Felfedjük az olajminőség titkát!

Hogyan válasszuk ki a megfelelő motorolajat?

Az ár az egyik legfontosabb tényező az emberek számára, amikor motorolajat választanak. Érdemes azonban megfontolni, hogy valóban az ár-e a legfontosabb figyelembe veendő szempont. Ha ugyanis rossz olajat teszünk a motorba, autónk megbízhatatlanná válhat, és akár a legváratlanabb pillanatban is meghibásodhat.

Akkor hogyan is válasszunk minőségi motorolajat, és mire kell figyelni a vásárláskor? Melyek a kenőanyagok laboratóriumi tesztelésének bevett módszerei? Paweł Mastalerek, A&I a Castrol olajgyártójának, a BP EUROPA SE műszaki menedzsere fog válaszolni ezekre a kérdésekre és még sok egyéb hasznos információt is elmond az alábbi interjúban.

Motofaktor: hatalmas a verseny a motorolajok piacán. A már jól ismert és elismert márkákon kívül, amilyen például a Castrol, folyamatosan jelennek meg az újabb és újabb szereplők a piacon. Hogyan lehet megmondani, hogy melyik motorolaj a legjobb eme gazdag kínálatban?

Paweł Mastalerek, A&I a Castrol Polska műszaki menedzsere: manapság nagyon sokféle olaj van a piacon. A felületes szemlélő számára nem mutatkozik különbség: hasonló jellemzéseket találunk az alap viszkozitás paraméterei tekintetében. Az 5W-30 és az 5W-40 azok a legfeltűnőbb paraméterek, melyeket a laikus is azonnal felismer – ám ez csak a kezdet.  A különféle olajok azonban nagyon sok tekintetben különböznek egymástól: a gyártási technológiában, a dúsító adalékanyagok szempontjából, az alapolaj minősége tekintetében, és persze a gyártók által foganatosított szabványok vonatkozásában is. A laboratóriumi teszteredményekhez sem egyformán viszonyulnak a különböző gyártók. Ebből következik, hogy az azonos paraméterekkel rendelkező két motorolaj-típus más és más hatással lehet az ön motorjára, attól függően, hogy azokat egy kevéssé ismert cég gyártotta-e, vagy pedig egy jó nevű, elismert gyártó termékéről van szó.

Mielőtt az olaj a boltok polcaira kerül, át kell esnie a megfelelő teszteken. Hogyan zajlanak ezek a tesztek a Castrol laboratóriumaiban?

A Castrol-nál folyamatosan zajlanak tesztek és tűrés-tesztek, úgy laboratóriumi körülmények között, mint valós útviszonyok mellett. A motorolaj-tesztelés története a múlt századra nyúlik vissza… Vállalatunk alapítója, Charles Wakefield, több mint száz évvel ezelőtt, az ügyfelekkel és az autóipar, valamint a repüléstechnika akkori úttörőivel együttműködve hozta létre igazi áttörést jelentő kenőanyag termékeit. Filozófiánk azóta sem változott. Ma is nagyjából ugyanilyen elvek szerint dolgozunk.

A mai napig folynak olaj-tesztelések, egyebek mellett a Castrol Pangbourne-i Technológiai Központjában. Számos kutatás Castrol partnerek, autógyártók bevonásával történik. Laboratóriumaink egyebek mellett vizsgálják az alapolaj minőségét, a hozzáadott dúsító anyagok mennyiségét, valamint az olajban lévő fémek, például vas, alumínium, réz és molibdén jelenlétéből eredő motorkopás szintjét. A motorteszteket többek között állványon, klímakamrában és a dinamométerrel végzik. A tesztek hosszúság, kilométerszám és terhelés szempontjából különböznek egymástól. Alkatrészeket, motor-egységeket is vizsgálunk, nemcsak teljes motorokat. A speciális gépek több ezer ciklust futtatnak végig ami lehetővé teszi, hogy gyorsan ellenőrizzük a kenőanyag tulajdonságait és hatását a motor különböző részeire.

A tesztelés következő fázisában kerül sor a motorteszt-padokon végzett mérésekre. Annak érdekében, hogy a vizsgálati eredmények megbízhatóak legyenek, a motort először szét kell szerelni, egyes részeit le és meg kell mérni, majd újra össze kell szerelni az egész szerkezetet. Az ilyen motort ezután a motor próbapadra küldik. Egy erre kialakított vizsgálati ágyat használnak, amelyben a motor több órán keresztül, vagy akár száz órán át is üzemel. Ha azonban a motor tesztelése nem elegendő, használhatjuk az alváz-dinamométert. A motorkerékpárokat, autókat vagy teherautókat különböző, néha nagyon szélsőséges körülmények között is lehet tesztelni. Szimulálható az utcán, az autópályán és a versenypályán történő haladás. Néhány vizsgálat olyan sokáig tart, hogy akár 40 000 liter üzemanyagot is igénybe vehet.

