fbpx

Garázsdoki rendel, Páciens: Suzuki Vitara II.

2020-08-24T11:12:40+02:002020. augusztus 26.|Címkék: |

0

Az egyre fejlődő járműtechnika, elektronikai szempontból, kihívások elé állítják az autószerelőket. Az autóipar utóbbi 7 év fejlesztéseinek 85%-a az elektronikában összpontosultak. Egy mai autóban akár 154 vezérlőegység is előfordul és az előforduló hibajelenségek egyre jobban összefüggenek a különböző rendszerekkel, mivel ezek hálózatban (vagy akár hálózatokban) vannak összekötve. Az autóban lévő rendszerek szoftverei pedig a mai járművek elképesztő funkcionalitását teszik lehetővé a személyre szabástól az önvezetésig. A járműdiagnosztika egyre bonyolultabbá válik és egy egyszerű hiba, aminek a megoldása is egyszerű, legalábbis utólag nézve, komplex elektronikai vagy informatikai tudást igényel.

Ezeknek a kihívásoknak próbálunk eleget tenni a Hella Tech World segítségével,  konkrét autóknál, konkrét hibajelenségekre, konkrét megoldásokat adni a Garázsdoki cikksorozatunkban.

Mai pácinesünk: Suzuki Vitara II.

Szimptóma: Zaj hallatszik a légkondicionáló kompresszorától.

Jármű pontos típusa: Suzuki Vitara II, Modellév: 2008-tól kezdve.

Kommentár:

Lapátkompresszorral felszerelt légkondicionáló zajai hallatszanak a motor hidegindítása után.

Terápiás kondíciók:

Ez a probléma különösen gyakori alacsony hőmérsékleten. Ilyen esetekben a zaj nem feltétlenül utal a hibás kompresszorra utal.

 

Terápia:

Ezek a járművek általában lapátkompresszorokkal vannak felszerelve. Az alacsony hőmérséklet miatt folyékony hűtőközeg juthat a kompresszorba, ami röviddel a motor beindítása után kopogási zajt okozhat.

Miután a motor rövid ideig működött, újból beszívják a gáznemű hűtőközeget, és a zaj eltűnik.

Ez a tervezés és az időjárási viszonyok eredménye, nem pedig műszaki hiba.

 

Forrás:

https://www.hella.com/techworld/au/bi/Suzuki-Vitara-II-Noises-from-the-air-conditioning-compressor-10746/?pk_campaign=June1

Iratkozz fel hírlevelünkre!


Kövess minket közösségi oldalainkon!

Go to Top