fbpx

Garázsdoki rendel, Páciens: Nissan X-Trail

2020-07-17T12:10:54+02:002020. július 20.|Címkék: , |

0

Az egyre fejlődő járműtechnika, elektronikai szempontból, kihívások elé állítják az autószerelőket. Az autóipar utóbbi 7 év fejlesztéseinek 85%-a az elektronikában összpontosultak. Egy mai autóban akár 154 vezérlőegység is előfordul és az előforduló hibajelenségek egyre jobban összefüggenek a különböző rendszerekkel, mivel ezek hálózatban (vagy akár hálózatokban) vannak összekötve. Az autóban lévő rendszerek szoftverei pedig a mai járművek elképesztő funkcionalitását teszik lehetővé a személyre szabástól az önvezetésig. A járműdiagnosztika egyre bonyolultabbá válik és egy egyszerű hiba, aminek a megoldása is egyszerű, legalábbis utólag nézve, komplex elektronikai vagy informatikai tudást igényel.

Ezeknek a kihívásoknak próbálunk eleget tenni a Hella Tech World segítségével,  konkrét autóknál, konkrét hibajelenségekre, konkrét megoldásokat adni a Garázsdoki cikksorozatunkban.

Mai pácinesünk: Nissan X-Trail (T31).

Szimptóma: Kormánymű hiba.

Jármű pontos típusa: Nissan, X-Trail (T31), Motor: 2,5 i 16V, Modellév: 11/2006 – 09/2008

Kommentár:

Szervokormány meghibásodása az ESP jelzőlámpa kigyulladás okozza. A fent említett probléma észlelése esetén a lehetséges ok lehet a szervokormány rendszer hibás vezérlőegysége.

Terápiás kondíciók:

A hibás működés egyéb lehetséges okainak kizárása érdekében elektromos és mechanikai rendszervizsgálatokat (a jármű gyártójának előírásainak megfelelően), valamint a hibakód lekérdezését kell elvégezni egy megfelelő diagnosztikai készülék használatával.

 

A következő hibakódokat fordulhatnak elő:

  • C05D6 Szervokormány vezérlőegység, processzorhiba
  • U0131 Adatbusz, szervokormány vezérlőegység, nincs kommunikáció

 

Terápia:

Ha nem diagnosztizálnak további hibákat, akkor a vezérlőegységet ki kell cserélni. Szükség lehet a kormánykerék alaphelyzetbe állítása (kalibrálására).

 

FONTOS

Felhívjuk figyelmét, hogy ezeket a javítási munkálatokat csak a jármű gyártója által leírt javítási és karbantartási útmutatásai szerint kell elvégezni!

Forrás:

https://www.hella.com/techworld/au/bi/Nissan-X-Trail-T31-Power-steering-failure-57229/

Iratkozz fel hírlevelünkre!


Kövess minket közösségi oldalainkon!

Go to Top