fbpx
Főoldal - Kenőanyag - A  Mobil motorolajok várható fejlesztési irányzatai

A  Mobil motorolajok várható fejlesztési irányzatai

2021-07-09T13:47:37+02:002021. július 9.|Címkék: , |

0

A múltban használt univerzális motorolajok ideje lejárt, mivel egyre inkább előtérbe kerülnek az alacsonyabb viszkozitás-osztályú, vékonyabb, könnyűfutású motorolajok. Ez köszönhető a folyamatosan előtérbe helyezett károsanyagkibocsátás csökkentésének és a kipufogógáz utókezelő rendszerek védelmének. Továbbá a fejlődő technológiának köszönhetően a modern belsőégésű motorok kidolgozása pontosabb, precízebb illeszkedésűek lettek. Ennek következtében a motorolajokkal szemben is szigorúbb és új követelmények érvényesek, melyekre kiváló megoldást nyújtanak az alacsonyabb viszkozitás osztályú, alacsonyabb hamutartalmú, nagyobb teljesítmény-leadást és alacsonyabb üzemanyag-felhasználást eredményező vékonyabb motorolajok bevezetésére.

Természetesen az európai szabványok által előírt károsanyag kibocsájtási normák határértékeit a kontinens legnagyobb motor gyártóinak is szem előtt kell tartaniuk, hiszen az új járműveiket mindig az aktuális, legújabb előírásokra kell tervezni.

Kenőanyag terén a fejlesztési irányokat az európai ACEA motorolaj minősítések üzemanyag-takarékossá­got javító és a kipufogógáz utókezelő rendszerek fokozott védelmét célzó, 2020-as változásai is jól tükrözik. Az új generációs kenőanyagok megalkotá­sához vékonyabb, akár extra vékony olajokra (0W-12, 0W-8 stb., Mobil Super 3000 0W-16 is egy ilyen termék), és teljesen új adaléktechnológiákra van szükség. Az ACEA új tesztkövetel­ményei már előkészítik a gépjárművek károsanyag kibocsájtását szabályozó, Euro 7 szabvány bevezetését, amely a motor és a jármű felépítésében is to­vábbi módosításokat tesz szükségessé, valamint a kenőanyagokkal szemben is szigorúbb követelményeket támaszt. Napjainkban azonban még az Euro 6d kibocsátási szabvány előírásai a mérvadóak, amik a Mobil motorolaj portfolióján szinte minden gépjárműhöz megtalálható.

A Mobil legfrissebb termékei közt megtalálható a már korábban tárgyalt ACEA által bevezetett C5 szabványnak megfelelő termékei. Az ACEA C5 szabvány, ami egy csökkentett hamutartalmú (Middle SAPS), leginkább SAE 0W-20 viszkozitás-osztályú kenőanyagok ír elő.

Itt érdemes megjegyezni, hogy nagyon fontos az olaj helyes megválasztásánál a motorolaj-viszkozitási fokozat mellett az előzőleg említett ACEA szabvány (C1-C5) és az autógyártó által előírt specifikus szabvány betartása.

Így a MOBIL termék portfolióján megtalálhatók általánosan felhasználható termékek, amik univerzálisan felhasználhatók mivel akár több gyártó által előírt szabványnak is megfelelnek. Ezek a következő táblázatban felelhetők:

A táblázatban megtalálhatók a MOBIL 1 flagship és a prémium kategóriás MOBIL SUPER 3000 termékek is egyaránt.

Ezentúl még megtalálható a portfólión további gyártó specifikus motorolajok, amik specifikusan az ACEA szabvány mellett az autógyártó által előírt egy-egy szabványnak felelnek meg. Amik a következők:

Mobil 1 motorolajok:                                                                                Mobil Super 3000 motorolajok:

A MOBIL motorolajok tehát minden EUR 6 motorokkal szerelt járműtípusba hatékonyan alkalmazhatók, valamint kitűnő megoldást biztosítanak a hétköznapi használatban lévő legkorszerűbb, részecskeszűrővel szerelt vagy anélküli gépjárművek motorjaiban történő felhasználásra, lehetővé téve a kenőanyagok számának, a szerviz készletének csökkentését is.

 

A fent említett MOBIL motorolajok elérhetőek az Inter Cars kirendeltségeiben!

Iratkozz fel hírlevelünkre!


Kövess minket közösségi oldalainkon!

Go to Top