fbpx

HELLA-GUTMANN ÚJ MT-HV NAGYFESZÜLTSÉGŰ MÉRÉSTECHNIKAI MODUL

2022-05-05T15:34:54+02:002022. május 9.|Címkék: , , |

0

Korábbi cikkünkben megismertettük a Hella-Gutmann új mega macs x interfészét. Most újabb újdonsággal lépett a piacra a nagy hírnevű diagnosztikai gyártó, méghozzá egy kiegészítővel a korábban említett készülékéhez, ugyanis elkészült a mega macs X-hez az új nagyfeszültségű MT-HV mérőmodul, vezetett hibakereséssel.

A gyors hibakeresésnél a hibakódok olvasása és a rendszerparaméterekbe való betekintés a kiválasztás első szempontja. Mégis akadnak olyan esetek, amelyekben az elektromos mérések semmivel nem helyettesíthetők.

USB-MODUL AZ ÁRAM-, FESZÜLTSÉG-, ÉS ELLENÁLLÁSMÉRÉSEKHEZ

Ha a mega macs X készüléket USB vezetékkel kötik össze az opcionális MT-USB méréstechnikai modullal, akkor a kezelő- és kijelzőegységen automatikusan megjelenik a „Meréstechnika” menüpont. Ezáltal az Ön diagnosztikai készüléke – a megfelelő licenc megléte előfeltétel – kiegészítőleg praktikus 2 csatornás multiméterre is válik, amely 60 voltig alkalmas feszültségmérésre, illetve áram- és ellenállásmérésekre. Minden beállítást egyszerűen elvégezhet a kezelőkészülékkel.

BLUETOOTH-OS MODUL AZ ÖSSZES MÉRÉSHEZ, NAGY- ÉS ALACSONYFESZÜLTSÉGŰ TERÜLETEN

Még kényelmesebben elvégezhetők a mérések a Bluetooth útján összepárosított MT-HV méréstechnikai modullal. A kiválasztott licenctől függően az MT-HV fixen integrált nagyfeszültségű méréstechnikával kiegészítőleg multiméterkent és 2 csatornás oszcilloszkópként is működik alacsony feszültség eseten, a „Vezetett merések” luxus menüponttal. Ide nyomásmérő egységet is csatlakoztathat.

A mega macs X készülékkel a mérések egyszerűbbek, mint amilyennek tűnhetnek. A felhasználó dönti el, melyik kiegészítő modullal folytatja – most vagy később.

Feszültség, ellenállás, áram vagy nyomás? Fix számértékek vagy változó jelek? Alacsony vagy nagyfeszültség? Tulajdonképpen minden műhelybeli méréstechnikai kihíváshoz praktikus, részben vezetett megoldást kínál a mega macs X felépített rendszer. Az X3 licenctől kezdve a felhasználónak lehetősége van a diagnosztikai készüléket méréstechnikai funkciókkal bővíteni. Ehhez a feladatoktól függően a kettő közül legalább egy méréstechnikai modulra szüksége van, vagy az MT-USB-re vagy az MT-HV-re. A kisméretű MT-USB méréstechnikai modul segítségével a mega macs X digitális 2 csatornás multiméterré alakul, a 60 volt alatti mérésekhez. Az USB-kábel csatlakoztatásakor a modul automatikusan felismerésre kerül, és az SDI-felületen a Méréstechnika menüponton keresztül rendelkezésre áll. Minden beállítás egyszerűen elvégezhető a mega macs X kezelőterminálján.

