fbpx

A Castrol csatlakozik a Jaguar-hoz a Formula E versenysorozatban!

2020-01-24T09:17:41+01:002020. január 17.|Címkék: , , |

0

A Castrol bejelentette, hogy az ABB FIA Formula E bajnokságban versenyző Panasonic Jaguar Racing Team támogatói közé lépett.

A 2019/20-as Formula E szezonban a Castrol kenőanyagokkal (e-folyadékokkal) fogja ellátni a csapat együléses versenyautóit, illetve a tervek között szerepel az is, hogy az együttműködés során a partnerek közösen fejlesztenek és tesztelnek új technológiás eljárásokat elektromos meghajtású közúti járművek számára.

A Castrol márka alapítása óta tevékeny részese a motorsportoknak. Jelenléte akár a Forma 1-ben, akár a WRC-ben (Rali-világbajnokság) mindig is többről szólt, mint pusztán a márkaépítés eszközéről – ennél sokkal fontosabb, hogy a részvétel lehetőséget ad a termékek folyamatos fejlesztésére és tesztelésére a legszigorúbb körülmények között, a sportversenyek által támasztott kemény feltételek mellett.

Manapság az autóipar ismét új kihívásokkal szembesül. Az egyik legfontosabb trend az új, alternatív és fenntartható energiaforrások keresése, illetve azok alkalmazása az elektromos meghajtású járművekben. Ez a folyamat a motorsportban is tükröződik már, hiszen több éve tart a Formula E, az elektromos meghajtású autók világbajnoki versenysorozata. A Formula E-ben induló együléses versenyautók kizárólag elektromos meghajtással rendelkeznek és a versenyeket a világ különböző pontjain, hatalmas világvárosok központjában levő utcai pályákon rendezik meg.  A nagyon szoros verseny és a könnyen megközelíthető városi pályák révén a Formula E futamok nagyon látványosak és hatalmas a népszerűségük.

Az ABB FIA Formula E világbajnokság hatodik versenyszezonja november 22-én indul, az első futam az Ad Diriyah ePrix lesz Szaud-Arábiában.  A Panasonic Jaguar Racing Team számára a most induló sorozat lesz a negyedik, az új szezonra a csapat együléses versenygépe  –  a Jaguar I-TYPE 4 – teljesen új elektromos motort és váltót kapott, a felfüggesztés szintén átalakításra került az előző modellhez képest és a kocsi tömegét is sikerült jelentősen csökkenteni.  A bajnoki címért a Jaguar színeiben két pilóta indul harcba, Mitch Evans Új-Zélandról és James Calado Angliából.

A Castrol márka számára viszont ez lesz az első idény a Formula E sorozatban. Ez persze egyáltalán nem jelenti azt, hogy a cég számára az elektro-mobilitás ismeretlen terep lenne, hiszen a márka már számos e-folyadékot (az elektromos meghajtású autók folyadékai) fejlesztett az elmúlt időszakban. Ezek közé tartoznak az elektromos hajtáslánc különféle váltómű-olajai, kenőzsírok és hűtőfolyadékok, a Jaguárral létrejött együttműködés pedig kiváló terepet ad arra, hogy ezek a termékek a legmagasabb szintű versenykörülmények között is tesztelésre kerülhessenek.

A közös munka lehetővé teszi a Castrol számára, hogy megerősítse együttműködését a Jaguar Land Rover csoporttal a közúti járművek, azon belül is különösképpen az elektromos autók területén. Ez mindenekelőtt az első teljesen elektromos Jaguar modellre, a több díjat is elnyert I-PACE egyterűre vonatkozik, illetve a későbbiekben a márkánál majd megjelenő további modellekre is.

A Castrol és a Jaguar márkák együttműködésére már számos példa volt a múltban. 2002 és 2005 között a Castrol logója díszítette a Jaguar Racing zöld színű Forma-1 autóit, illetve kb. egy évtizeddel korábban a Jaguar XJR szerepelt sikeresen a Sports Car Racing Championship prototípus osztályának C csoportjában.  1988-ban a Castrol részvételével és lila-fehér színekben induló Silk Cut Racing Team Jaguar XJR-9-ese nyerte a világbajnoki címet és ünnepelt győzelmeket a legendás Le Mans 24 órás versenyen és a 24 órás Daytona-sorozatban.

Iratkozz fel hírlevelünkre!


Kövess minket közösségi oldalainkon!

Go to Top