fbpx

Az üzemanyagrendszer légtelenítése a szűrő cseréje után

2020-06-12T13:45:26+02:002020. június 19.|

0

Amennyiben a járműben az üzemanyagszűrő cseréjére kerül sor, figyelembe kell venni néhány fontos pontot. Az egyik leggyakrabban előforduló forduló hiba, a befecskendezési rendszerben maradt levegő.

A nem elegendő, vagy egyáltalán el nem végzett légtelenítés esetén komoly sérülésekre kerülhet sor. Elsősorban a modern dízelmotorok igazán kényesek e tekintetben, mivel a befecskendezők és a nagynyomású szivattyú a dízelolajjal történő kenés hiányában egy idő után szárazon kezd üzemelni.

A motorok zömét az üzemanyag-szivattyú vezérlésével lehet légteleníteni, pl. a gyújtás többszöri ki- és bekapcsolásával, a diagnosztikai tesztelő segítségével, vagy pedig az elektromos energia közvetlen csatlakoztatásával az üzemanyag-szivattyúra.  A manuális légtelenítés is a hagyományos légtelenítési módszerek közé tartozik.

Némely járműben a kézi szivattyú az üzemanyagrendszer szerves részét képezi. Más járműveknél a rendszerből a levegőt a kinyomású szivattyúval, kézzel kell elszívni. Általánosságban az új szűrőt a beszerelés előtt tiszta üzemanyaggal kell elönteni, megelőzve a szárazon történő üzemet, melynek köszönhetően kisebb ráfordítással lehet a légtelenítést elvégezni.

A nem kívánatos levegő behatolás megelőzése érdekében szintén óvatosan kell eljárni a gázolajszűrő (pl. KL 154) víztelenítése során.  A víztelenítő csavart a fellazítás és a víz kiszivattyúzása után újra meg kell húzni a megfelelő forgatónyomatékkal. Amennyiben a csavar túl erőteljesen kerül meghúzásra, a tömítőgyűrű deformálódik, ami által az üzemanyag kiszivárog, míg a levegő beáramlik.

Fontos: A rendszer megnyitása előtt az üzemanyag vezetékeket megfelelő szerszám segítségével le kell csatlakoztatni. Az indítómotor túlterheléssel történő megsérülésének elkerülése érdekében határozottan nem tanácsos a légtelenítést kizárólagosan a motor elindításával elvégezni!

Forrás: hu.motofocus.eu

Iratkozz fel hírlevelünkre!


Kövess minket közösségi oldalainkon!

Go to Top