 

A TÖKÉLETES PÁROS: MEGA MACS X ÉS MT-HV valódi álompár áll össze, ha a mega macs X készüléket az MT-HV modullal kombinálja. A jelentősen nagyobb MT-HV nem csak ugyanazzal a sikkes kialakítással rendelkezik, mint a mega macs X, hanem éppolyan rugalmas is. Ahogy az a legújabb generáció testvérkészülékeinél elvárható, mindkettő vezetek nélkül, Bluetooth útján csatlakozik. Az innovatív MT-HV méréstechnikai modul fixen integrált nagyfeszültségű méréstechnikával speciálisan a mega macs X számára került kifejlesztésre és lefed minden méréstechnikai funkciót, amelyet a felhasználó az elektromos és a hibrid járműveknél igényel – feltéve, hogy a mega macs X a legmagasabb szintű X5 SDI-szoftverrel rendelkezik és engedélyezve van rajta az X5 licenc:

  • Nagyfeszültségű mérések 1000 V-ig
  • Szigetelési ellenállás mérései a változtatható beállítású vizsgalati feszültséggel
  • Potenciál kiegyenlítés mérései a HV-komponenseken
  • Ellenállás merés (HV-szervizdugasz)

Három kivitelben található meg az IC kínálatában:

8PZ 015 266-101

8PZ 015 265-721

8PZ 015 265-731

ÁTVÁLTOZÓMŰVÉSZ ALACSONY/NAGYFESZÜLTSÉGŰ, VALAMINT NYOMÁSMÉRÉSEKHEZ

Azonban az innovatív Bluetooth-os modul nem csak nagyfeszültségű méréseket tesz lehetővé. Egy cseles fogassal a felhasználó szükség esetén életre hívhat egy második merés technikai szívet az alacsony feszültségű tartomány számára az MT-HV-ben. Egyszerűen dugja be a mega macs 77 miatt meglévő, vagy újonnan megrendelt MT-77 merés technikai modulját az MT-HV modulrekeszebe. Feltétel az illeszkedő merőcsúcsok és kapcsok, ill. az áramerősséghez való árammérő fogok meglété, igy a felhasználó egy digitális 2 csatornás multiméter és egy ultragyors 2 csatornás oszcilloszkóp áll rendelkezésére. Ha azonban a modulrekesz üresen marad, az MT-HV kizárólag nagyfeszültségű multiméterként üzemel tovább.

Tippünk: Már az X4 SDI-szoftvertől és az X4 licenctől használható az MT-HV a beletolt MT-77 modullal. Azonban akkor az MT-HV hazában kizárólag az alacsony feszültségű merés technikai szív fog dobogni. A felhasználó élvezheti a vezeték nélküli mérés kényelmét és a „Vezetett merések” luxusfunkciót. Tovabbá a betolt MT-77 lehetővé teszi az LPD-Kit szenzorainak csatlakoztatását és a nyomás merések elvégzését.

A MÉRÉSTECHNIKÁRÓL RÖVIDEN

Alacsony feszültség (NV) és nagyfeszültség (HV) – Váltakozó feszültségek (AC) esetén egészen a 30 V-ot is beleértve, vagy egyenfeszültségek (DC) esetén a 60 V-ot is beleértve a jármű alacsonyfeszültségű (NV) tartományáról – onnan nagyfeszültségről beszélünk (HV). A legtöbb elektromos jármű 400 V értékkel, a különösen nagy teljesítményű modellek akár 800 V értékkel működnek.

DIGITÁLIS MULTIMÉTER

Beállítható merés tartományú merőkészülék áram (A), feszültség (V) és ellenállás meréshez (Ω). Az egyszerű multiméterek egy bemeneti csatornával rendelkeznek. A felettük levő 2 csatornás multiméterek egyszerre két jelet kepések észlelni és grafikusan leképezni. Az időtengelyre vonatkozó hatékonyság azonban kétségtelenül közvetlenül függ a mintavételezési frekvenciától és a sávszelességtől.

2 csatornás mérőmoduljaink: MT-USB és MT-56 60 V-ig 1 MSa/s mintavételezési frekvenciával, max. 100 kHz sávszélességgel és MT-77 200 V-ig 64 MSa/s letapogatási frekvenciával, max. 10 MHz sávszélességgel.

