fbpx

Tedd el jól – tippek a motorod téli tárolásáshoz

2019-10-04T09:52:39+02:002019. október 7.|Címkék: , , , , , |

0

A rossz idő beköszöntével a motorosoknak sajnos fel kell készülniük szeretett járművüktől való ideiglenes búcsúra. A tudatos felhasználók a motorkerékpárt a következő pontok mentén készítik fel a ’pihenéssel’ töltött hosszú hónapokra:

1. A megfelelő hely és pozíció kiválasztása.

Amennyiben a motorkerékpár téli tárolása szolgáltatás keretein belül történik, a szolgáltató viseli gondját a járműnek a hideg hónapokban. Ha az otthoni tárolás mellett döntünk, mindenképp száraz helyet válasszunk. A fagypont feletti, állandó hőmérséklet már elegendő a motor megfelelő teleltetéséhez. Egy jól szellőző, de vízzáró takaróponyva beszerzése beltéri tárolás esetén is előnyt jelent. Oldalsztender választása esetén érdemes a járművet időnként átmozgatni az abroncsok deformálódásának elkerülése érdekében; középsztenderre állítva is érdemes időnként beindítani a motorkerékpárt.

2. Alapos tisztítás.

A jármű téli tárolásra való felkészítése során nem elég az ’ott, ahol a papok táncolnak’ metódus alkalmazása; a motorkerékpár körültekintően elvégzett lemosása és szárazzá tétele mellett a lánc alapos megtisztítása, majd – akárcsak használat előtt – megfelelő kenéssel való ellátása a folyamat szerves része kell legyen. A króm elemek alkalmas ápolóval kezelése, a műanyag-, gumi- és mechanikus alkatrészek szilikonozása, zsírozás és olajozás alkalmazása az azt igénylő területeken hosszú távon kifizetődő energiabefektetés.

3. Az akkumulátor karbantartása.

Az áramforrás spontán öregedését elkerülendő érdemes azt rendszeres időközönként feltölteni. Automata, intelligens töltővel könnyű dolgunk van, hiszen a készülék beavatkozás nélkül tölti optimális szintre a használaton kívüli áramforrást. A csepptöltő képes felismerni, hogy mennyire szükséges töltenie az akkumulátort. A szabályozható töltő használata nagyobb odafigyelést igényel; ezt mindig a gyártó által megadott értékek figyelembevételével használjuk.

4. Folyadékok.

A benzintank korrózióját annak teljes feltöltésével tudjuk a leghatékonyabban elkerülni. Karburátoros modellek esetében az úszóházból szükséges az üzemanyag leengedése, így el tudjuk kerülni, hogy a lerakódott adalékanyagok az újbóli használatkor a fúvókákba kerüljenek. Amennyiben a motorolaj használati periódusának nagyobb részén már túl vagyunk, az olajcserét is érdemes a téliesítés előtt elvégezni. A nem fagyálló hűtőfolyadék cseréje abban az esetben szükséges a motor átteleltetéséhez, ha szeretett járművünknek nem tudjuk biztosítani a fagypont feletti állandó hőmérsékletet.

Amennyiben megfelelő odafigyeléssel és gondossággal készítjük fel szeretett járművünket a téli időszakra, tavasszal gondtalanul élvezhetjük újra a motorozás felemelő élményét.

 

Iratkozz fel hírlevelünkre!


Kövess minket közösségi oldalainkon!

Go to Top