fbpx

Hogyan válasszunk motorkerékpár-olajat?

2020-06-03T13:11:38+02:002020. június 4.|Címkék: |

0

A motorkerékpár-olajokkal kapcsolatban a szenvedélyes motorosok között kétféle hozzáállás tapasztalható: vannak, akik úgy vélik, hogy a motorkerékpár-olajok mind egyformák, és a nagyteljesítményű olajok használatának nincs valódi előnye. Továbbá vannak olyanok, akik szerint egyértelmű különbség van a termékek között, ezért hajlandók megfizetni az árkülönbséget, hogy a motorjukhoz a legjobb olajat használják. A lentiekben megpróbáljuk felsorolni a szükséges műszaki információkat, hogy tájékozottan válaszd ki a motorod számára megfelelő kenőanyagot.

Mit tartalmaz egy kenőanyag?

A motorkerékpároknak szánt kenőanyagoknak két fő alkotóelemük van: alapolaj vagy bázis olaj (az összetevők 70-95%- a) és az adalékanyag-csomag (az összetétel 5-30% -a). A minőségétől függően az alapolaj három féle lehet: ásványi, félszintetikus, és teljesen szintetikus. Az olajfinomításból nyert ásványi olajok alacsony gyártási költségekkel járnak, de a motorkerékpárok esetében teljesítményük is mérsékelt. Másrészt a szintetikus olajok optimális teljesítményszintet biztosítanak, de jóval magasabb gyártási költségek mellett. A jelenleg rendelkezésünkre álló leghatékonyabb szintetikus olaj az észter, amely az Ester Core elnevezésű Motul technológia alapja. Az észterek nagyon sokféle alapolajat képviselnek, és laboratóriumokban állítják elő az alkohol és a zsírsavak közti reakció eredményeként. Az összes többi létező alapolajjal összehasonlítva, az észterek előnyei egyértelműek:

  • Ellenáll az oxidációnak és a magas hőmérsékleten kivételes teljesítményt nyújt
  • 0% nyírási veszteség (a jelen modern motorkerékpárokban az integrált sebességváltó működéséből adódó jelenség) az észtermolekulák poláris felépítése miatt
  • Alacsony súrlódási ellenállás, amely maximalizálja a motor teljesítményét
  • Alacsony illékonyság magas hőmérsékleten, ami nagyon alacsony olajfogyasztást eredményez

A Motul jelenleg több mint 5000 különféle észtert használ, a 300-, 7100- és 5100-as motorolajokat a négyütemű motorkerékpárokhoz, valamint a 800, 710 és 510-ös termékcsaládot a kétütemű motorokhoz. Az 5100 és 510-es termékcsalád nagyteljesítményű észter alapú olajokból készül, amit Technosynthese® technológiával állítanak elő, amely kiváló félszintetikus olajat eredményez, és amely 70% – ban szintetikus olajat tartalmaz.

Hogyan válasszunk kenőanyagot a motorkerékpárunk számára?

A motorkerékpár-kenőanyagok kiválasztásának ismerete érdekében meg kell ismernie annak szerepét a motorban. Az alapfunkción, a kenésen kívül, amelynek célja a mozgásban lévő alkatrészek közötti súrlódás és kopás csökkentése, a kenőanyagnak több más funkciót is el kell látnia. Ezért az alapolajok mellett a Motul olajok széleskörű adalékanyag-csomagot is tartalmaznak.

Az olajnak tisztító- és diszperziós tulajdonságai vannak, ami azt jelenti, hogy képes megtisztítani a hengerek felületi lerakódásait, majd addig lebegésben tartja őket, amíg az olajszűrő össze nem gyűjti. Egyébként ezek lerakódhatnának az olajteknő aljára, ahonnan visszakerülhetnének a motor belsejébe. Ezenkívül az olajnak savsemlegesítő tulajdonságai is vannak. Kémiai reakciók révén az olaj semlegesíti az égésből származó savakat, megakadályozva ezzel a motor alkatrészeinek károsodását. Például az égés következtében a benzinben lévő kénmolekulák reakcióba lépnek a levegő és a vízmolekulákkal, ami kénsavat eredményez. Ha bizonyos olajvegyületek (például kalcium, magnézium) nem semlegesítik ezeket, megtámadják a motor belső alkatrészeit, majd végül tönkre is teszik. A hűtés az olaj másik nagyon fontos tulajdonsága, különösen a levegővel vagy olajjal hűtött motorok esetén, vagy ezen kettő kombinálásával ellátott hűtési rendszer esetében. Az ilyen típusú hűtésnél nagyon fontos, hogy az alkalmazott olaj különleges hőátadási tulajdonságokkal rendelkezzen, különben a túlmelegedés a motor károsodásához vezethet. Hűtőfolyadékkal hűtött motorok esetén a motor belsejébe forró területek vannak, amelyekhez a hűtőutak nem férnek hozzá, például a dugattyúk szintjén.  Mivel a dugattyúk egyre vékonyabbakká válnak a súlyuk csökkentése érdekében, és a kompresszióviszony is növekszik, a nagyobb teljesítményszint elérése érdekében, az alacsony hőmérséklet fenntartása a dugattyú szintjén rendkívül fontos dolog a motor élettartama szempontjából. A sebességváltó alkatrészeit legtöbbször ugyanazzal a motorolajjal kenjük és hűtjük. Ezért az ilyen motor- és sebességváltó-alkatrészek nagyon magas hőmérsékleteknek tehetik ki az olajat, emiatt a motorkerékpár-olajok esetében a hőstabilitás nagyon fontos. A sebességváltó kenése egy másik tényező, amely megkülönbözteti a nagy teljesítményű motorkerékpár-olajokat a piacon lévő más típusú kenőanyagoktól. Annak érdekében, hogy megvédje a motorolajat a sebességváltó működéséből származó nyírási jelenség ellen, az olaj rendkívül nagy teljesítményű kopásgátló és nyomástűrő adalékanyagokkal van ellátva, amelyek biztosítják az olaj stabilitását még nagyon mostoha körülmények között is. A súrlódásmódosító egy másik típusú kémiai összetevő, amely megtalálható a modern motorolajokban. Ezek lehetővé teszik a súrlódás csökkentését, és további üzemanyag-takarékosságot eredményeznek személygépkocsi motorok esetében. Azonban a motorkerékpár-kenőanyagok esetén ezek használata a nedves tengelykapcsoló-rendszerek hibás működéséhez és végül a bizonytalan sebességváltáshoz vezethetnek. Ezért a motorkerékpároknak szánt kenőanyagok nem tartalmaznak ilyen összetevőket.