Az olajokat számos további módon vizsgálják. Néha még egy mikroszkóp sem elég! A Pangbourne-i Központ egyik legújabb eszköze egy olyan spektrométer, amely lehetővé teszi a különbségek észlelését az elektronok szintjén a kémiai vegyületekben. A készülék vizsgálja a használt olajokat és az új mintákat.

A mi szempontunkból kulcsfontosságú a tesztelés megbízhatósága, ellenőrizhetősége, hossza és összetettsége. Egyetlen vizsgálat nem elegendő, mert mérési hibát tartalmazhat (pl. alváz-dinamométerek esetében, amelyek általában néhány százalékos hibával bírnak a mérések során), így csak a többféle eredmény összegzése teszi lehetővé számunkra az olaj minőségének pontos értékelését.

Lenyűgöző … Pangbourne az egyetlen hely, ahol ilyen teszteket végeznek?

Természetesen nem. A Castrol kutatóközpontjai a világ minden táján jelen vannak, és közülük 13 olyat találunk, ahol tesztek folynak. Érdemes azonban megemlíteni, hogy csak a központokban folytatunk kutatást. A Castrol EDGE olajban használt Fluid TITANIUM technológia legújabb kutatása során speciális, igen egyedi teszteket végeztünk.

Milyen tesztek voltak ezek?

A tesztek során a legismertebb természetes anyagot – a gyémántot használtuk. Az olajat összepréseltük, majd a fénysebességet megközelítő sebességgel mozgó elektronok által kibocsátott röntgensugarakkal bombáztuk. A vizsgálat bebizonyította, hogy a Fluid TITANIUM-ot tartalmazó Castrol EDGE fizikailag megváltoztatja a szerkezetét – az olajfilm terhelés alatt erősebbé válik, hogy távol tartsa egymástól a fémfelületeket és ezzel csökkentse a súrlódást.

Egy másik teszthez, amelyet az Edinburgh-i Egyetemmel együttműködve fejlesztettünk ki, a szinkrotron-t használtuk, amely az első és egyetlen ilyen próbapad az olajiparban. A teszt az időzítő rendszer szimulálására és az ultrahangos hullámok behatolásának elemzésére irányult a vezérműbütyök és a szelepemelő között, ahol az olajfilm is található. A hullámok visszaverődése és abszorpciója (elnyelődése) ezen mechanizmus terhelésváltozásaival együtt egyértelműen igazolja az olajban bekövetkező változásokat. Ez azt jelzi, hogy az olaj folyékonyról szilárd halmazállapotúra változik, így növelve erejét. Ez nyilvánvalóan nem az egyetlen kutatás erről az olajról. Mint látható – ezen a látszólag konzervatív, „technikai” területen is nagyszerű kreativitás nyilvánulhat meg.

És mi a szerepe az autógyártóknak ebben? A velük való együttműködés is befolyásolja az olajok minőségét?

Leginkább a modern motorok változásaiból ered minden fejlesztés. Az autók egyre fejlettebbek, ami a hatékonyabb működéshez és a működési költségek minimalizálásához vezet. A modern motorok megfelelő kenőanyagokat igényelnek, amelyek pontosan teljesítik az előttük álló feladatoknak. A legfontosabb paraméterek az új olaj kifejlesztésekor az energiahatékonyság, a kipufogógáz-utókezelő rendszerekkel való kompatibilitás, a hőterhelés és a tervezett olajcsere-intervallumok. Ezek a paraméterek tükröződnek az általunk kifejlesztett olajban, valamint a motorban felhasznált anyagokban, az egyes komponensek illeszkedésében, a feldolgozás és az összeszerelés minőségében, valamint az üzemeltetés során elvégzett szerviz-tevékenységek leírásában. Ezért döntő fontosságú, hogy az olaj- és autógyártók szorosan együttműködjenek.

Milyen autógyártókkal dolgozik a Castrol?

