Technológia az űrkutatás szolgálatában

Kenőanyag
2022.09.15.

Az ember mindig is álmodott arról, hogy egyszer eljut az űrbe. A XX. században az emberiség eljutott a Holdra és máris további vágyakat szőtt. A következő megálló – legyen a Mars! Mielőtt azonban az űrhajósok a vörös bolygóra léphetnének, előreküldtünk egy, a legfejlettebb technológiát használó felfedező-robotot. A Perseverance Mars-járó 2021-ben landolt a bolygón és azóta is gyűjti az értékes információkat. Ez a Castrol részvétele nélkül nem lett volna megvalósítható.

A 2021. február 18-án a floridai Cape Canaveral Űrközpontból történt fellövését követően a Perseverance-nek hét hónapjába telt, amíg a NASA 2020-ban indult Mars expedíciós projektje részeként sikeresen elérte a vörös bolygót és leszállt annak Jezero nevű kráterében. A jármű a legfejlettebb műszerekkel és tudományos eszközökkel rendelkezik, melyeket kifejezetten a Marson uralkodó biológiai, légköri és környezeti körülmények feltérképezésére szolgáló információk gyűjtéséhez fejlesztettek. A jármű felszereléséhez tartozik 19 kamera is, melyek lélegzetelállító részletességgel és felbontásban továbbítják számunkra a képeket a bolygóról.

Földön kívüli körülmények

Az csak az érem egyik oldala, hogy a Perseverance a legfejlettebb műszereket hordozza. A másik oldalon találjuk a követelményt, hogy ezeknek a műszereknek a vörös bolygóra jellemző legszélsőségesebb feltételek között kell teljesíteniük, ahol az egyenlítőn a nyári hőmérséklet 20 °C körül alakul, a pólusokon viszont akár –153 °C-kal is találkozhatunk. A misszió céljára a Castrol által fejlesztett Braycote kenőzsírok és Brayco olajok nélkül a küldetés sikertelenségre van ítélve. A szóban forgó kenőanyagok a külső hőmérsékletben tapasztalt óriási különbségek ellenére is megőrzik azon tulajdonságaikat, melyek kulcsfontosságúak a számos tudományos eszköz hatékony kenésének biztosításához: ilyen a Mars-szonda saját meteorológia állomása, az UV sugárzásmérő és a lézer-alapú mikrokamera.

Űrtechnológia

Innovatív, tiszta technológiánk segítségével a Perseverance mozgó alkatrészei teljes hatékonysággal dolgozhatnak, ami elengedhetetlen ahhoz, hogy a jármű a Mars felszínén nagy távolságokat tehessen meg. Egyedülálló képességüknek hála, a speciális kenőanyagaink használatát semmilyen melléktermék-képződés sem kíséri, még óriási üzemi nyomás esetén sem. Ez megakadályozza a nemkívánatos anyagok kibocsátását, melyek aztán a jármű szerkezetében kondenzációt és ezzel komoly mechanikai meghibásodást is okozhatnának.

Támogatás a levegőből

A jelentős számú, NASA által fejlesztett, Castrol termékeket használó új technológiájú eszközök között megtaláljuk az Ingenuity-t is. Ez egy kis, önjáró, robotizált helikopter, melyet a Mars ritka légkörében végzett távvezérelt repülésekhez fejlesztettek ki. 2021. április 19-én az Ingenuity egy igen szokatlan rekordot állított fel, amikor az első olyan jármű volt, mely egy idegen bolygón teljesített sikeres, távirányítású repülési manővert végzett el.

Az együttműködés hat évtizede

A Perseverance-projekt nem az első volt, melyet cégünk a NASA-val végzett együttműködés során segített megvalósulni. Az űrügynökség már több, mint 60 éve támaszkodhat innovatív kenőanyagainkra: többek között számos úttörő jelentőségű Apollo küldetéshez is minket választottak. És csak a pontosság kedvéért, a Marson sem most járunk először, hiszen a Castrol termékeit találhattuk a NASA Curiosity űrjárójában is, mely már 2012-ben megjárta a Marsot. Bár azóta sok év eltelt, a jármű azóta is aktív. Nagyon büszkék vagyunk a NASA-val való együttműködésünk évtizedeire, illetve azokra az űrutazásokra, melyekről valaha csak álmodoztunk, és amiket aztán segítettünk megvalósítani. És ezután, már közelebb otthonainkhoz, továbbra is betöltjük fontos szerepünket az élet számos területének segítőjeként, akár a bányászatban, a vitorlázásban vagy közúti járművek gyártásában. Szerepünk van ezen túl a modern földi, tengeri és légi szállításban is.

Készen a kihívásokra

Nemcsak a történelem minden sebességi rekordjának megdöntésénél voltunk jelen – fejlett e-folyadékokat is szállítunk a Formula E versenysorozat résztvevőinek, így segítve ezeket a valóban futurisztikus járműveket a versenyzésben a világ minden táján. Innovatív kenőanyagaink teljesítenek szolgálatot a Sir David Attenborough hajó fedélzetén szolgáló eszközökben is – ez a legfejlettebb brit sarki expedíciós hajó, melynek útjai döntő jelentőségűek a klímaváltozás folyamatainak jobb megértéséhez. A levegőben lehetővé tettük a lehetetlent, már a Wright testvérek idejétől kezdve, akik feltalálták és elsőként próbálták ki a motormeghajtású repülőgépet még 1903-ban. Biztosan nem véletlen az sem, hogy a világon elsőként hurkot végrehajtó repülőgép motorjában is Castrol motorolajat találhattunk. Legyen szó akár új világok felfedezésének segítéséről az űrben vagy a Föld számos helyén és iparágában teljesített feladatokról, továbbra is kulcsszerepet játszunk az emberiség haladását szolgáló újabb és újabb technológiák kifejlesztésében.

A Perseverance Mars-járó a legnagyobb, legnehezebb és legfejlettebb azon járművek között, melyet a NASA valaha is a Marsra küldött. Legalább egy Marsi évre tervezik a működését – ez kb. 687 földi napnak felel meg. A Perseverance a bolygó ősi időszakából származó olyan maradványokat kutat, melyek az élet mikrobiológiai nyomairól tanúskodhatnak, elemzi a bolygó közetrétegeit, időjárását, illetve mintákat gyűjt azon szikladarabokból, melyeket majd akár a Földre is eljuttathatunk a jövőben.

Kapcsolódó cikkek

Sérült hengerfejtömítés – Mik a tünetek, hogyan diagnosztizálható, ki kell-e cserélni?

Poliuretán felfüggesztés elemek a TEDGUM-tól

Nem indul be a motorod tavasszal?

PolStarter – Önindítók és Generátorok Lengyelországból!

MEYLE Lamborghini a DTM-ben!

Ezen a weboldalon sütiket használunk.
Adatvédelmi nyilatkozat