fbpx

Kubica és főszponzora is az Alfa Romeo F1-es csapatához igazolt

2020-04-20T13:54:44+02:002020. április 28.|Címkék: , , , , |

0

Bebizonyosodtak az előző év végén napvilágot látott pletykák, Robert Kubica a Racing Point és a Haas helyett az Alfa Romeo fejlesztőpilótájaként folytatja az F1-es pályafutását és főszponzorát is vitte magával.

Alfa Romeo Racing Orlen néven folytatja a versenyzést a Forma-1-ben az olasz autógyártó nevét viselő Sauber Motorsport, miután együttműködésre léptek a lengyel olajtársasággal, ami Robert Kubica pályafutását egyengeti. A korábbi F1-es futamgyőztes tavaly a Williams színeiben versenyzett, de elhagyta a csapatot és a svájci központú csapat fejlesztőpilótája lett.

Az értesülést először a Racefans szellőztette meg, de január 1-jén az RMF24 nevű lengyel portál is tényként közölte, majd a csapat is megerősítette. Kubica szerződtetése kapóra jön Hinwilben, miután tavaly vásároltak ipari szimulátort, ehhez pedig egy rutinos fejlesztőpilóta is dukál, szponzori szempontból pedig azért kedvező az időzítés, mert lejárt a csapat reklámszerződése a Shell-lel.

Kubica az Alfa Romeo Racing Orlen fejlesztőpilótája lesz – Kattintásra a pályafutásáról láthat galériát
FORRÁS: NURPHOTO/FOTO OLIMPIK/NURPHOTO/FOTO OLIMPIK

„Nagy örömmel kezdem ezt az új fejezetet a pályafutásomban azzal, hogy csatlakozok az Alfa Romeo Racing Orlenhez

– nyilatkozta Kubica. – E csapat különleges helyet foglal el a szívemben és örömmel látom, hogy vannak még ismerős arcok Hinwilben. Az időszak és a körülmények persze másak, dde meggyőződésem, hogy ismét elszántak és sikerre éhesek leszünk.”

Kubica és az Orlen kapcsolata tavaly megromlott a Williamsszel, de az olajtársaság mindenképpen szeretett volna az F1-ben maradni és a pilóta sem tett le arról, hogy esetleg újra versenyezhet a világbajnokság mezőnyében, bár erre inkább a DTM-ben van esélye, ahol korábbi munkaadójánál, a BMW-nél tesztelt. Ez egyfajta visszatérés lenne a gyökereihez, hiszen

a BMW alkalmazta először a Forma-1-ben, amikor a bajor autógyártó volt a hinwili istálló tulajdonosa, így Kubica lényegében visszatér korábbi győzelme helyszínére.  

Az együttműködés azonban Kubica mellett a jövőről is szól: az Orlen és a Sauber Motorsport közös gokartos akadémiát indít azzal a céllal, hogy kineveljék a következő lengyel tehetséget, valamint a felek arra is számítanak, hogy az olajtársaság márkaneve még ismertebbé válik a versenyképesebb istálló révén.

Az Orlen logói megjelennek majd az Alfa Romeón is, kérdés, hogy Kubica kap-e tesztlehetőséget
FORRÁS: JERRY ANDRE / LAT IMAGES/PIRELLI

A fejlemény újabb siker Frédéric Vasseur csapatfőnök számára, aki 2017 júliusában lett a romokban lévő Sauber csapatfőnöke, rögtön felmondta a Hondával bimbózó együttműködést és megtartotta a Ferrari-motorokat, ezzel megteremtette a lehetőséget, hogy az olasz autógyár akkori elnöke, Sergio Marchionne főszponzorrá tegye az Alfa Romeót.

Noha felbukkantak pletykák az Alfa Romeo esetleges év végi kiszállásáról, Vasseur szerint az együttműködés hosszútávú, 

és az Orlen megnyerése újabb lépés a svájci istálló F1-es szereplésének megszilárdítása érdekében. A szerződés időtartamát nem közölték, de Vasseur azt mondta, „sok sikeres évre” számítanak. A csapat az idén továbbra is Kimi Räikkönennel és Antonio Giovinazzival lép majd pályára, de a szerződésük – a mezőny nagy többségéhez hasonlóan – az év végén lejár.

Az Orlen olajvállalat elnöke, Daniel Obajtek és Kubica
FORRÁS: NURPHOTO/FOTO OLIMPIK/NURPHOTO/FOTO OLIMPIK

„Ez az izgalmas új együttműködés a PKN Orlennel mindkét fél részéről szándéknyilatkozat és bizonyíték, hogy élmezőnybeli küzdelemre vágyunk a Forma-1-ben – nyilatkozta Vasseur. – Örömmel üdvözöljük Robertet újra itthon, alig várjuk, hogy megkezdjük vele a közös munkát. Őt nem kell bemutatni, generációja egyik legzseniálisabb tagja, aki valóban bizonyította az igazi emberi elszántságot azáltal, hogy visszatért a versenyzésbe a ralibalesete után. A visszajelzései felbecsülhetetlen értékűek lesznek, miközben újra az élmezőny felé vesszük az irányt.”

 

Forrás: gphirek.hu

Iratkozz fel hírlevelünkre!


Kövess minket közösségi oldalainkon!

Go to Top