fbpx

Garázsdoki rendel: Vauxhall Insignia

2022-06-27T11:36:35+02:002022. július 7.|Címkék: , |

0

Az egyre fejlődő járműtechnika, elektronikai szempontból, kihívások elé állítják az autószerelőket. Az autóipar utóbbi 7 év fejlesztéseinek 85%-a az elektronikában összpontosultak. Egy mai autóban akár 154 vezérlőegység is előfordul és az előforduló hibajelenségek egyre jobban összefüggenek a különböző rendszerekkel, mivel ezek hálózatban (vagy akár hálózatokban) vannak összekötve. Az autóban lévő rendszerek szoftverei pedig a mai járművek elképesztő funkcionalitását teszik lehetővé a személyre szabástól az önvezetésig. A járműdiagnosztika egyre bonyolultabbá válik és egy egyszerű hiba, aminek a megoldása is egyszerű, legalábbis utólag nézve, komplex elektronikai vagy informatikai tudást igényel.

Ezeknek a kihívásoknak próbálunk eleget tenni a Hella Tech World segítségével,  konkrét autóknál, konkrét hibajelenségekre, konkrét megoldásokat adni a Garázsdoki cikksorozatunkban.

Mai pácinesünk: Vauxhall Insignia

Szimptóma: A Vezető Információs Központban az 55-ös kód látható.

Jármű pontos típusa: Vauxhall Insignia, Modellév: 2009-től, Motorkód: A20DTC / A20DTH / A20DTJ

 

 

Kommentár:

A járművezetői információs központban az “55-ös kód” látható vagy megjelenik a “DPF” checklámpa. Ugyanakkor zajok származnak a kipufogógáz-rendszerből és a motor durva futási tulajdonságokkal rendelkezik.

Terápiás kondíciók:

A P2459 hibakód is megjelenik a motorvezérlő egységben.

Dízel részecskeszűrő, a regeneráció termelője a DPF regenerációs ciklusok mennyisége túl magas.

A DIC-ben (Vezetői Információs Központban) megjelenő üzenet esetén a motorvezérlő egység szoftveres gyengesége vagy a DPF (dízel részecskeszűrő) hibás regenerációs folyamata jöhet szóba.

Terápia:

A járműgyártó már foglalkozott a problémával és minden érintett modell tulajdonosát értesítette. Különféle okok miatt azonban azt kell feltételezni, hogy nem minden járművet ellenőriztek vagy módosítottak.

A motorvezérlő egység szoftverfrissítését a hivatalos szakszervizben végzik el.

Információ:

A dízel részecskeszűrő kiszűri a káros koromrészecskéket a motor kipufogógázaiból és öntisztító funkcióval rendelkezik. A DPF szűrő tisztítása a magas hőmérsékleten visszatartott koromrészecskék elégetésével történik. Ez a folyamat általában automatikusan megtörténik bizonyos vezetési körülmények között vezetés közben (kb. 500-1000 km-enként).

Az izzószál szimbólum akkor világít, ha a dízel részecskeszűrő megtelt.

Az izzószál szimbólum villog, amikor a dízel részecskeszűrő elérte a maximális feltöltési szintet.

Ha a „Garázs” szimbólum is megjelenik a Vezető Információs Központban, akkor a regenerálás nem lehetséges (keressen fel egy szakszervizt).

 

A regenerációs folyamatot azonnal meg kell kezdeni, hogy elkerüljük a motor károsodását.

 

Forrás: hella.com

Iratkozz fel hírlevelünkre!


Kövess minket közösségi oldalainkon!

Go to Top