fbpx

Mobil kenőanyagok az Euro VI-D emissziós előírásoknak megfelelő haszongépjárművek motorjaihoz

2022-04-28T15:07:34+02:002022. április 26.|Címkék: , , , |

0

Az új nagy teljesítményű, nehéz dízelmotorok európai kibocsátási normáit az Euro szabványok határozzák meg, Euro I – VI-ig. Míg az Euro V és a korábbi kibocsátási előírások minden olyan gépjárműre vonatkoztak, melyeknek megengedett össztömege meghaladja a 3500 kg-ot, kompressziós gyújtású motorokkal vagy szikragyújtású földgáz, illetve PB-gáz motorral felszereltek, addig az Euro VI szabványok mindazon gépjárműre vonatkoznak, melyek referenciatömege meghaladja a 2610 kg-ot. A nehéz dízel motorokra vonatkozó szabványokat eredetileg 1992-ben vezették be, amelyet számos módosítás követett. Több, mint egy évtized elteltével, 2005-ben, ezeket a szabványokat új alapokra helyezték, és ugyanekkor megjelentek a dízel részecskeszűrők, ami nagy előrelépést jelentett a kibocsájtott szilárd részecskék csökkentésében. Az Euro VI kibocsátási normákat 2009-ben vezették be, amelyet több olyan változtatás követett, amelyek meghatározták a berendezések, gépelemek műszaki részleteit is. Az új kibocsátási határértékek 2014-től léptek hatályba, ami számos új vizsgálati követelményt is szükségessé tett, beleértve a cikluson kívüli és a használat közbeni megfelelőségi vizsgálatokat. A használat közbeni teszteket városi, országúti és autópálya üzemmódok, előre meghatározott keveréke során kell elvégezni. Ezen kibocsátási normák megfelelő szakaszait Euro VI-A-tól Euro VI-E-ig nevezték el, amelyek az Euro VI-A-tól kezdődően, az Euro VI-D szabványig, nem tartalmazzák a hidegindítással járó károsanyag kibocsátást. Az Euro VI-E normától kezdődően viszont a használat közbeni teszt már magában foglalja majd a hidegindítást és az ebben a periódusban kibocsájtott szilárd részecskék mennyiségét is.

Természetesen az európai szabványok által előírt károsanyag kibocsátási normák határértékeit a kontinens legnagyobb motor gyártóinak is szem előtt kell tartaniuk, hiszen az új járműveiket mindig az aktuális, legújabb előírásokra kell tervezni. A legnagyobb gyártók saját szabványaik megalkotásával próbálják felvenni a versenyt a folyamatosan változó nemzetközi emissziós sztenderdekkel, miközben maximális védelmet biztosítanak gépjárműveik motorjai számára. Az egyes gyártók különböző módon érik el, hogy motorjaik megfeleljenek napjaink legszigorúbb környezetvédelmi előírásainak.

A MAN egy nem konvencionális viszkozitású terméket ír elő ebben a versenyben, ugyanis a MAN M 3977-es szabvány által meghatározott, SAE 5W-20 viszkozitás szint jelenleg még szokatlan a nehéz haszongépjárművek kategóriájában. A kivételes folyási tulajdonságoknak köszönhetően, a szabványnak megfelelő kenőanyagok a magas fokú motorvédelem mellett, rendkívüli üzemanyag-megtakarítást is biztosítanak felhasználóik számára. Kivételesen alacsony viszkozitásuk miatt azonban ezek a termékek régebbi, vagy más előírással rendelkező motorokban nem alkalmazhatók.
A Volvo és a Renault közös fejlesztésében, a Volvo VDS-5, illetve a Renault RLD-5 elfogadásokkal szuperhosszú olajcsere periódust, alacsony üzemanyag fogyasztást és kivételes motorvédelmet biztosítanak a legkorszerűbb, nagy terhelésnek kitett haszongépjárműveik számára. Mindemellett, az API FA-4 előírásaival igyekeznek csökkenteni a kibocsátott üvegház hatású gázok (pl.: CO2) mennyiségét. A környezetvédelmi előírásnak való megfelelés ezeknél a szabványoknál is a régebbi motorokkal való kompatibilitás elvesztésével jár együtt.
A Mercedes egy könnyűfutású, nagy üzemanyag-megtakarítási potenciállal rendelkező, SAE 5W-30 viszkozitás szintű motorolajban találta meg a megoldást, amelyet kifejezetten a legújabb, OM 470 FE1 és az OM 471 FE motorokhoz fejlesztették ki. Az MB 228.61 szabvány az előírt alacsony viszkozitás ellenére magas szintű védelmet biztosít a motor számára. A szabvány ebben az esetben sem kompatibilis a korábbi verziókkal, így ezek az olajok sem tölthetők régebbi, vagy más előírással rendelkező motorokba.
A Scania a részecskeszűrők élettartamának megduplázását és az olajcsere intervallumok kiterjesztését teszi lehetővé a legújabb, Scania LDF-4 szabványának bevezetésével. Ezen szabványnak megfelelő termékek gyakorlatilag minden Scania járműben használhatók, kivéve a V8-as motorokat, amelyekhez még a korábbi elfogadások érvényesek (Scania LDF-3 és SCANIA LA).
 

Természetesen, a Mobil haszongépjármű kenőanyagai sem maradhattak ki a fejlesztésekből, így már Mobil termékek között is válogathatunk, ha a fentiekben bemutatott, Euro VI-D környezetvédelmi előírásoknak megfelelő, korszerű motorolajokat keresünk. A nagy európai gépgyártók által támasztott követelményeknek megfelelő termékek az alábbi termékpalettából könnyedén kiválaszthatók.

 

Természetesen, a Mobil haszongépjármű kenőanyagai sem maradhattak ki a fejlesztésekből, így már Mobil termékek között is válogathatunk, ha a fentiekben bemutatott, Euro VI-D környezetvédelmi előírásoknak megfelelő, korszerű motorolajokat keresünk. A nagy európai gépgyártók által támasztott követelményeknek megfelelő termékek az alábbi termékpalettából könnyedén kiválaszthatók.

  • MOBIL Delvac 1 LE 5W-30
  • MOBIL Delvac XHP Ultra LE MN9 5W-20
  • MOBIL Delvac XHP Ultra LE SCA 5W-30
  • MOBIL Delvac XHP ESP FE 5W-30

Az Mobil Delvac motorolajok vonatkozó teljesítményszintjeit az alábbi táblázat tartalmazza:

Motorolajok           

MERCEDES-BENZ

     MAN           

   VOLVO   

   RENAULT  

      SCANIA

MOBIL Delvac 1 LE 5W-30 LDF-4
MOBIL Delvac XHP Ultra MN9 5W-20 M 3977
MOBIL Delvac XHP Ultra SCA 5W-30 LDF-4
MOBIL Delvac XHP ESP FE 5W-30 MB 228.61 VDS-5 RLD-5

 

Iratkozz fel hírlevelünkre!


Kövess minket közösségi oldalainkon!

Go to Top