fbpx

A legújabb ACEA szabványok

2021-09-07T16:20:23+02:002021. szeptember 7.|Címkék: |

0

Az ACEA (Association des Constructeurs Européens d’Automobiles), mint a CCMC (Comité des Constructeurs du Marché Commun) utódszervezete, első előírásait 1996-ban alkotta meg, amelyek a motor kenőanyagainak minőségét definiálták az európai követelményeknek megfelelően. Azóta azonban nagyon sok változás történt a személygépjárművek és a haszongépjárművek motorolajainak történetében, a motorelem gyártási és megmunkálási technológiák folyamatos fejlődésének, a környezetvédelmi hatásoknak, az emissziót csökkentő rendszerek védelmének és az egyre szigorodó károsanyag kibocsátási előírásoknak köszönhetően. Ezzel párhuzamosan az ACEA számos motorolaj teljesítmény követelményt vezetett be, amely kategóriákat az alábbi táblázat tartalmazza:

Személy- gépjármű A/B Motorolajok minősítési osztálya benzin- és dízelmotorokhoz
C Sorozat korszerű részecskeszűrővel felszerelt gépjárművekhez
Haszon- gépjármű E Sorozat nehéz dízelmotorokhoz
F Legújabb sorozat nehéz dízelmotorokhoz

Válasszuk tehát szét a személygépjármű és a haszongépjármű motorolajok szabványaiban történt változásokat.

A személygépjármű motorgyártók folyamatos fejlesztésre kényszerítik a kenőanyag gyártókat és ezzel egyidőben a szabványokat is rendszeresen frissíteni és aktualizálni kell. Az ACEA által bevezetett szabványok jelölései nem változnak, de a hozzá köthető kenőanyagok teljesítmény szintjei és tulajdonságai lényegesen változhatnak. Ezért nem mindegy, hogy egy kenőanyagon feltüntetett motorolaj szabvány melyik évben kiadott előírásokat teljesíti. Az ACEA kenőanyag szabványokat 2016-ban frissítették utoljára, így a 2021-ben frissített kiadás nagy változást fog jelenteni, a minősítésekben és a teszt követelményekben egyaránt.

Az új teljesítményszintek bevezetése várhatóan megoldja az LSPI (Low Speed Pre-Ignition), a kis fordulatszámon bekövetkező korai gyújtás problematikáját, ezzel párhuzamosan bevezetik a lánckopás és a turbófeltöltőben történő lerakódás elleni előírásokat is. Ezek az új követelmények várhatóan két új, könnyűdízel motorolaj kategória bevezetését eredményezik, az ACEA C6 és az ACEA A7/B7 előírásokat, ahogyan a fenti diagram is jól mutatja. Jelenleg ezek az elnevezések még nincsenek elfogadva.

Az ACEA C6 ugyanúgy, mint a ACEA C5, egy csökkentett hamutartalmú motorolaj kategória, viszont jelentős újítás lesz az ACEA C5-höz képest a három új üzemi teszt bevonása: LSPI, lánckopás és a turbófeltöltőben történő lerakódás elleni védelem.

Az ACEA A7/B7 az ACEA A5/B5 teljesítményszintek frissítése lesz, ugyanazokkal az tesztelési követelményekkel, amit az ACEA C6-nál is említettünk. Az ACEA A5/B5 szabvány ezzel egyidejűleg visszavonásra kerül. Az A5/ B5-höz képest az A7/B7 motorolajok az alacsony fordulatszámon bekövetkező korai előgyújtás elleni védelmet és extra kopásvédelmet nyújtanak a turbófeltöltésű dízelmotorok számára, valamint védelmet biztosítanak a lerakódások ellen is.

A kifutó szabványok közé tartozik az ACEA A3/B3 és a C1 minősítés, de az A3/B4, A5/B5, valamint a C2, C3, C4 és C5 minősítések továbbra is érvényben maradnak.

Az ACEA A3/B3 megszűnésének az oka, hogy ezen minősítési szintű motorolajokat régebbi járműveknél használták, ami helyettesíthető az A3/B4 motorolajokkal. Az ACEA C1 megszűnése pedig annak köszönhető, hogy évek óta egyetlen gyártó sem ír elő az új autóihoz ilyen minősítésű motorolajat.

A haszongépjármű minősítések területén is számos változás várható, mivel az elmúlt 5 évben ezeket a motorolaj előírásokat nem módosították. Itt meg kell említeni a nehéz dízelmotorok európai kibocsátási normáit, amit az Euro szabványok határoznak meg, Euro I – VI-ig, továbbá ide tartozik a nemsokára bevezetésre kerülő Euro VII szabvány is. Természetesen az európai szabványok által előírt károsanyag kibocsátási normák határértékeit a kontinens legnagyobb motorgyártóinak is szem előtt kell tartaniuk, hiszen az új járművek motorjait mindig az aktuálisan legfrissebb előírásokra kell tervezni. Ennek hatására elérkezett a változás ideje a haszongépjárművekben használt motorolaj minősítéseknél is.

Haszongépjárművek esetén az E4 és az E7 minősítési követelmények nem változnak, így ezek a szabványok a felülvizsgálatot követően is fennmaradnak.  Ez nem mondható el az E6 és E9 szabványokról: az E6 minősítést felváltja majd az E8, az E9 minősítést pedig az E11 szabvány. Ezek a minősítések egymásra épülnek. Az E6 és E9 előírásokkal szemben az E8 és E11 előírások nagymértékű védelmet nyújtanak az oxidáció ellen, fenntartja a viszkozitás szintet, továbbá fokozott védelmet biztosít a legújabb generációs motorok számára. A folyamatos környezetvédelmi szigorítások miatt került bevezetésre az ACEA E sorozat mellett az F-fel jelölt minősítési osztály (ACEA F8 és F11). A fenti ábrán jól látható, hogy míg az E osztály magas HTHS viszkozitású (HTHS: 3,5 mPas) motorolajokat tartalmaz, addig az F osztály olajai kifejezetten könnyűfutású, alacsonyabb HTHS viszkozitású (HTHS: 2.9–3.2 mPas) kenőanyagok, amelyek ezáltal fokozott üzemanyag-takarékosság biztosítására is képesek.

Várhatóan az elkövetkező hónapokban a legújabb ACEA E kategóriák kiadásra kerülnek és valószínűleg az ACEA F kategóriákat is bevezetik, viszont ezeknek a pontos időpontjait még nem határozták meg.


Az ACEA motorolaj előírásai lehetővé teszik mind az autósok, mind pedig a szakemberek számára is a kenőanyagok piacán történő eligazodást, így akár több tízezer ajánlat közül is kiválaszthatók a felhasználásnak teljesen megfelelő kenőanyagok.

Forrás:Infineum Insight

Iratkozz fel hírlevelünkre!


Kövess minket közösségi oldalainkon!

Go to Top