fbpx

Hogy működik a felelősségteljes off-road

2021-11-26T14:26:16+01:002021. november 26.|Címkék: |

0

Az off-roadra gondolva valószínűleg nem a környezetvédelem az első, ami eszünkbe jut.

Sok ember számára a dirt bike, a motoros szán, a jet-ski, a terepjáró vagy épp a motorcsónak nem jár együtt a természet békéjével és nyugalmával. Az off-road (motoros) járművek használata természetes környezetben, terepen vagy vízi utakon – nem örvend épp a legjobb hírnévnek a zölden gondolkodók körében.

A környezettudatosság jegyében azonban egyre gyakrabban találkozhatunk olyan módszerekkel, amelyekkel az off-road élmények kevésbé jelenthetnek ártalmat a bolygóra.

Az off-road kifejezés önmagában is félreértésekre adhat okot: sok off-roados egyáltalán nem hagyja el az utat – inkább csak az aszfaltot. Számos esetben használhatunk például már meglévő útvonalakat. A karbantartott, „kitaposott” utak használata minimalizálja a terepet járók környezetre gyakorolt hatását.

Az off-roaddal kapcsolatos valódi vita akkor merülhet fel, amikor a járművek elhagyják ezeket az ösvényeket.

Fontos, hogy mindig az adott területre érvényes szabályozásoknak megfelelően használjuk, vagy épp kerüljük el azokat.

 

Milyen környezeti veszélyei vannak az off-roadnak? Hogyan lehet felelősségteljesen off-roadozni?

Zöld off-roadozás

Sok gondot okozhatunk, ha óvatlanul viselkedünk terepen.

A talajerózió olykor a szabadidős sportok közvetlen következménye lehet. A növényzet szintén kiszolgáltatottá válhat ezeknek a tevékenységeknek. Azokon a területeken, ahol az ökoszisztéma egyébként is törékeny, az off-road járművek jelenléte komoly következményekkel járhat a környezetre nézve. A környezetszennyezés – a károsanyag-kibocsátás, valamint a talaj vagy a víz szennyeződése mind lehetséges velejárója lehet az off-roadozásnak.

A felelős off-roadozás talán legfontosabb szabálya, hogy ne hagyjunk nyomot magunk után. Lehetőség szerint a már kialakított útvonalakat használjuk. Ha mégis elhagynánk az ösvényt, igyekezzünk minimális nyomot hagyni, hogy mások minket követve ne hozzanak létre új utat.

Folyón vagy patakon mindig olyan átkelési pontot válasszunk, ahol a kialakított ösvény metszi a vízi utat. Tábortüzet csak szükség esetén és a már meglévő – ideális esetben kijelölt – pontokon gyújtsunk. A nem kívánatos növényzet terjedésének megelőzése érdekében minden utazás előtt és után mossuk le járművet és felszerelést.

Az állatvilág védelme és az off-road

A terepen előfordulhat, hogy hosszú kilométereken át nem találkozunk emberekkel – de ez nem jelenti azt, hogy teljesen egyedül lennénk.

Az off-roadozás egyik legnagyobb problémája az élővilágra gyakorolt hatásában rejlik. A legnyilvánvalóbb veszély az, hogy egy terepjáró megsebesítheti vagy megölheti az ösvényre tévedt állatot – erre a sofőröknek folyamatosan figyelniük kell. Csökkenthetjük az ilyen események kockázatát, ha tisztában vagyunk az adott lokáció élővilágával. Jól jöhet, ha tudjuk azt, hol élnek, melyik időszakban a legaktívabbak, és milyen jeleket érdemes figyelnünk annak megállapításához, hogy tartózkodik-e állat az adott területen.

De nem csak az állatokkal történő direkt találkozás jelenthet problémát. Az ösvényekről letérve károsíthatjuk az ott lakók fészkeit, odúit. A vegetáció károsítása hatással lehet a helyi fauna búvóhely-és élelemforrására. A járművek hangja megriaszthat egyes állatokat, elűzve őket preferált élőhelyükről. És még ha az állatok nem is hagyják el a területet, a gépek jelenléte stresszt és viselkedésváltozást okozhat.

Hogyan csökkenthetjük hatásunkat off-roadozás közben?

A megfelelő jármű kiválasztása mindenképp segíthet. Az alacsonyabb károsanyag-kibocsátású járművek választása feltétlenül jó döntés.

A jármű felelősségteljes használata szintén fontos – kerüljük a nagy sebességet, ne járassuk feleslegesen a motort, ne pörgessük ok nélkül a kerekeket.

Az új fejlesztésű bioüzemanyagok tisztább választást jelenthetnek az off-road szerelmesei számára. Az állati zsírból vagy növényi olajból előállított biodízel normál dízelmotorokban használható, ha petróleum dízelhez keverik. A módosított motorok akár 100 százalékban biodízel üzemanyaggal is működhetnek.

A környezetvédők tehát megnyugodhatnak: az off-roadozás nem feltétlenül kell, hogy számottevő környezetkárosítással járjon.

Forrás:

https://adventure.howstuffworks.com/outdoor-activities/off-roading/responsible-off-roading.htm

 

Iratkozz fel hírlevelünkre!


Kövess minket közösségi oldalainkon!

Go to Top