Miután ismertek vagyunk az innovációról és figyelemre méltó teljesítményünkről, így a Castrol EDGE olaj a világ vezető autógyártói által leggyakrabban választott olaj. Együttműködik velünk többek között az Audi, a Volkswagen, a Škoda, a Seat, a Honda, a Jaguar, a Land Rover, a Volvo és Ford is. Partnereinknek köszönhetően a világon több millió járművezetőnek tudjuk biztosítani a legjobb motorteljesítményt. Sok új autó hagyja el a gyártósort Castrol olajjal feltöltött motorral.

Az olajgyártásban való együttműködés azonban csak az egyik olyan terület része, ahol szoros az együttműködés. 2017 óta a Castrol ismét a Renault Sport F1 csapat hivatalos partnere. A 2018-ban aláírt szerződés szerint a Castrol logó öt évadra látható lesz a Renault autóin. Az együttműködés részeként a vállalat üzemanyagot és kenőanyagot biztosít a Renault Sport F1 csapat számára, és fontos technológiai partnere lesz a csapatnak. Az új szerződés a Renault-Nissan-Mitsubishi csoporttal való együttműködés kezdetét jelenti más területeken is. A cél új technológiák és megoldások kidolgozása a közlekedés területén. Mindenesetre, a Formula 1 csak egyike azon motorsportoknak, amelyekben részt veszünk.

Miért olyan fontos az autógyártókkal való együttműködés?

Az ilyen együttműködés elsősorban a minősítések és jóváhagyások miatt fontos. Miközben a vevő megpróbálja kiválasztani a megfelelő motorolajat az autója számára, különböző típusú minősítéseket és jellemzőket talál a csomagoláson. Ezek közül az első az API és az ACEA. Ezek a szervezetek – különösen az európai ACEA – gyakran frissítik specifikációikat a motorok építésének piaci trendjeivel kapcsolatban. A leggyakrabban használt minősítések második típusa az OEM minősítések – az egyes járműgyártók által előírt olajra vonatkozó minősítések.

Fontos azonban, hogy a tanúsítvány és a követelmények teljesítése két különböző dolog! Az olajok némelyike ilyesféle információt közöl a címkén: az olaj „megfelel a követelményeknek”, más szóval… a gyártó nem rendelkezik jóváhagyással. Az ilyen olajnak a garanciaidő alatt történő használata esetén, a tulajdonos elveszíti a járműre vonatkozó jótállást (ez csak a saját jóváhagyást igénylő járműgyártókra és az OEM minősítésekre, azaz VW, Audi, Skoda, Seat, BMW, Mini, MB, Porsche, Opel vagy Chevrolet autókra vonatkozik). Emellett a nem jóváhagyott olaj használata a jótállási időszak után nem garantálja, hogy a motor megfelelően védett lesz!

Ezért ismét hangsúlyozni szeretném, hogy a motor biztonsága érdekében a kenőanyag használata előtt érdemes ellenőrizni, hogy az adott olajmárka valóban rendelkezik-e a gyártótól származó szükséges jóváhagyással.

Hogyan kell tehát jó minőségű olajat választani?

Az autónknak megfelelő olaj kiválasztásakor nem szabad megfeledkeznünk arról, hogy kifejezetten az adott motor felépítésének megfelelő olajat kell kiválasztanunk. Az autógyártók maguk sietnek a segítségünkre. Olyan viszkozitású olajat kell választanunk, amely a leírásban elő van írva, és megfelel az ugyancsak a leírásban ismertetett minőségi jóváhagyásoknak. A motorolaj újra-, vagy utántöltésekor még könnyebb kiválasztani a megfelelő olajtípust, ha az autógyártó nem határozza meg saját előírásait, hanem az API vagy ACEA specifikációira támaszkodik – amely szerint szinte minden olajat besoroltak. Mi van, ha nincs ilyen információnk? A vezető kenőanyag-gyártók általában segítséget nyújtanak a „motorolajok” alkalmazásainak a webhelyén történő megadásával, így eldönthetjük, hogy a piacon rendelkezésre álló olajok közül melyik lesz a legmegfelelőbb az autónkba.

Tehát végezetül – mire kell figyelnünk, amikor olajat vásárolunk az autónkba?

A modern motorok jó minőségű és tartós olaj használatára vannak tervezve. Az autó motor élettartamának meghosszabbítása érdekében fontos, hogy a szabványosító szervezetek és az autógyártók által hitelesített, technológiailag fejlett és alaposan tesztelt motorolajokat használjunk. Szerencsére a híres motorolaj-gyártók, mint például a Castrol, mindig rendelkezésre állnak, hogy megfelelő védelmet nyújtsanak a motorok számára.

 

 

2019.07.12.

Ezen a weboldalon sütiket használunk.
Adatvédelmi nyilatkozat