkat az idén?

Kis túlzással bármilyen prémium kategóriás Audi is van a birtokunkban, a sportos megjelenés és vezetési élmény a legtöbbjüknél biztosított, azonban rengeteg gyártó létezik világszerte, akik egy-egy termékkel vagy komplett csomagokkal szolgálnak ahhoz, hogy kedvenc autónk még jobb lehessen. Legyen szó a megjelenésről, belső átalakításról vagy egy komolyabb motortuningról, lehetőségeinknek szinte csak a pénztárcánk szabhat határokat. Hogy milyen tuningelemek lesznek kifejezetten divatosak 2020-ban a német gyártó egyes modelljeihez? Lássunk egy gyors listát:

Kipufogó

Az Audi legtöbb modellje sajnos ugyanattól a problémától szenved, mint a többi felsőkategóriás autógyártó bizonyos típusai: autóik bődületes teljesítményre képesek, de kipufogórendszerük nagyon gyenge, tele van fojtással, vagyis nem csatlakozik bivalyerős hang a vezetési élményhez. Ezt könnyedén kiküszöbölhetjük egy sportkipufogóval! Ha igazán magas minőséget szeretnénk, érdemes a szlovén Akrapovic által gyártott termékek közül válogatni, akik főként az RS-modellekhez nagyon egyedi megoldásokkal kecsegtetnek.

Hanggenerátor

Sok Audi-tulajdonos van, akik csak néha szeretnék kiszabadítani úgymond a vadállatot az autóból, egyébként inkább gyári hangon közlekednének vele, de magát a kipufogórendszert sem cserélnék le, illetve bontanák meg. Ilyen esetekben lehet jó döntés egy hanggenerátor! A gyártó néhány modellje ma már alapból ilyen kiegészítővel kerül a szalonba, de ezek jellemzően csak egy hangot képesek generálni. Ma már azonban elérhetők olyan prémium hangmodulok, melyek átalakítás nélkül, akár okostelefonos applikációval is könnyedén képesek egy Maserati bömbölését belecsempészni a kipufogóba. Hangsúlyozandó: mindezt átalakítás nélkül!

Felni

Fentebb már egyszer szóba hoztuk a felnikérdést, méghozzá nem ok nélkül, hiszen a magyar autósok körében az egyik leggyakoribb tuningelemről beszélünk. Ez azt jelenti, hogy rengeteg a rossz minőségű replika a piacon, de alapvetően a névtelen olcsó megoldásokból sincs hiány. Ne feledjük el azonban, hogy a legtöbb Audiban óriási erő lakozik, presztízsautónak számít, így nem szabad túlzottan leadni a minőségből, mert azzal csak kinevettetjük magunkat, de a vezetésbiztonságot is kockáztatjuk. Hogy milyen felnik közül érdemes válogatni 2020-ban? Kifejezetten innovatív és látványos megoldásokkal találkozhatunk például a Vossen vagy a Veemann kínálatában, de a fentebb említett Ispiri szintén kiváló választás lesz.

Premium Car Design

Motortuning

Amennyiben kevésnek éreznénk a motorháztető alatt a lóerőket, a legtöbb Audi esetében elérhetők komplett motortuning csomagok. Mivel ingoványos talajról van szó, ezért különösen fontos, hogy alapos körültekintéssel döntsünk a téma kapcsán, ezáltal szó sem lehet házilagos chiptuningról vagy a szomszéd informatikus által készített megoldásokról, mert annak könnyedén az autó motorja láthatja kárát. Az Audi kapcsán az egyik legjobb motortuningot a német MTM biztosítja, akik évek óta rengeteg tesztelés, és szakavatott mérnökök segítségével kísérletezik ki az újabb, maximálisan biztonságos és egyben garanciális tuningcsomagokat, melyek már hazánkban is elérhetők.

Komplett tuningcsomag

Nagyon sok ismert gyártó kínál komplett szetteket is, ha Audinkat tuningolnánk. A németországi Hofele-Design például az egyik legjobb ezen a téren, hiszen teljesen átfogó átépítést kínálnak a gyártó legtöbb modelljéhez. Csomagjaik a külső- és belső optikai átalakítás mellett egyszerre kínálnak egyedülálló motortuningot, komplett felniszetteket, valamint sportosabb és jobb úttartást biztosító futóműveket.

Forrás: hu.motor1.com

Iratkozz fel hírlevelünkre!


Kövess minket közösségi oldalainkon!

Go to Top