fbpx

Hogyan működik a főtengely és a vezérműtengely jeladó?

2020-06-12T13:27:56+02:002020. június 18.|

0

A vezérműtengely jeladó a motor hengerfején kerül felszerelésre és a vezérműtengelyen levő impulzuskerék felé néz. A jeladóból érkező jel alapján határozza meg a motorvezérlő elektronika (ECU) a tengely szögállását. Ezáltal meghatározható, melyik ütemben van az adott henger.

A főtengely fordulatszám és szöghelyzet jeladója a motorházra kerül felszerelésre és a főtengelyre szerelt impulzuskerék felé néz.

A főtengely fordulatszám és szöghelyzet jeladó a motorvezérlő elektronika (ECU) számára küld jelet az adott dugattyú hengere a felső holtpontjához (GMP) viszonyított helyzetének, a főtengely átlagos és pillanatnyi forgási sebességének meghatározásához.

Indukciós jeladó (MPU)

Széles körben alkalmazott, nagyon precíz indukciós jeladók a főtengely fordulatszám és szöghelyzet méréséhez, valamint vezérműtengely mágneses rezonanciás érzékelők.

Az érzékelők a érzékelő házán csatlakozó aljzattal, vagy csatlakozóval ellátott elektromos kábelköteggel rendelkeznek. Az érzékelők könnyűszerrel megválaszthatók a különböző jellemzőjű motorokhoz és beszerelési lehetőségekhez.

Az indukciós jeladók különböző tekercsszámú tekerccsel rendelkeznek, ezért azok különböző átmérőjű impulzuskerekekhez alkalmazhatóak; szintén különböző módon kerülnek elhelyezésre a O-gyűrű tömítések és a karimák.

Mágneses rezonanciás érzékelő (MRE)

A tömör felépítésű és magas hatásfokú főtengely szöghelyzet és fordulatszám, valamint vezérműtengely szöghelyzet jeladók lehetővé teszik a füstgázok káros összetevőinek kisebb mértékű kibocsájtását, valamint a nagyobb mértékű üzemanyag megtakarítást (ami által csökken a CO2 kibocsájtás).

A kötés nélküli burkolat és a forrasztásmentes elektromos csatlakozások tartós szerkezetet képeznek.  A főtengely és a vezérműtengely jeladóiról érkező jeleket a motorvezérlő elektronika (ECU) az üzemanyag befecskendezés időzítésének és a gyújtási szög vezérléséhez használja. A jeladó meghibásodásának tünete a motor leállása, vagy nincs lehetőség a motor elindítására.

Forrás: hu.motofocus.eu

Iratkozz fel hírlevelünkre!


Kövess minket közösségi oldalainkon!

Go to Top