fbpx

Az MAN eTGE és az MAN eTGM elnyerte a 2020-as Európai Fenntartható Közlekedési Díjat

2020-03-27T09:40:15+01:002020. április 8.|Címkék: , , |

0

Két díjat is kapott az MAN Truck & Bus a 2020-as Európai Fenntartható Közlekedési Díjak átadóünnepségén Münchenben, Németországban. A teljesen elektromos hajtású MAN eTGM elosztójármű az elektromos tehergépkocsik kategóriájában nyert. A furgonok és kiszállító járművek kategóriájában pedig az elektromos hajtású MAN eTGE típus bizonyult Európa legfenntarthatóbb járművének.

  • A Vállalati Felelősségvállalás stratégiájának részeként az MAN a teljes értéklánc mentén felelősséget vállal
  • A díjakat ötödik alkalommal adták át a Transport nevű szaklap szakemberei

Ötödik alkalommal osztotta ki a Transport nevű szaklap az Európai Fenntartható Közlekedési Díjakat. A díjak minden második évben elismerésben részesítik a haszonjárműipar azon vállalatait és termékeit, amelyek különleges módon ötvözik a gazdasági sikerességet a környezetvédelemmel – és amelyeknek a fenntartható tevékenységei további növekedést és üzleti sikereket eredményeznek. Az MAN Truck & Bus két kategóriában kapta meg ezeket az áhított díjakat: az MAN eTGM az elektromos tehergépkocsik kategóriájában tudta lenyűgözni a zsűrit, míg az MAN eTGE a furgonok és kiszállító járművek osztályában került ki győztesként.

MAN eTGM: elektromos tehergépkocsi városi területeken végzett áruszállításhoz

A helyi károsanyag- és zajkibocsátás tekintetében az MAN eTGM minden alapvető követelményt teljesít, amelyeket a jövő belvárosi kiszállítási feladatai támasztanak.

A teljesen elektromos hajtású MAN eTGM elosztójárművet egy 264 kilowattos villanymotor hajtja, amelynek legnagyobb nyomatéka 3100 newtonméter. A segédberendezések, mint például a kormányrásegítő, a levegősűrítők és a légkondicionáló, elektromosan működnek, és ezeket igény szerint vezérli az energiagazdálkodási rendszer, ezáltal energiát takarítanak meg. A fékenergia visszatermelése, azaz rekuperációja révén a jármű mozgási energiája lejtmenetben, kigurításkor és fékezéskor elektromos energiává alakul át, és az akkumulátorban tárolódik. Ez a technológia jelentősen tudja növelni a hatótávolságot. A tehergépkocsi áramellátásáról a Volkswagen-csoport nagyteljesítményű lítiumion-akkumulátorai gondoskodnak.

MAN eTGE: teljesen elektromos hajtású furgon belvárosi kézbesítésekhez

Az MAN furgonjának teljesen elektromos változata 2018 óta áll rendelkezésre a piacon. A zárt furgon magastetős változata közel 11 köbméteres rakteret és a 3,5 tonnás változat körülbelül egy tonna hasznos teherbírást kínál. Az MAN eTGE egy 7,2 kilowattos váltakozó áramú fali töltővel körülbelül 5,5 óra alatt feltölthető. A gyorstöltés nulláról nyolcvan százalékra 45 percen belül is kivitelezhető, ha rendelkezésre áll egy negyven kilowatt töltőteljesítményű egyenáramú CCS-töltőállomás. Megfelelő gondoskodás mellett a 36 kilowattórás tölthető akkumulátor a kapacitásának csupán a 15 százalékát veszíti el körülbelül kétezer töltési ciklus után.

Az MAN eTGE hajtásrendszerében egy állandómágneses szinkronmotor dolgozik. A háromfázisú motor az egyfokozatú áttétellel együtt a jármű orrában jobb oldalon, közvetlenül a hajtott tengelyre építve található. A villanymotor legnagyobb teljesítménye száz kilowatt, folyamatos üzemeléskor pedig körülbelül ötven kilowattot ad le. A jármű azonnal rendelkezésre álló 290 newtonméter nyomatéka agilis vezethetőséget nyújt.

Az MAN eTGE a biztonság terén éppen olyan kiemelkedő, mint a hagyományos hajtású TGE járművek. Felszereltségének része a parkolássegítő rendszer oldalsó védelemmel kiegészítve, a LED-es fényszórók, a multifunkciós kamera, a tolatássegítő kamera, a sebességtartó automatika, a sebességkorlátozó és a jármű környezetét figyelő rendszer városi vészfékező funkcióval együtt. Természetesen a vészfékrásegítő is alapfelszerelés.

Társadalmi elkötelezettség és vállalati felelősségvállalás

Ezenkívül az Európai Fenntartható Közlekedési Díjak egyik további szempontja a társadalmi felelősségvállalás – amely az MAN vállalati stratégiájának is szerves része. A Vállalati Felelősségvállalás (CR) stratégiájával az MAN a teljes értéklánc mentén felelősséget vállal. Öt cselekvési terület alkotja ennek a kereteit: a termékek, a termelés, az ellátási lánc, az emberek, valamint a társadalom és az integritás. Ennek legújabb példája a Löweneuro nevű adományozási kampány, amely az idén kezdődött el.

„Rendkívül nagy örömünkre szolgál, hogy az Európai Fenntartható Közlekedési Díjak közül kettőt is elnyertünk. Ez bátorít bennünket a környezetkímélő, ugyanakkor gazdaságos közlekedési megoldásokat előtérbe helyező stratégiánk folytatásában, amely vállalatunk társadalmi felelősségvállalásában is szerepet játszik” – mondta Christopher Kunstmann, az MAN Truck & Bus Deutschland GmbH pénzügyi és informatikai igazgatója a díjátadó ünnepségen Münchenben.

Forrás: truck.man.eu

Iratkozz fel hírlevelünkre!


Kövess minket közösségi oldalainkon!

Go to Top