fbpx

Bemutatták a legolcsóbb elektromos autót Magyarországon – Pár óra alatt elkapkodták a Dacia Springet

2020-10-16T13:14:51+02:002020. október 16.|Címkék: , |

0

Bemutatkozott az elektromos meghajtású Dacia Spring a magyar autópiacon: a vásárlók négy óra alatt kimerítették a rendelkezésre álló 100 darabos keretet. Ebben fontos szerepet játszhatott az is, hogy az új modellért kevesebb, mint 4 millió forintot kell majd fizetniük azoknak, akik korábban sikerrel pályáztak a 2,5 millió forintos állami támogatásra.

A Renault csoport nem titkolt célja a Dacia Spring bevezetésével, hogy az értékesítési darabszámok tekintetében tovább erősítse vezető pozícióját az elektromos autózásban az európai piacon. Az új modell előértékesítése egyelőre kizárólag Magyarországon kezdődött meg, nagy sikerrel. A vállalat első körben 100 példányt tett elérhetővé a vásárlóknak ebben a konstrukcióban, amelyek listaára 6,5 millió forint volt. Azok a szerencsések viszont, akik korábban sikerrel pályáztak a 2,5 millió forintos állami támogatásra,

3,99 MILLIÓ FORINTÉRT JUTHATNAK HOZZÁ AZ ELEKTROMOS SPRINGHEZ.

A magyar autópiacon egyedülállóan kedvező ár is kulcsszerepet játszhatott abban, hogy a vásárlók négy óra alatt kimerítették a rendelkezésre álló keretet. A vállalat tájékoztatása szerint az előrendelés ugyanakkor folytatódik, azok az érdeklődők, akik szeretnék biztosítani, hogy autójukat mielőbb megkaphassák, érdemes tájékozódniuk és előrendelniük a modellt. Itt érdemes megjegyezni, hogy a Dacia Hungária nem tett utalást arra, hogy a Spring ára hogyan alakul a jövőben, marad-e a fentebb említett alacsony árszinten. Azt viszont kiemelték, hogy a végleges ár- és felszereltségi lista 2021-ben érkezik majd.

A nyertes pályázattal rendelkező magyar vásárlók a közel 4 millió forintjukért cserébe egy olyan városi kisautót kapnak, amelyet egy csupán 33 kW (44 lóerő) teljesítményű elektromotorral szerelnek, amelynek végsebessége 125 km/h. Az energiatárolásért egy 26,8 kWh-s lítium-ion akkumulátor felel, amely a hivatalos WLTP-menetciklus szerint vegyes használat során 225 kilométer megtételét teszi lehetővé, míg városban a 295 kilométeres hatótávolság is elérhető egyszeri töltéssel.

dacia spring 1

A gyártó szerint a modell biztosan nem marad észrevétlen az utakon: Y-alakú LED lámpái és robusztus elülső rácsa SUV-kra emlékeztetnek, az opcionális narancs fényezést tartalmazó csomag pedig stílusos megjelenést kölcsönöz az autónak. A kompakt külső tágasabb belsőt rejt, ahol kényelmesen elfér négy felnőtt, miközben kategóriájában a legnagyobb, 300 literes csomagteret biztosít a Spring.

Az új modell a Renault-tól már megszokott változatos töltési módokat kínálja: egy háztartási fali csatlakozóról fél óra alatt 9 km-re elegendő energiát vételezhetünk, egy 30 kW-os egyenáramú töltőről az autó nagyjából egy óra alatt nyeri vissza a teljes hatótávra elegendő erejét.

Dacia Spring belso

Az állami támogatás nagyot lendített az elektromos autók értékesítésén

A fentiekkel kapcsolatban érdemes elmondani, hogy hatalmas érdeklődést váltott ki az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) idén májusban meghirdetett, elektromos járművek vásárlását támogató kiírása.

AZ EREDETI, 5 MILLIÁRD FORINTOS KERETÖSSZEG VILLÁMGYORSAN KIMERÜLT, A PÁLYÁZATOK BENYÚJTÁSÁT EGY NAP UTÁN LE KELLETT ZÁRNI.

A kezdeményezés sikerét látva a kormány úgy döntött, mintegy 882 millió forinttal fejeli meg a támogatást. A többletforrásnak köszönhetően a kiírási feltételeket teljesítő összes pályázó kedvezményesen vásárolhat elektromos járművet.

Az elektromos járművek beszerzésére kiírt pályázat célja, hogy minél szélesebb körben segítse elő a közlekedés zöldítését, az alacsonyabb árkategóriájú elektromos autók elterjedését. A környezetkímélő elektromos autózás hazai térnyerése elengedhetetlen Magyarország immár törvényben is rögzített 2050-es klímasemlegességi célkitűzésének eléréséhez. Az igények körültekintő előzetes felmérésének köszönhetően a  kereskedők nyitottak voltak a listaárak csökkentésére, így a pályázat a piaci versenyt is élénkítette.

Forrás: portfolio.hu

Iratkozz fel hírlevelünkre!


Kövess minket közösségi oldalainkon!

Go to Top