MÉRŐKÁBELEK, -CSÚCSOK, -KAPCSOK, ÁRAMMÉRŐ FOGÓ

A merőcsúcsokkal és kapcsokkal felszerelt merőkábel az elektromos értékek letapogatására szolgál az arámvezető kábel és erintkezőtűk csupasz részen. Az árammérő fogó lehetővé teszi az erintésmentes arámmerést üzemelés közben.

Tippünk: Kék árammérő fogó 40 és 700 A között, zöld árammérő fogó 40 A-ig. A fekete/kék mérőkábel itt az 1. sz. bemeneti csatornához, a fekete/piros mérőkábel pedig a 2. sz. bemeneti csatornához való.

OSZCILLOSZKÓP

Egy oszcilloszkóp kepés ábrázolni az elektromos feszültség (periódus tartam) időbeli lefutását. Igy a gyors elektromos folyamatok láthatóvá tehetők. Lehetőleg 2 vagy 4 bemeneti csatorna áll rendelkezésre, hogy átfedésben több feszültségjelet lehessen ábrázolni egy x és y tengelyen, és azokat össze lehessen hasonlítani. Ezek a gyors és oszcilláló, valamint részben impulzusszelesség- modulált vezérlőjelek csak a 60 voltig terjedő alacsony feszültségű tartományban fordulnak elő. Egy oszcilloszkóp minőségé a gyorsasági fokával együtt nő. Ha lassú, akkor lathatatlanok maradnak a jelhibák. A gépjárművekkel foglalkozó műhely igényeihez általában egy 2 csatornás oszcilloszkóp elégséges.

Tippünk: A mega macs X + MT-HV + MT-77, oszcilloszkóp 2 galvanikus leválasztású bemeneti csatornával, 64 MSa/s mintavételezési frekvencia, és max. 10 MHz sávszélesség.

NAGYFESZÜLTSÉGŰ MULTIMÉTER

Nagyfeszültségű merőkészülék feszültséghez és ellenálláshoz. A nagyfeszültségű járművekben történő alkalmazáskor fontos 0 V és kb. 1000 V közötti feszültségmerések és a szigetelési ellenállás mérései változtatható lépésekben beállíthatok, a potenciál kiegyenlítő mérések a HV-komponenseken és az ellenállás méréseken, pl. a HV-szervizdugaszon. Ezekhez a HV-mérésekhez egy bemeneti csatorna elegendő.

Megoldásunk: mega macs X + MT-HV 1000 V-ig.

NAGYFESZÜLTSÉGŰ MÉRŐKÁBEL ÉS MÉRŐCSÚCSOK

Speciálisan a nagyfeszültségű merésekhez kialakított, nagyobb átmérőjű kábelek. A biztonságról olyan jellemzők gondoskodnak, mint például a manuális érintkezés, amelyet a meréseknél állandóan tartani kell.

Tippünk: Extra nagy érintkezőjü fekete/piros HV-mérővezetékek. A mérőcsúcsokat szükség esetén ki lehet cserélni és fennáll a lehetőség gyártóspecifikus adapterek felhelyezésére.

VEZETETT MÉRÉSEK

Félautomatikus felhasználó vezetés a használandó merőeszköz pontos adataival a meghatározott interfészeken. Ezen kívül az alacsony feszültségű területen a mérési tartományok automatikus beállítása, valamint a mért értékek automatikus kiértékelése a jármű-specifikus/alkatrész-specifikus elvárt értékek aranya.

Megoldásunk: mega macs X + MT-HV (MT-77 modullal) az X4 licenctől.

FONTOS TANÁCS

A nagyfeszültségű rendszereken végzett munkáknál ügyeljen személyi védőfelszerelésére (pl. munkavédelmi kesztyű és arcvédő), valamint a megfelelően kialakított munkavégzési helyre (pl. figyelmeztető és figyelemfelhívó táblák/lezárások). https://icmagazin.hu/garazsipar/2021/11/mennyire-fontosak-az-elektromos-es-hibrid-technologiak-a-muhely-szamara/

 

Bemutató videók:

 

 

 

Iratkozz fel hírlevelünkre!


Kövess minket közösségi oldalainkon!

Go to Top