Összefoglalva: nagyon sok olyan kenőanyag tulajdonság van, amelyet a motorkerékpár-olajnak teljesítenie kell, és ezt csak széles körű adalékanyag-csomag használatával lehet elérni. Azonban a nagyon sok adalékanyag maga után vonja a késztermék pontos fejlesztésének szükségességét, mivel ezeknek az adalékanyagok egyes jótékony tulajdonságainak együttesen is működniük kell, viszont egymást nem szabad semlegesíteniük. Ezek a szempontok képezik a Motul motorkerékpár-olajok termékcsaládjának és a Motul kenőanyagok kifejlesztésénél alkalmazott kizárólagos receptúra alapját immár több mint 165 éve.

Mi az API?

American Petroleum Institute – Amerikai Kőolaj Intézet (vagy API) 1919-ben alakult kereskedelmi és ipari társaságként. Manapság az API jelentős hatást gyakorol a fogyasztói piacra azáltal, hogy kidolgozza és engedélyezi a motorolaj-ipari szabványokat. A legtöbb olajcsomagoláson található egy kis, kerek címke: “API”, olyan betűk kíséretében, mint SG, SH stb.  Ezek a betűk mindegyike egy nagyon összetett előírások és tesztek sorozatát képviseli, amelyeket teljesíteni kell ahhoz, hogy az olaj API-tanúsítványt kapjon. A második betű, az S betű utáni, betűrendben felel meg a szabvány bevezetésének dátumának. Az API SL termék ezért újabb, mint az API SG.

Mi a JASO?

Japanese Automotive Standards Organization – Japán autóipari szabványügyi szervezet

Ahhoz, hogy egy négyütemű motor-kenőanyag megfeleljen a JASO MA2 szabványnak, ennek meg kell felelnie a rendkívül szigorú kenési követelményeknek, és kompatibilisnek kell lennie a nedves tengelykapcsolóval (csúszásgátló és súrlódási tesztek).

A Motulról

Az 1853-ban alapított Motul a világ legrégebbi és egyúttal leginnovatívabb kenőanyag-márkája, amely a legújabb technológiák alkalmazásával mindig olyan termékeket kínált, amelyek megfelelnek mind az ügyfelek igényeinek, mind a műszaki szabványoknak. Így 1953-ban bevezette az első többfokozatú kenőanyagot a piacon, 1966-ban az első félszintetikus kenőanyagot a Century 2100-et, és 1971-ben az első 100% -ban szintetikus kenőanyagot Century 300V néven. A Motul vezette be a motorkerékpár-kenőanyagok piacra a 300V Factory Line, 7100, 5100 és 3000 termékcsaládokat, amelyek a jelenlegi piacon létező viszkozitásoknak és alkalmazásoknak legnagyobb részét lefedik. Ezért azt mondjuk, hogy a Motul a kétkerekű járművekhez készült olajok szakértője.

A Motul motorkerékpár termékcsalád minden típusú motorkerékpárnak szánt kenőanyagokat tartalmaz, függetlenül a motor felépítésétől és típusától, a régebbi technológiájú motorokra szánt ásványi olajoktól kezdve a nagy teljesítményű, modern motorkerékpárokhoz tervezett, 100% -ban szintetikus nagyteljesítményű olajokig, szélsőséges körülmények között, vagy akár versenyen való használathoz kifejlesztve.

Motul 300V Factory Line – nagy teljesítményű – 100 %-ban szintetikus olaj, legújabb, észtereken alapuló technológia, verseny-motorkerékpárokhoz

MOTUL 7100 4T – nagy teljesítményű – 100 %-ban szintetikus olaj, legújabb, észtereken alapuló technológia, modern, nagy teljesítményű motorkerékpároknak

MOTUL 5100 4T TECHNOSYNTHESE® – Technosynthese®, észter alapú olaj, modern motorkerékpárokhoz és mindennapi használatra kifejlesztve.

MOTUL 3000 4T – Ásványi olaj régebbi típusú motorkerékpárokhoz vagy amerikai gyártmányú motorokhoz.

Iratkozz fel hírlevelünkre!


Kövess minket közösségi oldalainkon!

Go to Top