fbpx

Garázsdoki rendel, Páciens: Volkswagen Golf 4.

2020-09-02T14:15:29+02:002020. szeptember 3.|Címkék: |

0

Az egyre fejlődő járműtechnika, elektronikai szempontból, kihívások elé állítják az autószerelőket. Az autóipar utóbbi 7 év fejlesztéseinek 85%-a az elektronikában összpontosultak. Egy mai autóban akár 154 vezérlőegység is előfordul és az előforduló hibajelenségek egyre jobban összefüggenek a különböző rendszerekkel, mivel ezek hálózatban (vagy akár hálózatokban) vannak összekötve. Az autóban lévő rendszerek szoftverei pedig a mai járművek elképesztő funkcionalitását teszik lehetővé a személyre szabástól az önvezetésig. A járműdiagnosztika egyre bonyolultabbá válik és egy egyszerű hiba, aminek a megoldása is egyszerű, legalábbis utólag nézve, komplex elektronikai vagy informatikai tudást igényel.

Ezeknek a kihívásoknak próbálunk eleget tenni a Hella Tech World segítségével,  konkrét autóknál, konkrét hibajelenségekre, konkrét megoldásokat adni a Garázsdoki cikksorozatunkban.

 

Mai pácinesünk: Volkswagen Golf 4.

Szimptóma: A motor röviddel az indulás után megáll.

Jármű pontos típusa: Volkswagen, Golf 4 (1J), Modell éve: 2002, minden modell a Bosch RB8 műszercsoporttal rendelkezik.

Kommentár:

A fenti járműveknél röviddel az indítás után megtapasztalhatják a motor haldoklását. Ezt az indításgátló hibás működése okozhatja.

Terápiás kondíciók:

A feszültségimpulzusok a gyújtás indításakor időnként hibákat okozhatnak a műszerfali vezérlőegységben. Ez befolyásolhatja a vezérlőegységek közötti CAN kommunikációt, jelen esetben a műszerfal és az indításgátló között. Ha a jármű hibakódjait kiolvassuk a memóriából, akkor az alábbiakat találjuk:

 

17978 (P1570) = motorvezérlő egység, indításgátló blokkolva
vagy / és
18058 (P1650) = adat busz, műszercsoport – nincs jel ami a hibás műszercsoportra utalhat.

 

Terápia:

Ebben az esetben a hibát úgy orvosolhatjuk, hogy a műszercsoportot egy módosítottra cseréljük.

Felhívjuk figyelmét, hogy egy megfelelő diagnosztikai eszközt kell használni az indításgátló átprogramozására, amikor a műszercsoportot kicserélik.

 

Forrás:

https://www.hella.com/techworld/au/bi/Volkswagen-Golf-4-Motor-dies-shortly-after-starting-9568/?pk_campaign=July2

Iratkozz fel hírlevelünkre!


Kövess minket közösségi oldalainkon!

Go to Top