fbpx

InterMikulás: A Mikulás segítő Manói

2020-11-12T15:39:49+01:002020. november 12.|Címkék: , , , |

0

Az Egyesült Államokban, Kanadában, Írországban és Nagy-Britanniában és a karácsonyi folklórban a karácsonyi manó egy legendás kicsiny manó, aki állítólag a Mikulással él együtt az Északi-sarkon, és segíti őt. A karácsonyi manókat gyakran zöld vagy vörös színben ábrázolják, nagy, hegyes fülekkel és hegyes kalapokkal. A folklórban és a népi kultúrában a Mikulás manókról gyakran mondják, hogy a Mikulás műhelyében készítik el a játékokat, és egyéb feladatok mellett gondoskodnak rénszarvasairól is.

Forrás: freepik.com

A skandináv országokban a karácsonyi manókat nissernek nevezik és általában csak pirosat viselnek az angolul beszélő országokban ismert zöld és piros ruhák helyett.

A karácsonyi manó már 1850-ben megjelent az irodalomban, Louisa May Alcott Karácsonyi manók című könyvében. A műhely manóinak képét Godey könyve népszerűsítette, 1873-as karácsonyi kiadványának elülső borítóját illusztrálva a Mikulást játékokkal és manókkal körülvéve. Ez idő alatt Godey rendkívül befolyásolta a karácsonyi hagyományok születését, 1850-es karácsonyi kiadványának első borítóján megmutatta az első széles körben elterjedt képet egy modern karácsonyfáról. További elismerést kapott Austin Thompson 1876-os “A Mikulás háza, a karácsonyi tündérbemutató a vasárnapi iskolák számára” című munkája.

Szent Miklós, mint elf
Clement Clarke Moore 1823-ban, egy versében magát a Mikulást a 45. sorban így írja le: “Duci és kövér volt, jó, vidám öreg manó”. Szent Miklós svédországi befolyása előtt az ajándékok átadásának munkáját a Yule kecske végezte. 1891-re a szent annyira ismertté vált, hogy már nem lehetett figyelmen kívül hagyni. Összeolvadt Tomtennel, amely korábban egy elfish / törpe halgazdaság őrzője volt. Jenny Nyström munkáját követően ez a hibrid figura Jultomten néven vált ismertté.

Számos mesefilm és film ábrázolja a Mikulás segítő manóit!

Egyik leghíresebb Az Elf, Will Ferrel főszereplésével, de szerepelnek A SantaClause – Télapu mindhárom részében is.

Mesefilmek közül a Karácsony Artúr a legnépszerűbb!

Segítsetek InterMikulás manóinak,

válasszátok ki, milyen ajándékot kértek, hogy mielőbb elkészíthessék nektek!

Kattints a képekre a puttonyok tartalmáért:

 

 

Iratkozz fel hírlevelünkre!


Kövess minket közösségi oldalainkon!

Go to Top