fbpx

Amit a MOTUL váltóolajokról tudni kell…

2019-05-24T15:59:57+02:002019. május 7.|Címkék: , , , |

1

A váltó élettartamát a helyes karbantartással meghosszabbíthatjuk, ami jelen esetben a rendszeres olajcserét jelenti.

A modern gépkocsik esetében használt olajok, akár motorolajról, akár az automata sebességváltóhoz használt olajról beszélünk, különleges tulajdonságokkal rendelkező adalékanyagokat tartalmaznak. Használatkor veszítenek ezekből a tulajdonságokból, ezáltal csökken a kenőanyag hatékonysága. Élettartamuk több tényezőtől függ (éghajlati viszonyok, vezetési mód stb.).

Mindannyiunknak fontos tudni, hogy minden kenőanyag oxidálódik használatkor, és hogy az a rendszeres használat során keletkezett részecskékkel szennyeződik. Az automata sebességváltóhoz használt olajok esetében, a károsodás eredményeként először a hajtómű rendszer működése válik rendellenessé, majd a teljes sebességváltóé.

Mivel az olaj károsodása hosszabb folyamat, több tízezer levezetett kilométer alatt következik be, a felhasználó nem veszi észre a hajtómű megváltozott működését, leggyakrabban azt gondolja, hogy a sebesség nem lineáris és nehézkes a váltása, a helyből való induláskor hallatszó ütések vagy a működés közbeni zajok a gépkocsi normális működéséhez tartoznak.

Ezek a jelenségek azért bukkannak fel, mert az automata sebességváltókhoz használt kenőanyagok esetében az adalékanyagok elhasználódása a folyadék viszkozitásának csökkenéséhez vezet és implicit módon változik az általa vezérelt hidraulikus rendszerek viselkedése.

A folyadékban felhalmozódott lerakódások csak felerősítik ezeknek a rendszereknek a nehézkes működését. Következésképpen, a hajtómű élettartam növelése érdekében rendszeresen cserélni kell az olajat. Az automatizált berendezés használatával történő teljes kenőanyagcsere nem csak az olaj teljes adalékanyag skálájának cseréjét biztosítja, hanem a sebességváltó belsejében lerakódott szennyeződések teljes eltávolítását is. A hajtómű átmosása egy ilyen berendezéssel a Motul Transmission Clean-t használva gyakran már anélkül javítja a teljesítményt, hogy bármilyen javítást eszközölnénk a gépkocsin.

A kenőanyag cseréje meghosszabbítja a sebességváltó élettartamát, és biztosítja a gépkocsi kellemes és kényelmes használatát, az ügyfél pedig azonnal észreveszi a különbséget.

A kenőanyagok előállításában több mint 160 éves tapasztalattal rendelkező Motul teljes körű kenőanyagokat fejlesztett ki a hajtóművek számára, melyek a jelenleg használt összes rendszert lefedik: áthidaló tengelykapcsolós automatikus sebességváltók, duplakuplungos automata sebességváltók, folyamatosan változtatható áttételű automata sebességváltó, és robotizált automata váltómű.

A Motul mindegyik hajtómű rendszer számára egy külön terméket állított elő, melyeket jóváhagytak mind az automata sebességváltó gyártók, mind a gépkocsi gyártók.

A megfelelő kenőanyagok, fék- és hűtőfolyadékok kiválasztása érdekében olvassa el a motul szakembereinek ingyenes ajánlásait a www.motul.com honlapunkon, az olajok kiválasztása alkalmazásra kattintva.

Multi ATF – magas teljesítményű szintetikus olaj áthidaló Tengelykapcsolós automatikus sebességváltók számára.
Szabványok és engedélyek: MB 236.3, MB
236.5, MB 236.7, MB 236.9, MB 236.10, MB
236.11, MB 236.12, GM Dexron III G, III H, II D,
II E, Chrysler ATF+3, ATF +4, Ford Mercon,
Mercon V, WS típusú, T-III típusú, T-IV típusú
Toyota ATF, Nissan Matic S, Matic K, Matic J,
Matic D.

Multi DCTF – magas teljesítményű Technoszintetikus® Motul olaj duplakuplungos automata sebességváltók (DCT) számára.
Szabványok és engedélyek: VW G 052 182,
VW G 052 171, VW G 052 529, MB 236.25,
BMW DCTF-1, Ford WSS-M2C-936-A.

További részletekért kérjük tekintse
meg a termék az alábbi honlapon található
műszaki leírását: www.motul.com

 

 

 

Iratkozz fel hírlevelünkre!


Kövess minket közösségi oldalainkon!

Go to Top