fbpx

Barnás hab az olajsapkán: vehetem így a használt autót?

2022-05-13T14:22:14+02:002022. május 23.|Címkék: |

0

Mit jelezhet az olajbetöltőn és a sapkán sárgás habos kicsapódás?

Ez a tejeskávéra hasonlító vizes olajemulzió utalhat a hengerfejtömítés hibájára, ám más okból is találkozhatunk ezzel a kocsonyás, világosbarna réteggel az olajbetöltő-nyílás peremén és az olajbetöltő-sapkán. A hengerfejesség megállapítására épp emiatt biztosabb módszer összenyomni a járó motornál a vízcsöveket.

Ha kemények, nehezen összenyomhatók, akkor ez a hengerfejesség egyik jele lehet. Nézzük meg azt is, alapjáraton és gázadáskor látni-e felszálló buborékokat a hűtőfolyadék kiegyenlítő tartályában! Ha a tartályban pezseg a víz, az igen rossz jel. A hengerfejességre utalhat, ha a tartályban fekete kipufogógáz- illetve koromnyomokat találunk, tehát ha a tartály belülről koszos, vékony fekete, pernyeszerű szennyeződés színezi el. Ezt azonban nagyon egyszerű eltávolítani a tartály kimosásával.

Tehát ha csak a betöltőnyílás mentén és a kupakon lát vizes-olajas emulziót, az egyáltalán nem biztos, hogy hengerfejtömítés-hibát jelez (bár lehet az egyik jel), ha azonban a többi jelenséget is tapasztalja, ha valamelyest meleg motornál erősen forr, pezseg a folyadék a kiegyenlítő-tartályban, már erős a gyanú. Hosszabb utakkal a nem hengerfejes motorokból eltűnik ez az emulzió a hő hatására. A hengerfejtömítés cseréjével többnyire megoldható a baj, nem feltétlenül igényel gépműhelyes, mechanikus beavatkozást is, ha nem melegedett túl a motor.

 

Szerző: Szörényi András

Forrás: vezess.hu, 2022.05.13.

Iratkozz fel hírlevelünkre!


Kövess minket közösségi oldalainkon!

Go to Top